Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν την πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στη ΝΑ Μεσόγειο

Bloomberg: Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν την πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στη ΝΑ Μεσόγειο
Μια ξεχωριστή συμφωνία θα υπογραφεί στη Λευκωσία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου στις 8 Οκτωβρίου
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα υπογράψουν αυτήν την εβδομάδα μια προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή μιας μεγάλης σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χώρων, η πρώτη του είδους μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Υπουργοί των δύο χωρών πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης την Πέμπτη, δήλωσε εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία θα περιλαμβάνει σαφή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών, η οποία συνδέεται ευθέως με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και τις θαλάσσιες ζώνες τους, που έχουν οριστεί με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982.
Στο ενεργειακό πεδίο η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου αποτελεί την πρώτη που θα υλοποιεί τη διασύνδεση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική και μπορεί μεσοπρόθεσμα να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, η χάραξη της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου είναι σαφές πως γίνεται επί τη βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2020 και αποτελεί το πλέον ισχυρό όπλο διεθνούς νομιμότητας της Αθήνας και του Καΐρου, έναντι των αυθαιρεσιών που επιχειρεί να επιβάλει η Αγκυρα μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σήμερα οι υπογραφές

Το Μνημόνιο Κατανόησης θα υπογράψουν ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας και ο Αιγύπτιος Υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Mohamed Shaker.
Μια ξεχωριστή συμφωνία θα υπογραφεί στη Λευκωσία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου στις 8 Οκτωβρίου.
Οι δύο συμφωνίες με την Αίγυπτο αποτελούν μέρος μιας τριμερούς συμφωνίας μεταξύ των χωρών για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να υπογραφούν σύντομα, αναφέρει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης