Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα ύψη οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων - Ανησυχίες για την ΕΚΤ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων - Ανησυχίες για την ΕΚΤ

Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των τίτλων σταθερού εισοδήματος

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη βρίσκονται σε τροχιά έντονης κλιμάκωσης, με τους επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια των τίτλων σταθερού εισοδήματος στο περιθώριο της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της μείωσης των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη από το ΔΝΤ.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία κινείται αντίστροφα προς την τιμή του, διαπραγματεύεται στο 1,138%, ήτοι το υψηλότερο από τον Μάιο του 2019.
Η απόδοση του 10ετούς Bund της Γερμανίας βρέθηκε στο -0,162% την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Ανησυχίες από τους επενδυτές

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα κρατικά ομόλογα τείνουν να υποχωρούν σε τιμή όταν οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός ή τα υψηλότερα επιτόκια θα διαβρώσουν τις πραγματικές αποδόσεις από τις πληρωμές σταθερού εισοδήματος των τίτλων.
"Οι αγορές προσπαθούν να κατανοήσουν εάν ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού παράλληλα με βραδύτερη ανάπτυξη επηρεάσει και πως τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών", δήλωσε η Anna Stupnytska, αναλύτρια στην Fidelity International.
Οι επενδυτές περίμεναν ήδη κάποια συγκράτηση της οικονομικής ανάπτυξης, πρόσθεσε η ίδια, "αλλά πιστεύουμε ότι η επιβράδυνση θα είναι πολύ πιο έντονη από ό,τι αναμενόταν λόγω της παγκόσμιας κρίσης".

ΔΝΤ: Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθεί να χωλαίνει

Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος λίγο χαμηλότερος από το 6% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Ιούλιο, ενώ οι κίνδυνοι και τα εμπόδια για μία ισορροπημένη παγκόσμια ανάκαμψη έγιναν εντονότεροι από τότε, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva.
«Αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια ανάκαμψη που εξακολουθεί να χωλαίνει λόγω της πανδημίας και του αντικτύπου της.
Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε κανονικά είναι σαν να περπατάμε με πέτρες στα παπούτσιά μας», τόνισε σε ομιλία της πριν από την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.
Η επικεφαλής του Ταμείου έκανε λόγο για τρεις «πέτρες» -την απόκλιση των ρυθμών ανάκαμψης, τον πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος- που επηρεάζουν, όπως είπε, περισσότερο τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες παρά τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Για τον πληθωρισμό, το Ταμείο εκτιμά ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν το 2022, αλλά θεωρεί πολύ αβέβαιες τις προοπτικές του.
Συγκεκριμένα, είπε: «Αν και αναμένουμε οι πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν στις περισσότερες χώρες το 2022, σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες οι πιέσεις αναμένεται να διατηρηθούν…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης