Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραβίας (Eurobank): Οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία

Καραβίας (Eurobank): Οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία
Το χρέος της Ελλάδας, με τα χαρακτηριστικά που έχει σε ό,τι αφορά στη διάρθρωση και τη διάρκεια, τα ταμειακά αποθέματα και σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, παραμένει κάτι παραπάνω από βιώσιμο.

Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι αν οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν, αλλά το εάν υπάρχουν πολλά, ώριμα και μεγάλα βιώσιμα επενδυτικά έργα για να χρηματοδοτηθούν, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας στο Συνέδριο Κύκλος Ιδεών - Η Ελλάδα Μετά.
Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία πεντεαετή, κατ’ ελάχιστον, μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συντελεστεί η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Ευθύνη όλων, επιχειρήσεων, τραπεζών, πολιτείας και καθενώς ξεχωριστά είναι να επιτευχθεί η άμβλυνση των ανισοτήτων που δημιούργησε η προηγούμενη 10ετή κρίση.
Αυτό είναι ένα από το μεγαλύτερο στοίχημα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς, σύμφωνα με την τοποθέτηση του διευθύνωντος συμβούλου της Eurobank κ. Φωκίωνα Καραβία στις συζητήσεις του Συνεδρίου Κύκλου Ιδιών - Η Ελλάδα Μετά.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, το ζήτημα της ανάπτυξης και της μείωσης της ανισότητας, δηλαδή η ευρύτερη διασπορά της ανάπτυξης αποτέλεσε και κύριο θέμα συζήτησης στο ετήσιο συνέδριο της FED.
Ωστόσο, η άμβλυνση των ανισοτήτων αποτελεί ευθύνη όλων μας, δεδομένου ότι αυτές δεν συνάδουν με τις ηθικές αξίες ούτε με το παραγωγικό μοντέλο που θέλει να δημιουργήσει η Ελλάδα.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα διαρθρωτικά κονδύλια από την Ε.Ε., δάνεια και επιχορηγήσεις, δημιουργούν ένα πλέγμα ενίσχυσης των επενδύσεων που απομακρύνει το ελληνικό οικονομικό μοντέλο από την κατανάλωση. Μολονότι, οι μεγάλες και οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι καλύτερα προετοιμασμένες, με ώριμα επενδυτικά έργα να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις που απευθύνονται σε μικρότερες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους αλλά και για την ευρύτερη διασπορά της ανάπτυξης.
Για παράδειγμα, τα προγράμματα "εξοικονομών” στηρίζει το νοικοκυριό και μια σειρά από επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που εμπλέκονται, πχ, στην ενεργειακή αναβάθμιση ενός ακινήτου.
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων, ο κ. Καραβίας τόνισε την ανάγκη να διακριθούν σε μεγάλες και μικρότερες.
Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση Growth Awards της Eurobank, η πλειονότητα των επιχειρήσεων προβλέπουν αύξηση του τζίρου τα επόμενα χρόνια.
Το 40%, όμως, δεν πιστεύει ότι θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μόλις το 10% έχει έτοιμα-ώριμα επενδυτικά σχέδια.
Το ποσοστό αυτό αφορά κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και οι επενδύσεις δεν περιορίζονται μόνο στον τουρισμό, αλλά σε όλο το εύρος της ελληνικής οικονομίας, όπως τα δίχτυα, το γρήγορο ίντερνετ, την ενέργεια, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, τα logistics, κά.
Στην ερώτηση αν οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την επερχόμενη ανάπτυξη, το νέο παραγωγικό μοντέλο και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Καραβίας δήλωσε ότι σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μην υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, αλλά το ζήτημα είναι να βρεθούν πολλά, μεγάλα και βιώσιμα έργα για να χρηματοδοτηθούν.
Διετύπωσε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν και να γίνει πλήρης απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων.
Σε ό,τι αφορά στις πρόσφατες διαταραχές από τη μεγάλη άνοδο των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι πρόκειται για διεθνή φαινόμενα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν.
Αναφορικά με τη συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων στην Ε.Ε. που ενδιαφέρει την Ελλάδα, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε σε μια εν εξελίξει αλλαγή της προσέγγισης στην Ευρώπη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, με τα χαρακτηριστικά που έχει σε ό,τι αφορά στη διάρθρωση και τη διάρκεια, τα ταμειακά αποθέματα και σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, παραμένει κάτι παραπάνω από βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης