Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σημαντική εξέλιξη από το Ταμείο Ανάκαμψης: Αναβάλλεται για το 2022 η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,5 δισ. ευρώ

Σημαντική εξέλιξη από το Ταμείο Ανάκαμψης: Αναβάλλεται για το 2022 η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,5 δισ. ευρώ
Με καθυστερήσεις στην έγκριση αλλά και στην εκταμίευση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης
Σχετικά Άρθρα

Με καθυστερήσεις στην έγκριση αλλά και στην εκταμίευση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας που το 2021 στοχεύει σε ανάπτυξη 6,1%, ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,5 δισ. ευρώ μετατίθεται για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο έναντι του Οκτωβρίου που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει το προγραμματισμό και για τις πληρωμές του 2022.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλλει το σχετικό αίτημα στη Κομισιόν στο τέλος Νοεμβρίου έχοντας εκπληρώσει τα 12 ορόσημα που αποτελούσαν προαπαιτούμενα για το τρίτο τρίμηνο του έτους προκειμένου να πάρει τα 3,5 δισ. ευρώ μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που εισέπραξε το καλοκαίρι.
Αν και η καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων οφείλεται σε κοινοτικές διαδικασίες ωστόσο αποτελεί αρνητική εξέλιξη καθώς όσο αργούν να εισρεύσουν οι πόροι του Ταμείου τόσο χάνεται πολύτιμος χρόνος για την κινητοποίηση των επενδύσεων και την δυναμική επανάκαμψη της οικονομίας δεδομένης της σημαντικής συμβολής του Ταμείου Ανάκαμψης στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος η συμβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στο ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ κυμαίνεται σε περίπου 1,15 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο για την περίοδο 2021-2026 ενώ η πλήρης εφαρμογή του μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026.

Επιπλέον, οι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να αυξηθούν κατά περίπου 20% το 2026 και η απασχόληση κατά 4% που μεταφράζεται σε δημιουργία επιπλέον 180 έως 200 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας έως το 2026.
Παράλληλα η εφαρμογή του σχεδίου αυξάνει το λόγο των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει τη μείωση των φόρων ή/και την αύξηση των δημόσιων δαπανών, κάτι που μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.
Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, την αναβάθμιση της δημόσια διοίκησης, την ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου προστασίας και τη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με μείωση του βάρους για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κίνητρα για την ανάπτυξη.

Με βάση το κοινοτικό κανονισμό για το Ταμείο Ανάκαμψης τα συνολικά κονδύλια από επιδοτήσεις και δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα το επόμενο έτος ανέρχονται σε 5,281 δισ.. ευρώ.
Ειδικότερα στο τρίτο τρίμηνο του 2022 θα εκταμιευθεί ποσό 1,718 δις. ευρώ για επιδοτήσεις ενώ στο τέταρτο τρίμηνο το συνολικό ποσό φθάνει τα 3,563 δις. ευρώ (1,718 δις. ευρώ από επιδότησης και 1,845 δισ. ευρώ από δάνεια)
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού την περίοδο 2021-2026 αναμένεται να εκταμιευθούν 30,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Στόχος είναι το συνολικό ποσό των επενδυτικών πόρων που θα κινητοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα να προσεγγίσει τα 59 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο κονδύλι που θα εκταμιευθεί από το Ταμείο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης