Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Στα σκαριά νέο εργαλείο ρευστότητας για να αντικαταστήσει το πανδημικό πρόγραμμα - Προς κατάργηση η κλείδα κεφαλαίου

ΕΚΤ: Στα σκαριά νέο εργαλείο ρευστότητας για να αντικαταστήσει το πανδημικό πρόγραμμα - Προς κατάργηση η κλείδα κεφαλαίου
Νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σχετικά Άρθρα

Νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το -κατά τις εκτιμήσεις- πέρας της τρέχουσας πανδημικής κρίσης. 
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ΕΚΤ σχεδιάζει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο θα διαδεχθεί το PEPP, προκειμένου να αποφύγει τυχόν αρνητική αντίδραση της αγοράς με την άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης.
Το εν λόγω εργαλείο θα αντικαταστήσει το πανδημικό πρόγραμμα ενώ θα συμπληρώσει ένα παλαιότερο, ανοικτού τύπου σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν επιθυμούν να κατονομαστούν. 
Ακόμη, βέβαια, δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες και οριστικές αποφάσεις, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ, όταν ρωτήθηκε, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σημειώνοντας πως, σε κάθε περίπτωση, συζητούνται διάφορες ιδέες οι οποίες δεν είναι απαραίτητο ότι κατόπιν παρουσιάζονται στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.
Πάντως, όπως σχολιάζουν αναλυτές, ένα τέτοιο μέτρο θα παγίωνε την ύπαρξη ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, εφόσον τον Μάρτιο του 2022 λήγει το τρέχον πανδημικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως PEPP και αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. 
Σύμφωνα με το σχέδιο, που τελεί ακόμη υπό κατάρτιση, οι αγορές ομολόγων θα είναι επιλεκτικές, παρακάμπτοντας τον κανόνα της λεγόμενης κεφαλαιακής κλείδας, δηλαδή της κλείδας κατανομής η οποία χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, ως κατεύθυνση για τις αγορές στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγοράς της ΕΚΤ.

Πιθανές αποκλίσεις

Από όσο γνωρίζουμε, η ΕΚΤ δεν έχει κάνει καμία θεμελιώδη δήλωση σχετικά με τις αποκλίσεις από την κεφαλαιακή κλείδα.
Απλώς υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξουν αισθητές αποκλίσεις βραχυπρόθεσμα κατά τη λήξη των τίτλων και ότι η ΕΚΤ δεν επανεπενδύει τα οφειλόμενα ποσά αμέσως, αλλά μόνο σε διάστημα αρκετών μηνών.
Σύμφωνα με την Commerzbank, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που βασικά επιτρέπουν περιθώριο για ορισμένες, όχι ακριβώς ποσοτικοποιήσιμες αποκλίσεις από την κλείδα κεφαλαίου:

1)Στη διάταξή του για παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο πλαίσιο των διαδικασιών PSPP από τον Ιούλιο του 2017, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας δήλωσε ότι η κλείδα κεφαλαίου έπρεπε να προσαρμοστεί επειδή η ΕΚΤ δεν αγόραζε ελληνικά ομόλογα.
Η κεφαλαιακή κλείδα για την Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή (2,5%), αλλά, με βάση τη λογική, μια τέτοια προσαρμογή θα πρέπει να είναι πιθανή εάν δεν είναι δυνατή η απόκτηση ομολόγων από άλλες χώρες.
Υπό συγκεκριμένους όρους, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα επιτραπεί στην ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές γερμανικών ομολόγων σε κάποιο βαθμό, επειδή σε αυτή την περίπτωση έχει «επιτευχθεί» το ανώτατο όριο αγορών και, ως εκ τούτου, να αυξήσει αναλογικά τις αγορές από άλλες χώρες.

2)Μια υπέρβαρση σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων από μεγάλες χώρες του ευρώ φαίνεται κατανοητή, καθώς αυτές από μικρότερες χώρες εμφανίζουν δυσκολίες.
Στην πραγματικότητα, το ποσοστό των κρατικών ομολόγων που αγοράστηκαν από τις τέσσερις μεγάλες χώρες Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία στο πλαίσιο του PEPP και του PSPP ήταν κυρίως πάνω από την κεφαλαιακή κλείδα. 

Ελληνικά ομόλογα αξίας 32,18 δισ. ευρώ έχει αγοράσει η ΕΚΤ

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας, στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ, έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 2,8 δισ. ευρώ.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ, το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει μέσω του ΡΕΡΡ ανέρχεται σε 32,18 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ισχύοντα, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022.
Για τη συνέχεια αναζητούνται τρόποι προκειμένου να συνεχιστούν οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, παρόλο που αυτά δεν είναι επιλέξιμα, καθώς δεν χαρακτηρίζονται «επενδύσιμα» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Ο μεγάλος όγκος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να συνεχίσει και το 2022 την συχνή έκδοση νέων τίτλων, προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης