Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπάκος: Η Ελλάκτωρ βυθίζεται στην αδράνεια εξαιτίας της διοίκησης – Το ελληνικό χρηματιστήριο θα γίνει φαρ ουεστ

Μπάκος: Η Ελλάκτωρ βυθίζεται στην αδράνεια εξαιτίας της διοίκησης – Το ελληνικό χρηματιστήριο θα γίνει φαρ ουεστ
Σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να σημειώσει υψηλές επιδόσεις, η Ελλάκτωρ βυθίζεται στην αδράνεια εξαιτίας μία διοίκησης κατώτερης των περιστάσεων, τονίζει ο κ. Μπάκος
Σχετικά Άρθρα

Απαντήσεις για τα τεκταινόμενα στην Ελλάκτωρ δίνει ο γνωστός εφοπλιστής Δημήτρης Μπάκος και μεγαλομέτοχος της εταιρείας ξεκαθαρίζοντας, πως ο ίδιος με τον συνεταίρο του Γιάννη Καϋμενάκη έχει επενδύσει περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία, η οποία όπως τονίζει, έχει ευρύτερη σημασία.
Ο κ. Μπάκος σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο τονίζει, πως σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να σημειώσει υψηλές επιδόσεις, η Ελλάκτωρ βυθίζεται στην αδράνεια εξαιτίας μία διοίκησης κατώτερης των περιστάσεων.
Μάλιστα με σκωπτικό τρόπο σχολιάζει πως η ατζέντα της διοίκησης είναι γεμάτη με αναπτυξιακές κινήσεις, όπως απολύσεις στελεχών με διάφορα προσχήματα και αδράνεια στην ανάληψη νέων έργων.
Επισημαίνει δε το γεγονός, πως η εταιρεία είχε δύο υποβιβάσεις σχετικά με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά και της εταιρικής διακυβέρνησης από Fitch και Moody’s και «μία ατιμωτική  εκδίωξη του εταιρικού ομολόγου από χρηματιστήριο της Μ. Βρετανίας».
Ο κ. Μπάκος στη συνέντευξή του και σε ερώτηση για την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων αφήνει σαφείς αιχμές για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λέγοντας πως αποφεύγει να κάνει το καθήκον της.
« Θα επικρατήσει η αδιαφάνεια στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, θα γίνουμε χρηματιστήριο Φάρ Ουέστ, όπου σκοτεινές συμφωνίες θα εφαρμόζονται ανεξέλεγκτα σε βάρος του επενδυτικού κοινού», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπάκος.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μπάκου:

Η διαμάχη μετόχων στην Ελλάκτωρ είναι γνωστή και πολλοί απορούν γιατί συνεχίζεται η αντιπαράθεση. Σας ικανοποιεί η κατάσταση αυτή;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμασταν εμείς εκείνοι που προκάλεσαν την διαμάχη και εφόσον έχουμε επενδύσει περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία, προφανώς έχουμε έντονο ενδιαφέρον να πάει καλά. Θα ήταν χαρά μας να βλέπουμε να αναπτύσσεται, να διοικείται από ικανούς ανθρώπους που έχουν ως αποστολή την δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την ελληνική οικονομία, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Θα είμασταν ευτυχείς αν αυτή ήταν η εικόνα και προφανώς δεν θα είχαμε κανένα λόγο ανησυχίας. Δυστυχώς δεν είναι αυτή η πραγματικότητα που βλέπουμε.

Φαίνεται ότι η κριτική σας εστιάζεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα από την διοίκηση, στους οποίος προσάπτετε διάφορα…
Ξέρετε. στην υπόθεση αυτή δεχθήκαμε πολλές προσωπικές επιθέσεις, μερικές από τις οποίες ξεπερνούσαν και τα όρια της κοσμιότητας. Ωστόσο εμείς δεν έχουμε προσωπική αντιπαράθεση με κανέναν.

Βλέπουμε όμως και θετικές εξελίξεις. Αναρωτιέμαι πόσο ικανοποιημένος είστε από το γεγονός ότι η Ελλάκτωρ βελτίωσε πριν λίγους μήνες την βαθμολογία της σε δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης που καταρτίζει το Bloomberg.

Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι ακούγεται μάλλον γραφική η διαπίστωση ότι βελτιώθηκε η επίδοση της εταιρείας στην «βιώσιμη ανάπτυξη» όταν το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καν ανάπτυξη. Το εξάμηνο που πέρασε δεν κατάφεραν να πάρουν κανένα νέο έργο πέραν από εκείνα που είχαν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις.
Η ατζέντα της διοίκησης είναι γεμάτη με αντιαναπτυξιακές κινήσεις όπως απολύσεις στελεχών με διάφορα προσχήματα, αδράνεια στην ανάληψη νέων έργων. Δυστυχώς το διάστημα αυτό, είχαμε δύο υποβιβάσεις σχετικά με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά και της εταιρικής διακυβέρνησης από Fitch και Moody’s και μία ατιμωτική θα έλεγα εκδίωξη του εταιρικού ομολόγου από χρηματιστήριο της Μ. Βρετανίας, εξαιτίας παλιών προστίμων του Διευθύνοντος Συμβούλου από αρχές Κεφαλαιαγορών δύο ευρωπαϊκών κρατών.
Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα και εύλογα προκαλούν ανησυχία.

Παρόλα αυτά, η πορεία της μετοχής είναι θετική και μάλιστα μετά την αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ένδειξη εμπιστοσύνης…

Προφανώς δεν είμαι εγώ αυτός που θα ισχυριστεί, ότι στεναχωρήθηκε επειδή η μετοχή έχει καλή πορεία όπως λέτε και μάλιστα μετά την αύξηση κεφαλαίου που πέτυχε κυρίως επειδή η δική μας πλευρά αύξησε την συμμετοχή και την επένδυσή της.
Εμείς, ο συνέταιρος και φίλος Γιάννης Καϋμενάκης και εγώ προσωπικά, δεν είμαστε βραχυπρόθεσμοι, ευκαιριακοί επενδυτές που κοιτάζουν δέκα φορές την ημέρα την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς για να αξιολογήσουμε τις επενδύσεις μας. Προφανώς μια μετοχή που σχεδόν το 70% της κεφαλαιοποίησης ανήκει σε τρεις μετόχους δεν κινδυνεύει από ισχυρή πτώση εκτός κι αν κάποιους από αυτούς αλλάξει στρατηγική.
Εμάς μας απασχολεί περισσότερο, η ουσία της δουλειάς. Ποια είναι τα έργα που έχουν πάρει, με ποιο τρόπο θα πετύχουν κερδοφορία, ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που υλοποιείται; Αυτά θέλουμε να γνωρίζουμε. Υπάρχει όμως και κάτι πιο σημαντικό…

Για την μελλοντική πορεία της εταιρείας;

Για την πορεία της ελληνικής αγοράς. Αυτή η εταιρεία έχει ευρύτερη σημασία. Δεν είναι μόνον ότι απασχολεί πάνω από 5.000 άτομα και χιλιάδες προμηθευτές, έχει ιδιαίτερη θέση στην αλυσίδα δημιουργίας ανάπτυξης. Φοβάμαι ότι αυτό που συντελείται είναι η καταστροφή των παραγωγικών και αναπτυξιακών δυνατοτήτων της. Η ζημιά που κινδυνεύει να γίνει στην ελληνική οικονομία δεν είναι μόνον η αύξηση της ανεργίας, είναι ότι καταστρέφεται ένας αναπτυξιακός κόμβος.
Η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να απογειωθεί, σημειώνει υψηλές επιδόσεις στην ανάπτυξη, αλλά η Ελλάκτωρ βυθίζεται στην αδράνεια. Σε μια περίοδο που έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομών, μια διοίκηση κατώτερη των περιστάσεων περιορίζεται σε «μικρά» οράματα. Θέλουν λέει να κάνουν ιδιωτικά έργα, όπως συγκροτήματα κατοικιών. Μα αυτά είναι άλλη δουλειά, θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο μιας θυγατρικής. Το απλό ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τα μεγάλα έργα. Γιατί έχουν την τάση απόσυρσης από τον τομέα που θα έχει θεαματική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια; Έχουν κρυφή ατζέντα; Δεν θέλω να πω περισσότερα τώρα αλλά είναι φανερό ότι πήραν ολισθηρό δρόμο.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά και η δική σας επιχειρηματολογία δεν έχει υιοθετηθεί. Χάσατε τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητήσατε από δικαστήριο ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακόμα δεν έχει εξετάσει τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει συνεργασία μετόχων της άλλης πλευράς που παραβιάζει κανόνες.

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Πράγματι προσφύγαμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει το αυτονόητο. Δηλαδή ότι η Reggeborgh είχε συμφωνήσει εγγράφως με μέτοχο που είχε 12%, τον κ. Λ. Μπόμπολα, να ψηφίζουν μαζί και μετά η ολλανδική εταιρεία να αγοράσει τις μετοχές του όπως και έγινε. Και η συμφωνία αυτή προβλέπει επιπλέον ότι ο κ. Μπόμπολας θα αποκτήσει τη θυγατρική Ηλέκτωρ που δεν έχει ακόμα επιχειρηθεί.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και τώρα ρωτάτε εμάς γιατί δεν δικαιωθήκαμε. Να υποβάλλετε αλλού την ίδια ερώτηση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν απέρριψε το ολοφάνερο αλλά αποφεύγει να διατυπώσει γνώμη και να κάνει το καθήκον της. Εφόσον μέτοχοι εισηγμένης εταιρείας μπορούν να κάνουν μυστικές συμφωνίες σε βάρος άλλων και των εταιρειών, να το γνωρίζουν όλοι. Θα επικρατήσει η αδιαφάνεια στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, θα γίνουμε χρηματιστήριο Φάρ Ουέστ, όπου σκοτεινές συμφωνίες θα εφαρμόζονται ανεξέλεγκτα σε βάρος του επενδυτικού κοινού.

Ούτε όμως τα δικαστήρια σας δικαίωσαν…

Είναι αλήθεια ότι μετά από την πραξικοπηματική ενέργεια να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου του 25% των μετόχων στην τελευταία γενική συνέλευση, προσφύγαμε στα δικαστήρια. Και οι δικηγόροι μας, ζήτησαν όπως συνηθίζεται και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που πράγματι απορρίφθηκαν αλλά η υπόθεση θα συζητηθεί στην κύρια δίκη. Αλλά θέλω να πω ότι όλα αυτά, δεν αποτελούν την ουσία της υπόθεσης.
Εμείς δεν επενδύσαμε δεκάδες εκατομμύρια σε μεγάλη εταιρεία για να κερδίζουμε δίκες. Ούτε φυσικά επιδιώκουμε την καταστροφή εταιρείας που επενδύουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι όλες οι πλευρές να συγκεντρωθούν σε ότι βοηθάει την ανάπτυξη της εταιρείας, την ελληνική οικονομία. Και για να γίνει αυτό μερικοί πρέπει να απαλλαγούν από την αλαζονική νοοτροπία που τους οδηγεί σε σφάλματα.
Πρέπει η Ελλάκτωρ να γίνει δυναμική εταιρεία που αναπτύσσεται, που διαθέτει τεχνογνωσία να υλοποιεί μεγάλα έργα υποδομών, στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Να αξιοποιήσει την συγκυρία, τις ευκαιρίες για πράσινη ανάπτυξη, την κοσμογονία που συντελείται στην αγορά ενέργειας, τις ψηφιακές προοπτικές που ανοίγουν νέους δρόμους. Αν επιλέξουμε αυτή την κατεύθυνση το μέλλον θα είναι κερδοφόρο, αν όχι δεν θα υπάρχει καθόλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης