Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο κοντά στον Putin ο Erdogan - Προχωράμε με S - 400 - Συμφωνία για μαχητικά, υποβρύχια και... δύο ακόμα πυρηνικά εργοστάσια

Πιο κοντά στον Putin ο Erdogan - Προχωράμε με S - 400 - Συμφωνία για μαχητικά, υποβρύχια και... δύο ακόμα πυρηνικά εργοστάσια
Πυρά στις ΗΠΑ για στήριξη σε ΡΚΚ, YPG - Συναντίληψη για Συρία
Σχετικά Άρθρα

Ολοένα και πιο κοντά στη Ρωσία και στον πρόεδρο Putin κινείται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος φρόντισε μέσω συνέντευξης του στους New York Times να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ πως η Τουρκία θα ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες με όποιον τρόπο εκείνη κρίνει και επιθυμεί.
Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους σχετικά με την τρίωρη και πλέον συνάντηση του με τον Putin στο Σότσι της Ρωσίας, ο Erdogan εξέφρασε την ικανοποίηση του κάνοντας λόγο για ένα άκρως επιτυχημένο ταξίδι και συνάντηση.
Όπως είπε, με τον Putin συζήτησαν τόσο για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας όσο και για μια σειρά από κρίσιμα περιφερειακά θέματα (Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ) όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα.

Δύο ακόμα πυρηνικά εργοστάσια

Ο Erdogan αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών, αναφέροντας πως το εμπορικό ισοζύγιο των πρώτων 8 μηνών του 2021 έχει ξεπεράσει τα 21 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Μάλιστα είπε πως κοινός στόχος είναι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών να φτάσει στα 100 δις δολάρια, ενώ σημείωσε πως υπήρξε συμφωνία με τον Putin και στο πεδίο της ενέργειας.
O Erdogan αφού σημείωσε πως τον Μάιο του 2023 αναμένεται να είναι έτοιμη για λειτουργία η πρώτη μονάδα του πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu, στη νότια Τουρκία, υποστήριξε πως η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει άλλα δύο πυρηνικά εργοστάσια με τη συνδρομή της Ρωσίας.
Μάλιστα ανέφερε ότι ο Ρώσος ομόλογος του, του έδωσε το πράσινο φως, αναφέροντας: «ας εργαστούμε πάνω στο θέμα».
Παράλληλα ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως συμφώνησε με τον Putin στην ανάγκη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας.

Από S – 400 μέχρι …αεροπλάνα, υποβρύχια και Διάστημα

Επιπλέον, σημείωσε πως συνομιλίες υπήρξαν προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο κρατών και στην αμυντική βιομηχανία αλλά και στο Διάστημα.
Ο Erdogan τόνισε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Μόσχα για την απόκτηση και άλλων S – 400, αναφέροντας πως Τουρκία και Ρωσία θα αναπτύξουν συνεργασία και στη ναυπηγική βιομηχανία, και ιδιαίτερα στην κατασκευή υποβρυχίων, κινητήρων αεροπλάνων και μαχητικών.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Putin του πρότεινε να γίνουν κοινές διαστημικές έρευνες, όπως για την εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα από πλατφόρμες σε ξηρά ή θάλασσα.

Κοινή αντίληψη

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκάλεσε η αναφορά του Erdogan περί κοινής αντίληψης σε μια σειρά από κρίσιμα περιφερειακά θέματα (Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο – Καραμπάχ, Αφγανιστάν), για τα οποία μάλιστα Ρωσία και Τουρκία έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις.
Όπως είπε, αντάλλαξε ειλικρινείς και εποικοδομητικές απόψεις με τον Putin για το πώς οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν βήματα από κοινού για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών περιφερειακών ζητημάτων.
Για την κρίση στη Συρία και ειδικά για την επαρχία της Idlib, ο Erdogan είπε ότι συζήτησε με τον Putin την ανάγκη για μια οριστική και βιώσιμη λύση και συμφώνησαν να φτιάξουν έναν οδικό χάρτη.
«Συνομιλήσαμε για την ανάγκη των πρωτοβουλιών που πρέπει να λάβουμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε το θέμα.
Αναφέραμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ρεαλιστικό και δίκαιο βήμα που οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε ο Erdogan, υποστηρίζοντας πως αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από περιφερειακά θέματα, σε αυτή τη συνάντηση «είδαμε ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη σχεδόν σε όλα τα θέματα».
Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας επεσήμανε πως κάλεσε τον Putin να επισκεφθεί την Τουρκία έως τα τέλη του 2021 προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας, τονίζοντας πως υπήρξε θετική απόκριση.

Πυρά στις ΗΠΑ για το ΡΚΚ

Ο Erdogan ανέφερε πως ένα από τα θέματα συζήτησης με τον Putin ήταν και το θέμα των Κούρδων του PKK και του YPG, αναφέροντας πως οι συμφωνίες με τη Ρωσία για την εξάλειψη τους πρέπει να υλοποιηθούν.
Μάλιστα εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του Αμερικάνου διπλωμάτη Brett McGurk που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του συντονιστή για θέματα Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
«Είπαμε πως πρέπει να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» είπε ο Erdogan, ο οποίος υπογράμμισε πως παραμένει ερωτηματικό η βοήθεια των ΗΠΑ σε ΡΚΚ και στους Κούρδους της Συρίας, κατηγορώντας τον McGurk ότι πηγαίνει χέρι – χέρι με τους τρομοκράτες.
«Πρέπει να γίνουν συμφωνίες που θα προβλέπουν την εξάλειψη των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων από την περιοχή» υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος πάντως υπογράμμισε πως είναι καλό νέο πως πιθανότατα θα υπάρξουν δύο συναντήσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden στη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου και πιθανότατα στη Γλασκώβη.
«Αυτό σημαίνει πως γίνονται μερικά βήματα, πράγμα που είναι καλό προμήνυμα» είπε ο Erdogan.

Θα κάνουμε ότι θέλουμε

Πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε φροντίσει να ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τις επιδιώξεις και τους σκοπούς του.
«Η Τουρκία μπορεί να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες με όποιον τρόπο θέλει» τόνισε μιλώντας στους New York Times ο Erdogan, αναφέροντας ότι η Άγκυρα δεν υπονόμευσε το ΝΑΤΟ ή τη δυτική συμμαχία αγοράζοντας το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.
«Η Άγκυρα δεν θα είχε αγοράσει τους S-400, εάν η Ουάσινγκτον μας πουλούσε αμυντικούς πυραύλους Patriot» ανέφερε ο Erdogan, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν η αγορά ρωσικών πυραύλων από την Άγκυρα άξιζε τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ, τόνισε ότι «νομίζω ότι άξιζε τον κόπο».
«Μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνά μας όπως θέλουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Στο μέλλον, κανείς δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει ως προς το είδος των αμυντικών συστημάτων που θα αποκτούμε, από ποια χώρα και σε τι επίπεδο.
Κανείς δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτό.
Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις» επεσήμανε ο Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης