Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανούσια σενάρια πολέμου με την Τουρκία διακινούνται στην Ελλάδα - Προετοιμάζουν deal 6 δισ για F-16 και αγορά άλλων 40…

Ανούσια σενάρια πολέμου με την Τουρκία διακινούνται στην Ελλάδα - Προετοιμάζουν deal 6 δισ για F-16 και αγορά άλλων 40…
Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και η πιθανότητα ένοπλής σύρραξης έχει στην κυριολεξία μηδενικές πιθανότητες…
Σχετικά Άρθρα

Ανούσια σενάρια πολέμου μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας διακινούνται εσχάτως, σενάρια που δεν έχουν καμία βάση και προφανώς κινούνται στα όρια της επιστημονικής φαντασίας.
Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και η πιθανότητα ένοπλής σύρραξης έχει στην κυριολεξία μηδενικές πιθανότητες…
Μετά την λανθασμένη αμυντική συμφωνία Ελλάδος και Γαλλίας με ένα στόχο η Ελλάδα να πληρώσει 6 δισεκ. ευρώ για φρεγάτες ώστε να διασώσει την Naval Group που έχασε συμφωνία 66 δισεκ. δολαρίων με την Αυστραλία για 12 νέα υποβρύχια…. είναι αληθές ότι υπάρχει κλιμάκωση της έντασης που ωστόσο απέχει πολύ από την εκδήλωση θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Η πιθανότητα να ενταθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας επίσης είναι μηδενικής βάσεως…

Ποια είναι τα δεδομένα;

Η Τουρκία βάλλεται με νεκρούς στην Βόρεια Συρία…εκεί εστιάζει εσχάτως 

Ενώ η Τουρκία έχει καταλάβει παράνομα τμήμα της Βόρειας Συρίας… φαίνεται ότι ο συριακός στρατός… προσωρινά εξυπηρετείται από την παρουσία των τούρκων αφενός γιατί πολεμούν την τρομοκρατική οργάνωση Daesh – παρακλάδι του ISIS - αλλά και τους Κούρδους του YPG – PKK.
Για την Τουρκία το YPG το στρατιωτικό παρακλάδι των Κούρδων που έχει υποστηριχθεί από τους αμερικανούς… είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Ο συριακός στρατός βολεύεται με την Τουρκία – προσωρινά – επειδή θα ήθελε την αποδυνάμωση του Daesh αλλά και των Κούρδων που ελέγχουν μέρος της Βόρειας Συρίας.
Εσχάτως οι επιθέσεις των Κούρδων προς τους τούρκους έχουν πυκνώσει με αποκορύφωμα νεκρούς τούρκους αστυνομικούς στην Βόρεια Συρία.
Μάλιστα ο Cavusoglu ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Ρωσία και τις ΗΠΑ ότι έχουν αθετήσει τις συμφωνίες για την αποχώρηση του YPG από τα Βόρεια σύνορα της Συρίας…

Οι αμερικανοί καταδίκασαν… αλλά στηρίζουν τους Κούρδους του YPG

«Καταδικάζουμε τη διασυνοριακή επίθεση κατά του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Sate Department
«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών κατάπαυσης του πυρός και της παύσης των διασυνοριακών επιθέσεων»

Στο παιχνίδι των ισορροπιών αναβάθμιση F16 και αγορά άλλων 40 F16

Αίτημα για την αναβάθμιση των F-16 της Lockheed Martin που εκτιμάται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια (54,02 δισεκατομμύρια TL), έχει υποβάλλει η Τουρκία προς την αμερικανική πλευρά.
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των F-16 της Τουρκίας και η συμφωνία Ελλάδος και ΗΠΑ για τις βάσεις στην Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Νίκου Δένδια του έλληνα υπουργού Εξωτερικώβν στις ΗΠΑ.
Τονίζεται ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν το σχέδιο να δημιουργήσουν βάση στην Σκύρο για να μην προκαλέσουν την Τουρκία... οπότε τα δεδομένα των στρατιωτικών βάσεων παραμένουν ως έχουν εδώ και χρόνια.
Η Τουρκία στις 30 Σεπτεμβρίου έστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ να αγοράσουν 40 νέα αεροσκάφη F-16 Block 70 και σχεδόν 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι που γνώριζαν το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Πρόεδρος Erdogan αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden στην επικείμενη παγκόσμια σύνοδο κορυφής του G-20.
Για τα σχέδια αγοράς F-16 αναφέρθηκε το Middle East Eye με έδρα το Λονδίνο, το οποίο επικαλέστηκε Τούρκο αξιωματούχο που είπε ότι ο στόλος των F-16 της Τουρκίας, αν δεν αποκατασταθεί, «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια της Άγκυρας αλλά διακυβεύονται και οι ισορροπίες στην νότια πλευρά του ΝΑΤΟ».
«Πιστεύουμε ότι η Ουάσιγκτον θα είχε υπόψη της την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», αναφερόμενος στην ελληνική αγορά γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale.
Πριν από την αναβάθμιση του στόλου F-16, η Τουρκία πόνταρε ότι θα αποκτούσε πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ, ωστόσο, η Τουρκία τέθηκε εκτός από το πρόγραμμα - στο οποίο οι τουρκικές εταιρείες κατασκευάζουν τμήματα - λόγω της αγοράς ρωσικών S-400.
Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αγοράστηκε αφού οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν συστήματα Patriot.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης