Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πως ξαφνικά το ΚΙΝΑΛ γίνεται παράγοντας εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό; - Η απόσυρση Γεννηματά δημιουργεί συνθήκες διαρροών

Πως ξαφνικά το ΚΙΝΑΛ γίνεται παράγοντας εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό; - Η απόσυρση Γεννηματά δημιουργεί συνθήκες διαρροών
Πάντως, είναι πιο ξεκάθαρο ότι η αρχηγία Ανδρουλάκη θα είναι πιο εχθρική προς τη ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα

Αναμφίβολα η απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την εκλογική μάχη του ΚΙΝΑΛ σημαίνει, ουσιαστικά, και την αποχώρησή της από την μάχιμη πολιτική στο ανώτατο επίπεδο του αρχηγού κόμματος.
Το κενό της στο ΚΙΝΑΛ θα είναι αδιαμφησβήτητο καθώς ως πολιτική παρουσία μπόρεσε και ένωσε διαφορετικές ομάδες του κόμματος αλλά και τα μεγαλοστελέχη (πλην Βενιζέλου) και αυτό φάνηκε στα ποσοστά των εκλογών του 2019.
Η Φώφη Γεννηματά αύξησε σχεδόν κατά 2 μονάδες το τελικό ποσοστό (από 6,2% το 2015) ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δημάρχων που εξελέγησαν προήλθαν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Η επικράτηση Λοβέρδου θα δημιουργήσει τάσεις φυγής σε παλαιότερα στελέχη


Η έξοδος της Φώφης Γεννηματά από την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο για το κόμμα αλλά για όλο το χώρο της Κεντροαριστεράς.
Εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα με τους υποψήφιους προέδρους, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης θα διεκδικήσουν, εκτός από την ηγεσία, και τον μεγάλο πυρήνα των υποστηρικτών της, δηλαδή τους «γεννηματικούς», τους ΓΑΠικούς όλο το παλαιό ΠΑΣΟΚ.
Και είναι σίγουρο ότι η επικράτηση ενός από τους Λοβέρδο-Ανδρουλάκη θα δημιουργήσει ξεκάθαρα τάσεις φυγής προς όλο αυτό τον πυρήνα. Σε τέτοιο βαθμό, που ενδεχομένως να τονώσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα δημιουργήσει μεγαλύτερη κοινότητα πασόκων στην Κουμουνδούρου.
Ενδεχομένως, μάλιστα, κάποιοι να στραφούν ακόμα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν επικρατήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος καθώς ο στενός πυρήνας τον θεωρεί όχι μόνο «δορυφόρο» του Κ. Μητσοτάκη στο κόμμα αλλά και από τους ανθρώπους που βοήθησαν στην ανατροπή του ΓΑΠ το 2011.
Από την άλλη, η επικράτηση Λοβέρδου βολεύει πολιτικά τη ΝΔ του Μητσοτάκη, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Λοβέρδος και ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο πόλοι που δεν πρόκειται να συμπίψουν ποτέ και αυτό εξυπηρετεί τη ΝΔ.

Η περίπτωση Ανδρουλάκη ως πρόεδρου από τις Βρυξέλλες(;)


Η περίπτωση Ανδρουλάκη, έχει άλλες αδυναμίες. Ενώ θεωρείται άφθαρτος, βρίσκεται στις Βρυξέλλες και σκοπεύει να παραμείνει ακόμα και αν εκλεγεί αρχηγός.
Τότε θα δούμε άλλο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και άλλον πρόεδρο της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ. Και όπως διαχρονικά λέει και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αυτά τα δύο μέρη δεν μπορούν να συμβαδίσουν.
Ωστόσο, είναι πιο εύκολο να στηριχτεί από στελέχη που πρόσκεινται στην Φ.Γεννηματά καθώς υπάρχει πλέον μεγάλη αντιπάθεια προς τον Α.Λοβέρδο, γεγονός που τον εξυπηρετεί.
Ωστόσο και σε αυτή τη περίπτωση θα δούμε ροές και προς τα δύο κόμματα.
Είναι αμφίβολη η συνύπαρξη Λοβέρδου-Ανδρουλάκη ενώ υπάρχουν παλαιά στελέχη που δεν θα τους αρέσει η επιλογή αυτή.
Πάντως, είναι πιο ξεκάθαρο ότι η αρχηγία Ανδρουλάκη θα είναι πιο εχθρική προς τη ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη.
Όσον αφορά τον Χ.Καστανίδη θεωρείται αδύναμη υποψηφιότητα.
Δεν μπορεί να μαζέψει τις 5.000 υπογραφές μελών, μέχρι στιγμής δεν στηρίζεται από μεγάλα στελέχη του Κινήματος εκτός εάν αλλάξει πλέον η στρατηγική της πλευράς Γεννηματά, μετά την απόσυρσή της.

Μετά τη απόσυρση Γεννηματά θα έχουμε συνθήκες διαρροών στα δύο μεγάλα κόμματα


Σε κάθε περίπτωση, η απόσυρση της Φώφης Γεννηματά δημιουργεί συνθήκες διαρροών προς τους μεγάλους πόλους του πολιτικού συστήματος.
Η κεντρώα στροφή Μητσοτάκη έχει ως πρώτο μέλημα την περαιτέρω εισχώρηση στο ΚΙΝΑΛ και την μεταγραφή στελεχών του.
Πολλές από τις λεγόμενες μεταγραφές, περιμένουν να δουν τι θα γίνει στο ΚΙΝΑΛ για να κινηθούν πολιτικά όπως (Φλωρίδης, Διαμαντοπούλου, Γρηγοράκος κ.α).
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να φέρεται ως κόμμα του 3%, ενδεχομένως – σε μία νέα φάση προεκλογικού πλέον χαρακτήρα- να συμπεριφερθεί ως σύγχρονη κεντροαριστερή δύναμη και εντάξει ακόμα περισσότερο στελεχιακό δυναμικό – το οποίο είναι και ιδιαίτερα έμπειρο σε εκλογικές διαδικασίες.

Τι θα πράξει ο Βενιζέλος;


Δύο είναι τα ερωτηματικά που μένουν στην επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ.
Το πρώτο είναι τι θα πράξει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος το τελευταίο καιρό έχει ανοίξει περπατησιά παρεμβαίνοντας σε όλα τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα.
Κυρίως, όμως, ποιον υποψήφιο θα στηρίξει.
Όχι ότι διαθέτει κάποια κοινωνική επιρροή, αλλά έχει ακόμα με το μέρος του μεγάλο μέρος των ΜΜΕ.
Θα υπάρξει νέα υποψηφιότητα από τη νέα γενιά;
Και το δεύτερο είναι αν θα υπάρξει νέα υποψήφιοτητα στο ΚΙΝΑΛ, από την στιγμή που αποσύρεται η Φώφη. Παλαιότερα υπήρχε η σκέψη από το περιβάλλον της Γεννηματά, να στηριχτεί ένα πρόσωπο από την νεότερη γενιά – κάποιοι έδειχναν το Παύλο Χρηστίδη- με σκοπό να μπει ένα άφθαρτο πρόσωπο για να προσελκύσει και τη νεολαία.
Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν εάν η Φώφη έχει plan B για το κόμμα ή αν θα αφήσει την κατάσταση ως έχει. Σε κάθε περίπτωση νέα υποψηφιότητα μπορεί να τεθεί μέχρι την Παρασκευή 15/10, εκτός εάν συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή και αποφασίσει νέες ημερομηνίες για τις εκλογές.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης