Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προειδοποίηση Μυτιληναίου: Θα έρθουν κι άλλες ενεργειακές κρίσεις - Χωρίς σχέδιο η μετάβαση

Προειδοποίηση Μυτιληναίου: Θα έρθουν κι άλλες ενεργειακές κρίσεις - Χωρίς σχέδιο η μετάβαση
Κριτικη του Ευάγγελου Μυτιληναίου για τη στροφή στις ΑΠΕ χωρίς σχέδιο
Σχετικά Άρθρα
Η παρούσα ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη που βιώνουμε από μια σειρά κρίσεις που έρχονται, προειδοποίησε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών.
«Οι κοινωνίες υπό το βάρος της κλιματικής αλλαγής αποφάσισαν, ότι έπρεπε να επιταχύνουμε την στροφή προς την καθαρή ενέργεια χωρίς επενδύσεις, χωρίς σχέδιο.
Το μόνο που κάνουμε είναι να φτιάχνουμε Αιολικά και Φωτοβολταϊκά, αγνοώντας τις υποδομές για το καύσιμο - γέφυρα, που είναι το φυσικό αέριο.
Θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου, όπως στο πετρέλαιο, αλλά η Ευρώπη τώρα το κατάλαβε και οι Βρυξέλλες τώρα το αποφάσισαν» τόνισε ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos.

Η πολιτική διάσταση της κρίσης

«Ξεχάσαμε την στοχαστικότητα των ΑΠΕ, που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίζουν πάντα ρεύμα. Η κοινωνία έχει σαν προτεραιότητα, να πατάει το κουμπί και να έχει ρεύμα.
Δεν υπάρχει η τεχνολογία της Αποθήκευσης ακόμα και θα χρειασθεί χρόνος, για να εξασφαλίσει την ενέργεια που χρειάζεται ανά πάσα στιγμή από τις ΑΠΕ.
Αφήσαμε στην άκρη τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές", ανέφερε με έμφαση ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε:
"Πρώτη φορά κάνει κρύο; Υπερβάλλουσες ποσσότητες σε φυσικό αέριο έχει αυτήν την στιγμή μόνο η Ρωσία.
Δεν έχει ούτε το Κατάρ, ούτε η Αυστραλία, ούτε η Νορβηγία.
Για τον ΟΠΕΚ είναι μάλιστα πιο εύκολο να κινητοποιηθεί και να αυξήσει την παραγωγή και την τροφοδοσία πετρελαίου, δεν συμβαίνει το ίδιο στο φυσικό αέριο.
Το ζήτημα έχει τώρα την πολιτική του διάσταση.
Ή θα πάμε πολύ γρήγορα, όπως θέλουν οι φανατικοί πράσινοι ή παράλληλα θα φτιάχνουμε υποδομές για να ισορροπήσουμε τις πραγματικές ανάγκες», κατέληξε.

Βενιζέλος: Απαιτείται εξομάλυνση στις σχέσεις με την Ρωσία

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε την διάσταση της νομικής υπόστασης της εταιρίας που ελέγχει τον Nord Stream και στο οποίο έχει κάνει αναφορά επανελειμμένως το WEN, σημειώνοντας την προϋπόθεση που υφίσται για διάσπαση της με βάση την παραγωγή και διακίνηση του αερίου. Εκτίμησε ότι τελικά λύση θα βρεθεί, σημείωσε όμως και την μεγάλη σημασία της Κίνας που και αυτή είναι ένας ισχυρός παράγοιντας της ζήτησης.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε, ότι με την παρούσα μορφή η ελληνική δίοικηση δεν μπορεί να απορροφήσει μέσα στην 5ετία τον όγκο των χρηματοδοτήσεων και είναι μια πρόκληση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, που μέχρι τώρα έχουν εξελιχθεί καλά, για να το επιτύχει.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην μετά την πανδημία περίοδο για την οικονομία, σημειώνοντας ότι θα χρειασθεί μια νέα παγκόσμια σύμβαση που θα ξεφουσιώσει το μπαλόνι των κεντρικών τραπεζών. Έδωσε βάρος και στον γεωπολιτικό παράγοντα που αρχίζει να κυριαρχεί και αναφέρθηκε στο ρίσκο των επιτοκίων για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει το ταχύτερο την επενδυτική βαθμίδα. Χρειαζόμαστε επίσης ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα λαμβάνει υπόψη του τις κυκλικές πολιτικές.

Ψάλτης (Alpha Bank): Ομαλοποίηση μετά το α΄εξάμηνο του 2022

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha  Βασίλης Ψάλτης αναφέρθηκε στον προγραμματισμο της τράπεζας να ενισχύσει την ραχοκοκαλιά της οικονομίας που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση.
«Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες.
Υπάρχουν δομικές αλλαγές αλλά η ΕΕ στο παρελθόν έδειξε, έστω με καθυστέρηση, να ανταποκρίνεται.
Πιστεύω το ευνοϊκό σενάριο, ότι θα υπάρξει ανακατωσούρα έως το πρώτο εξάμηνο του 2022 αλλά μετά θα έχουμε ομαλοποίηση», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο