Κρυπτονομίσματα

ΔΝΤ: Τα κρυπτονομίσματα εγκυμονούν πραγματικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Τα κρυπτονομίσματα εγκυμονούν πραγματικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία
Η έκθεση του ΔΝΤ προτείνει στις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών να εξετάσουν τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC)

Την έντονη ανησυχία του για την επέκταση των κρυπτονομισμάτων του αναπτυσσόμενου κόσμου εκφράζει μέσω της έκθεσής του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, η κρυπτογράφηση -η χρήση ξένου ή ψηφιακού νομίσματος από μια χώρα- εγκυμονεί «σημαντικούς κινδύνους» για τις αναπτυσσόμενες χώρες που προσπαθούν να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.
Η έκθεση δίνει έμφαση σε τρεις προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία: την πανδημία COVID-19, την κλιματική αλλαγή και τα κρυπτονομίσματα. Τους τελευταίους μήνες, το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις για τον αντίκτυπο των κρυπτονομισμάτων, παρόλο που αναγνωρίζει ότι ως καινοτομία μπορεί να βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι, η έκθεση πρότεινε στις χώρες να εφαρμόσουν πολιτικές που θα περιορίσουν την αυξανόμενη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών και της εφαρμογής «αποτελεσματικών νομικών και κανονιστικών μέτρων για την αποτροπή χρήσης μη εθνικού νομίσματος».
Επιπλέον, η έκθεση προτείνει στις κυβερνήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες να εξετάσουν τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC), ικανοποιώντας την εγχώρια ζήτηση για βελτιωμένες τεχνολογίες πληρωμών.
Η έκθεση του ΔΝΤ ανέφερε ότι η πρόσφατη υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου χρήματος από το Ελ Σαλβαδόρ θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες των κεντρικών κεντρικών τραπεζών να καθορίσουν τη νομισματική πολιτική τους, να προκαλέσουν κινδύνους ρευστότητας και να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες.

Τι συμβαίνει με τα Stablecoins

Η έκθεση χαρακτήρισε τα Stablecoins όπως το Tether και το USDC πιθανές απειλές για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πρότεινε να υπάρξουν «ουσιαστικές αναβαθμίσεις» για τους εκδότες τους.
Η ακμάζουσα βιομηχανία των Stablecoins ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη – κάτι που αποτελεί αιτία ανησυχίας για τις ρυθμιστικές αρχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως.
Η έκθεση υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο sell off σε εκδότες stablecoin, υπενθυμίζοντας το sell off του Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης