Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zhai (Ταϊβάν): Δεν υποχωρούμε στις κινεζικές πιέσεις, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία - Κίνα: Υποκινείτε αντιπαράθεση, παραποιείτε τα γεγονότα

Zhai (Ταϊβάν): Δεν υποχωρούμε στις κινεζικές πιέσεις, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία - Κίνα: Υποκινείτε αντιπαράθεση, παραποιείτε τα γεγονότα
Το Πεκίνο απειλεί να προσφύγει στη βία στην περίπτωση που η νήσος ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση της Κίνας αποδοκίμασε σήμερα Κυριακή 10 Οκτωβρίου την ομιλία της προέδρου της Ταϊβάν Zhai Ing wen λέγοντας ότι υποκινεί σε αντιπαράθεση και παραποιεί τα γεγονότα.
Η επιδίωξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν κλείνει την πόρτα στον διάλογο, ανακοίνωσε το κινεζικό γραφείο για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.
Σε σημερινή ομιλία της για την εθνική εορτή της νήσου, η Zhai Ing wen είπε ότι η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις της Κίνας και θα υπερασπιστεί το δημοκρατικό της σύστημα, έπειτα από την είσοδο αριθμού ρεκόρ κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της νήσου τις τελευταίες ημέρες.
Οι 23 εκατομμύρια κάτοικοι της Ταϊβάν ζουν υπό την διαρκή απειλή μιας εισβολής της Κίνας, η οποία θεωρεί το έδαφος αυτό ως μια από τις επαρχίες της.

Το Πεκίνο απειλεί να προσφύγει στη βία στην περίπτωση που η νήσος ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της.

"Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εθνική μας άμυνα και να δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει την Ταϊβάν να πάρει τον δρόμο που έχει χαράξει για μας η Κίνα", τόνισε η Zhai σε ομιλία της για την εθνική εορτή της Ταϊβάν, κατά την οποία υπογράμμισε ότι η νήσος βρίσκεται "στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας".
"Κι αυτό διότι ο δρόμος που έχει χαράξει η Κίνα δεν προσφέρει ούτε έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής στην Ταϊβάν, ούτε κυριαρχία στους 23 εκατομμύρια πολίτες μας", πρόσθεσε.
"Ελπίζουμε σε μια χαλάρωση (...) στις σχέσεις (με το Πεκίνο) και δεν θα ενεργήσουμε με απερίσκεπτο τρόπο, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι ο λαός της Ταϊβάν θα υποχωρήσει στις πιέσεις", σημείωσε εξάλλου η Zhai, επαναλαμβάνοντας πρότασή της για συνομιλίες με την Κίνα σε ισότιμη βάση.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Πεκίνο στην ομιλία της.

Η Κίνα αρνείται να έχει επαφές με την Zhai Ing wen, χαρακτηρίζοντάς την μια αυτονομίστρια που αρνείται να αναγνωρίσει ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα "μίας Κίνας", και δεν αναγνωρίζει την κυβέρνησή της.
Οποιαδήποτε επίσημη επικοινωνία της Κίνας με την Ταϊπέι έχει διακοπεί μετά την εκλογή το 2016 της Zhai, ενώ το Πεκίνο εντείνει την οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν.
Χθες, Σάββατο, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δεσμεύτηκε για μια "επανένωση της πατρίδας με ειρηνικά μέσα", σημειώνοντας ότι αυτό "είναι προς το γενικό συμφέρον του κινεζικού έθνους, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών της Ταϊβάν" και δεν αναφέρθηκε άμεσα στην χρήση βίας.
Από την αρχή της χρονιάς, περισσότερα από 600 αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας έχουν εντοπιστεί στην ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, έναντι 380 που είχαν εντοπιστεί το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης