Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daly (Fed San Francisco – ΗΠΑ): Δεν έχει αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά εργασίας – Παροδικός ο πληθωρισμός

Daly (Fed San Francisco – ΗΠΑ):  Δεν έχει αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά εργασίας – Παροδικός ο πληθωρισμός

Η επικεφαλής της Fed του San Francisco Mary Daly αναφέρθηκε στις συνέπειες από τη μετάλλαξη Delta στην απασχόληση

Σχετικά Άρθρα

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα συνεχίσει να υφίσταται τις επιπτώσεις της πανδημίας και είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι «βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας», δήλωσε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 η πρόεδρος της Federal Reserve του San Francisco , Mary Daly, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Θα παρουσιάζει αυτά τα σκαμπανεβάσματα, ειδικά με την μετάλλαξη Delta», δήλωσε η Daly στο CBS όταν ρωτήθηκε σχετικά με το δεύτερο συνεχόμενο μήνα απογοητευτικής εξέλιξης των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο.

Μετάλλαξη Delta

«Νομίζω λοιπόν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχει σταματήσει η ανοδική τάση στην απασχόληση, αλλά σίγουρα βλέπουμε τις συνέπειες της πανδημίας και ιδιαίτερα της μετάλλαξης Delta να επηρεάζουν την αγορά εργασίας», δήλωσε.
Το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή (8/10) ανακοίνωσ ότι μόλις 194.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον περασμένο μήνα, λιγότερο από το μισό από τον αριθμό που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ενώ το ποσοστό ανεργίας βρέθηκε σε χαμηλό 18 μηνών, στο 4,8%, αυτό εν μέρει αποδίδεται σε συρρίκνωση της απασχόλησης και σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας.

Σε κίνδυνο η ανάκαμψη

Σε συνδυασμό με τα εξίσου απογοητευτικά στοιχεία του Αυγούστου, τα πρόσφατα στοιχεία έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο για να ανακτήσει τις υπόλοιπες 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν λόγω της πανδημίας και ότι παράγοντες όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η διάρκεια της πανδημίας θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.

 
o ενδεχόμενο της ύφεσης

Η Daly δήλωσε ότι πάντα πίστευε ότι η μετάλλαξη Delta του κορωνοϊού θα δημιουργούσε προβλήματα στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά δεν αναμένει ότι θα προκαλέσει ύφεση.
«Βλέπουμε αυτό να διαταράσσει ακόμη τις οικογένειες, να διαταράσσει το σχολείο, να διαταράσσει την ικανότητα των ανθρώπων να εργάζονται και να αισθάνονται ασφαλείς», σημείωσε.
«Η μετάλλαξη Delta έχει προκαλέσει πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά δεν την έχει εκτροχιάσει», υπογράμμισε η Daly.
«Όπως πάει η πανδημία, έτσι πορεύεται και η οικονομία», σημείωσε.

Παροδικές οι ανατιμήσεις

Ερωτηθείσα για τον πληθωρισμό, η Daly δήλωσε ότι οι ανατιμήσεις που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι «οδυνηρές», αλλά σχετίζονται άμεσα με την πανδημία και δεν αναμένεται να επιμείνουν (επίμονος πληθωρισμός).
Αυτό απηχεί τις εκτιμήσεις αξιωματούχων της Fed ότι η τρέχουσα περίοδος υψηλού πληθωρισμού είναι «παροδική» ακόμα και αν έχει επεκταθεί χρονικά περισσότερο από ό, τι αναμενόταν αρχικώς.

Νομισματική πολιτική

«Όλοι αισθάνονται τις ανατιμήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες και αυτό είναι οδυνηρό γιατί δεν το έχουμε συνηθίσει», δήλωσε ο Daly.
«Την ίδια ώρα η κατακόρυφη άνοδος της καταναλωτικής ζήτησης προσκρούσει στα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς και φυσικά οι τιμές θα ανέβουν», είπε η Daly.
«Αλλά δεν το αντιμετωπίζω ως μακροπρόθεσμο φαινόμενο».
Oi αξιωματούχοι της Fed συζητούν για το πότε και πώς να αρχίσουν να περιορίζουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική, με την οποίαπαρείχαν στήριξη στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω των έκτακτων προγραμμάτων.
Αναμένεται να συνεχίσουν το πρώτο στάδιο της απόσυρσης ήδη από την επόμενη συνάντηση της επιτροπής ανοικτών αγορών (FOAM) στις αρχές Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης