Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 6,5% στην Ελλάδα το 2021, +4,6% το 2022 - Ελεγχόμενος πληθωρισμός αλλά και αβεβαιότητα

ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 6,5% στην Ελλάδα το 2021, +4,6% το 2022 - Ελεγχόμενος πληθωρισμός αλλά και αβεβαιότητα
Το Ταμείο αναμένει το ελληνικό ΑΕΠ να «τρέξει» με ρυθμό 6,5% από 3,8% που ήταν η εκτίμηση του Απριλίου
Σχετικά Άρθρα
Σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο του World Economic Outlook.
Το Ταμείο αναμένει το ΑΕΠ να «τρέξει» με ρυθμό 6,5% από 3,8% που ήταν η εκτίμηση των εαρινών προβλέψεων του Απριλίου.
Η εκτίμηση του ΔΝΤ ξεπερνά τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 6,1% το 2021.
Για το 2022, το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη με ρυθμό 4,6% από 5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Για το 2026 οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,3%.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό αναμένεται ελεγχόμενος, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αναμένεται στο -0,1% το 2021 και στο 0,4% το 2022.
Για το 2026 εκτιμάται στο 1,3%.
Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15,8% το 2021 και στο 14,6% το 2022, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να συρρικνωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ το 2021, σε 5,1% το 2022 και στο 3,4% το 2026.
IMF_1.jpg

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Το Ταμείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021, ωστόσο μεσοπρόθεσμα διατηρεί τις προβλέψεις του.
Το Ταμείο σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά η δυναμική της έχει εξασθενίσει καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και οι κίνδυνοι για την υγεία εμποδίζουν την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα.
«Συνολικά, οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί και οι εναλλακτικές επιλογές οικονομικών πολιτικών έγιναν πιο πολύπλοκες», αναφέρει, με τους κινδύνους να σημειώνονται στον τίτλο της έκθεσης: «Ανάκαμψη εν μέσω πανδημίας - Ανησυχίες για την υγεία, διαταραχές της προσφοράς και πιέσεις στις τιμές».
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται στο 5,9% το 2021, 0,1% χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για το 2022 παραμένει η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,9%.
Ωστόσο, η οριακή αυτή μεταβολή συγκαλύπτει μεγάλες πτωτικές αναθεωρήσεις για τις φτωχότερες χώρες λόγω της επιδείνωσης της δυναμικής της πανδημίας, ενώ και για τις αναπτυγμένες οικονομίες έχουν αναθεωρηθεί πτωτικά οι προβλέψεις, λόγω των διαταραχών στην προσφορά.

Αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για φέτος στο 5% (από 4,6% τον Ιούλιο) και τη διατήρησε σταθερή για το 2022 στο 4,3%.
Για την αμερικανική οικονομία, προβλέπεται ανάπτυξη 6% φέτος έναντι 7% τον Ιούλιο και 5,2% για το 2022 έναντι 4,9%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πιέσεις για αυξήσεις των τιμών θα υποχωρήσουν το 2022 και θα επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα στα μέσα του έτους. Για την Ευρωζώνη εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,9% στο τέλος του 2021 από 3,4% τον Σεπτέμβριο και στο 1,7% σε μέσα επίπεδα το 2022.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι προβλέψεις αυτές γίνονται εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας.
«Αν και η νομισματική πολιτική μπορεί γενικά να παραβλέπει προσωρινές αυξήσεις στον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για να δράσουν γρήγορα, αν οι κίνδυνοι από την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών γίνουν πιο ουσιαστικοί σε αυτή την αχαρτογράφητη ανάκαμψη», αναφέρει η έκθεση, δείχνοντας την αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού.
Η νομισματική πολιτική «θα πρέπει να κινηθεί σε μία τεντωμένη γραμμή μεταξύ της αντιμετώπισης του πληθωρισμού και των χρηματοπιστωτικών κινδύνων και της στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης», σημειώνει το ΔΝΤ.

Επικίνδυνη η απόκλιση στους εμβολιασμούς

Βασική προτεραιότητα, σύμφωνα με το Ταμείο, έχει η αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία, η οποία προϋποθέτει τη στήριξη των φτωχότερων χωρών για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους και να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους.
«Η επικίνδυνη απόκλιση αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές μεταξύ των χωρών παραμένει μία μεγάλη ανησυχία.
Η συνολική παραγωγή για την ομάδα των αναπτυγμένων οικονομιών αναμένεται να ανακτήσει την τάση που είχε πριν από την πανδημία το 2022 και να την υπερβεί το 2024.
Αντίθετα, η συνολική παραγωγή για την ομάδα των αναδυόμενων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών (εκτός της Κίνας) αναμένεται να παραμείνει 5,5% χαμηλότερα από την προ πανδημίας πρόβλεψη το 2024», αναφέρει η έκθεση
«Η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει πουθενά, αν δεν τελειώσει παντού», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ, ενώ σημείωσε ότι αν η COVID-19 έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 5,3 τρισ. δολάρια.
Παράλληλα, το Ταμείο καλεί τις χώρες να καταρτίσουν αξιόπιστα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Με τα επίπεδα του δημόσιου χρέους σε υψηλά επίπεδα - ρεκόρ, όλες οι πρωτοβουλίες πρέπει να εδράζονται σε αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα πλαίσια», προσθέτοντας ότι η αξιοπιστία αυτή μπορεί να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για τις χώρες και να αυξήσει τον δημοσιονομικό χώρο τους βραχυπρόθεσμα.
Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, το ΔΝΤ τονίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα η επιβράδυνση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και ο περιορισμός των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση μίας παγκόσμιας κατώτατης τιμής για τον άνθρακα και αντισταθμιστικά, στοχευμένα επιδόματα σε νοικοκυριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης