Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βιβλική καταστροφή σε Εύβοια, Πήλιο και Λάρισα - Νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας από 14/10

Βιβλική καταστροφή σε Εύβοια, Πήλιο και Λάρισα - Νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας από 14/10
Σε πλήρη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Τεράστιες καταστροφές στο Πήλιο, στη Λάρισα αλλά και στη βόρεια Εύβοια άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Αθηνά», η οποία αναμένεται και σήμερα Δευτέρα 11/10 να πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία που κρατά εδώ και 5 ημέρες, θα συνεχιστεί και σήμερα με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε περιοχές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, στη Μακεδονία αλλά και στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Θεσσαλία.
Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ένα ακόμα πιο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας από την ερχόμενη Πέμπτη 14/10, υποστηρίζοντας πως αυτό ενδεχομένως να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά και να θυμίζει τον «Ιανό» που έπληξε πέρσι την Ελλάδα.

Μετρούν πληγές

Από σήμερα Δευτέρα 11/10 στο δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας καταθέτουν σχετικές δηλώσεις οι κάτοικοι που έπαθαν ζημιές στα σπίτια τους, ζητώντας την κρατική αρωγή.
Οι μεγαλύτερες από τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις που πλημμύρισαν έγιναν στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι.
Έως αργά το βράδυ της Κυριακής τα συνεργεία της πυροσβεστικής συνέχιζαν την άντληση υδάτων από υπόγεια και σπίτια, ενώ το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις θέλουν και πάλι να επανέρχεται το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση.
Την ίδια στιγμή χωματουργικά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις υποδομές και να επαναφέρουν την κυκλοφορία στους κατεστραμμένους δρόμους, ενώ ένα μεγάλο μέρος από το παραλιακό μέτωπο στην Αγία Άννα έχει διαλυθεί και μαζί του καταστράφηκαν και οι προσβάσεις.

Πλημμύρισαν 200 σπίτια – Κίνδυνος αφανισμού χωριών

Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον 200 σπίτια πλημμύρισαν στην Εύβοια όπου οργανώθηκαν ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης, όπου καταστράφηκαν δρόμοι και διαλύθηκε το παραλιακό μέτωπο στην Αγία Άννα ενώ στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες το ύψος της βροχής που έπεσε, ήταν σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος της βροχόπτωσης στην Αθήνα.
Οι πληγέντες στην Εύβοια αναφέρουν ότι οι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις ήταν αναμενόμενες ύστερα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπάρξουν έγκαιρα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, θα υπάρξει αφανισμός ολόκληρων χωριών.
Μάλιστα υποστηρίζουν ότι έως σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαλύθηκαν δρόμοι - Απεγκλωβίστηκαν δεκάδες άτομα

Από το πέρασμα της κακοκαιρίας επλήγη κυρίως το παραλιακό μέτωπο Αγία Άννα – Αχλάδι – Κοτσικιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες το ύψος της βροχής ήταν σχετικά μικρό, γεγονός που υποδηλώνει την αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων που επί δεκαετίες δεν γίνονται, αφήνοντας έτσι αρκετές περιοχές της χώρας ανοχύρωτες στα καιρικά φαινόμενα.
Τα χωριά που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν, σύμφωνα και με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, ενώ πολύ σημαντικές ζημιές υπέστησαν οι παραλίες της Αγίας Άννας, του Αχλαδίου και της Κοτσικίας.
Η Αγία Άννα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη καθώς έχουν καταστραφεί οι δρόμοι, στην περιοχή Ψαροπούλοι οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ στην παραλία Αχλάδι έχουν καταστραφεί τα πάντα.
Μάλιστα τοπικοί παράγοντες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 100 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από την Αγία Άννα μέχρι την Κοτσικιά.

Ζημιές σε υποδομές

Πάντως και παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φ. Σπανός, αφού χαρακτήρισε το χθεσινό φαινόμενο "πολύ μεγάλο", ανέφερε πως από τις 20 Αυγούστου έχουν αρχίσει οι προσπάθειες για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ παράλληλα και τα δασαρχεία δούλευαν στις ορεινές κοίτες και πάνω στο βουνό για τα κορμοδέματα και τα φράγματα.
«Αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο.
Είπαμε πολλές φορές ότι παίζουμε με το χρόνο.
Έχουμε βγάλει έναν πολύ μεγάλο στόλο να κάνει τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες για να μειώσουμε τις πιθανότητες και να κερδίσουμε μέρες» υποστήριξε ο κ.Σπανός.
1_128.JPG
2_122.JPG
Πνίγηκε το Πήλιο

Τεράστιες καταστροφές όμως προκλήθηκαν και στο Πήλιο.
Στη Μακρυρράχη Πηλίου δύο σπίτια υπέστησαν υλικές ζημιές, τρία αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Με μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα οι τοπικές αρχές επιχειρούν να ανοίξουν τις οδικές αρτηρίες και να απομακρύνουν τα φερτά υλικά από τους δρόμους.
Σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, σημείωσε πως τρεις περιοχές θα κηρυχτούν σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
«Θα βγάλουμε σε έκτακτη ανάγκη τρεις περιοχές Μακρυρράχη, Ζαγορά, Ανήλιο.
Τα σπίτια που έχουν πειραχτεί είναι 5 συνολικά.
Έχουν πέσει μπάζα στις σκεπές τους, έχει παρασυρθεί η αυλή τους», σημείωσε ο δήμαρχος.
Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο προβλήματα υπάρχουν στο αγροτικό οδικό δίκτυο.
«Έχουμε αποκαταστήσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες, έχουμε κυρίως κατολισθήσεις. Δεν έχουμε μπει καθόλου στο αγροτικό δίκτυο, έχουμε σοβαρές εκκρεμότητες» είπε ο κ.Κουτσάφτης αναφέροντας πως «πρέπει να γίνει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας», προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Καταστροφές και στη Λάρισα

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, ζητά ο Δήμος Αγιάς της Λάρισας.
Οι ζημιές από την έντονη βροχόπτωση είναι μεγάλες, ενώ μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας Θεσσαλιας επιχειρούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.
Σημειώνεται, πως τουλάχιστον 30 σπίτια έχουν πλημμυρίσει στα παράλια της Αγιάς, δρόμοι καταστράφηκαν, ενώ παρουσιάστηκαν και μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες του κάστανου.

Τριαντόπουλος (υφυπουργός): Σε δήμους της Εύβοιας και στην Περιφέρεια τα 20 εκατ. ευρώ

Τη θέση πως τα 20 εκατομμύρια ευρώ της έκτακτης χρηματοδότησης για τις περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πλημμύρες θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σε δήμους της Εύβοιας διατύπωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τριαντόπουλος είπε πως τα χρήματα θα κατευθυνθούν προς τους δήμους της Εύβοιας και την Περιφέρεια, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πλημμύρες και για να συνεχιστούν τα έργα, μεταξύ των οποίων και ο καθαρισμός των ρεμάτων.
Όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ σημείωσε ότι προχωρούν τα αντιδιαβρωτικά μέτρα και ότι υπάρχει συνεργασία με τους δημάρχους.
«Η Πολιτεία θα πρέπει να είναι διπλά στον πολίτη και στο κομμάτι της πρόληψης αλλά και στο κομμάτι της αρωγής» επεσήμανε ο κ.Τριαντόπουλος.
Σημειώνεται πως αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία Άννα της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποίησε κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.
Το κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου.
3_84.JPG
4_72.JPG
5_48.JPG
6_39.JPG
Οικονόμου: Ταχύτατα η διαδικασία αποτίμησης των ζημιών

«Η διαδικασία της αποτίμησης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα γίνει με την ταχύτητα και την εγκυρότητα που συνηθίζει ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία δύο χρόνια να κάνει αυτές τις αποτιμήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, με αφορμή τις πλημμύρες στην Εύβοια.
«Όπως πάντα η προτεραιότητά μας είναι οι ανθρώπινες ζωές», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας πως θα γίνει ό,τι πρέπει για να αποκατασταθούν ζημιές και να στηριχθούν οι άνθρωποι και πως η πολιτεία βρίσκεται σε πλευρό τους.
«Μην έχει κανείς καμία αμφιβολία, ό,τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθούν ζημιές και να στηριχθούν οι άνθρωποι θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε δε, πως «από τις πυρκαγιές, στο τέλος Αυγούστου, μέχρι σήμερα, δηλαδή τον τελευταίο ενάμιση περίπου μήνα έγινε ένας τεράστιος αγώνας δρόμου για να προφυλάξουμε και να αποκαταστήσουμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα, για να μην έχουμε ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες δεν μπορούν να γίνουν ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, παρόλα αυτά έγινες μεγάλες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το υπουργείο Περιβάλλοντος, την περιφέρεια, τους ανθρώπους εκεί, να απομακρυνθούν καμένα για να αποφύγουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα και πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν από τις τελευταίες καταιγίδες», συμπλήρωσε.
7_29.JPG
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των δύο μηνών απομακρύνθηκαν κορμοί, καμένα κλαδιά, έγιναν κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν, ενώτα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη κα θα συνεχίσουν ταυτόχρονα με την αποκατάσταση.
«Έχουμε αποδείξει όχι μόνο την ταχύτητα σε ότι αφορά την αποκατάσταση, αλλά και το πόσο γρήγορα βρισκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων», τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη.
«Μπορεί ο καθένας βρει ανθρώπους και να τους ρωτήσει για το πόσο γρήγορα, οικονομικά τουλάχιστον, η πολιτεία ανταποκρίθηκε και είδαν χρήματα στήριξης στους λογαριασμούς τους αυτοί οι άνθρωποι που από την μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν έξω από τα σπίτια τους. Πρόκειται για πρωτοφανείς ρυθμούς ταχύτητας και ανταπόκρισης της πολιτείας στις ανάγκες των πολιτών και έτσι θα συνεχίσουμε», σημείωσε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι « η πολιτεία βρίσκεται σε πλευρό τους, όχι με τους ρυθμούς που είχαμε συνηθίσει χρόνια πριν αλλά με τους ρυθμούς που έμπρακτα αποδείξαμε και αποδίδουν το ταχύτερο αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος, τουλάχιστον την πρώτη βοήθεια και την αποκατάσταση».
8_24.JPG
Λέκκας: Μικρό το ύψος της βροχής

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στον Ελληνικό χώρο αύξησαν τον πλημμυρικό κίνδυνο σε πολλές περιοχές της χώρας, τονίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και επικεφαλής της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Ευθύμης Λέκκας.
«Είχαμε τονίσει ότι χρειάζονται επείγοντα, καινοτόμα και στοχευμένα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψην τις μορφολογικές συνθήκες, το γεωλογικό υπόβαθρο, το υδρογραφικό δίκτυο, το δυναμικό διάβρωσης και τον κατολισθητικό κίνδυνο, έτσι ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Τα παραπάνω προηγούνται των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών, οι οποίοι είναι φυσικά απαραίτητοι», επισημαίνει ο καθηγητής.
«Απαιτούνται νέες τεχνικές προσεγγίσεις, παρακάμπτοντας τις παλιές τεχνικές αντιμετώπισης, που δε λαμβάνουν υπόψην τον παράγοντα της κλιματικής κρίσης.
Το σημερινό παράδειγμα της Αγίας Άννας στην Εύβοια, όπου το ύψος της βροχής ήταν σχετικά μικρό και οι επιπτώσεις δυσανάλογα μεγάλες, υποδεικνύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα καινοτόμων παρεμβάσεων», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Λέκκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης