Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι αναφέρει η JP Morgan για την εκτίναξη των τιμών - Φωτιά σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την ενέργεια

Τι αναφέρει η JP Morgan για την εκτίναξη των τιμών - Φωτιά σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την ενέργεια
Η ραγδαία αύξηση στις τιμές της Ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου το 2021 έχει κάνει ακόμα και τα κρυπτονομίσματα να… ωχριούν
Σχετικά Άρθρα

Σε συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται η ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο με τις πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα JP Morgan.
Η ραγδαία αύξηση στις τιμές της Ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου το 2021 έχει κάνει ακόμα και τα κρυπτονομίσματα να… ωχριούν.
Οι spot τιμές στον δείκτη US Henry Hub κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 6$/mmbtu, αυξημένες κατά 40% από τις αρχές Αυγούστου και περίπου 200% σε σχέση με την αρχή του έτους.
Στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία είναι κατά τι υψηλότερες.
Εύλογα, λοιπόν, η δραματική αύξησή τους έχει προκαλέσει ερωτήματα σε σχέση με τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα.
Όπως γράφει ο οικονομολόγος της JP Morgan Daniel Silver, το πρόσφατο άλμα θα αυξήσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι τιμές καταναλωτή δεν παρουσιάζουν τέτοια μεταβολή όσο οι spot τιμές, ενώ τα σχετιζόμενα προϊόντα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των αγαθών και υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στα κύρια μεγέθη του ΔΤΚ.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, σημειώνεται πως η μαζική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου τον τελευταίο χρόνο πιθανότατα θα προσθέσει περίπου 0,5% στον ΔΤΚ κατά την ίδια περίοδο.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν επίσης -το WTI βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από 2014.
Και ενώ η ποσοστιαία αύξηση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο η αύξηση του δείκτη, ο αντίκτυπός της στον ΔΤΚ θα μπορούσε να είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερος από την επίδραση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Φυσικά, οι μεταβολές στις τιμές φυσικού αερίου επηρεάζουν την τσέπη των καταναλωτών, που πρέπει να πληρώσουν, πλέον, περισσότερα για το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την JP Morgan, κατά την τελευταία δεκαετία, οι αλλαγές στις τιμές καταναλωτή για την οικιακή ενέργεια ήταν γενικά περίπου το 1/16 του μεγέθους των αλλαγών της τιμής του φυσικού αερίου.
Με βάση αυτή τη σκληρή σχέση, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 250% θα προκαλέσει άλμα περίπου 15% στον ΔΤΚ, που είναι στο 3,3%.
Ως εκ τούτου, η μαζική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 250% θα μπορούσε να αυξήσει τον ετήσιο πληθωρισμό ΔΤΚ κατά περίπου 0,5% (3,3%*15%).
Αντιθέτως, οι τιμές για ορισμένους άλλους τύπους ενεργειακών αγαθών ανταποκρίνονται πολύ περισσότερο στις μεταβολές της τιμολόγησης spot φυσικού αερίου.
Οι τιμές σε ό,τι αφορά τα καύσιμα στον ΔΤΚ, για παράδειγμα, κινούνται σχεδόν ένα προς ένα με τις τιμές του πετρελαίου WTI.

Πετρέλαιο VS φυσικό αέριο

Ως εκ τούτου, η JP Morgan καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στις τιμές του πετρελαίου έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στον ΔΤΚ από συγκρίσιμες αλλαγές στις τιμές του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, αρκετά μεγάλες αλλαγές στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν το περασμένο έτος, θα έχουν επίσης σαφή επίδραση στον πληθωρισμό.
Ο Πίνακας 1 εμφανίζει εκτιμήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι υποθετικές αλλαγές στις τιμές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό.
Παρόλο που η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά το τελευταίο έτος ήταν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη από τις τιμές του πετρελαίου, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στον ΔΤΚ θα πρέπει να είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την ώθηση που προέρχεται από το φυσικό αέριο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης