Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχάζουν την Ευρώπη οι τελευταίες κινήσεις της Γαλλίας - Ανησυχία για την συμφωνία με Ελλάδα, αλλά και τη στρατηγική «Europe First»

Διχάζουν την Ευρώπη οι τελευταίες κινήσεις της Γαλλίας - Ανησυχία για την συμφωνία με Ελλάδα, αλλά και τη στρατηγική «Europe First»
Οι 27 ηγέτες θα κληθούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη στρατηγική ασφαλείας τους μόλις ένα μήνα πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές
Αξιωματούχοι και διπλωμάτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ απογοητευμένοι με τους Γάλλους, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.
Το εύρος της στρατηγικής του Προέδρου Emmanuel Macron «Η Ευρώπη πρώτα» (Europe First) - που στοχεύει να κάνει την ΕΕ πιο ανεξάρτητη από την Ουάσινγκτον σε αμυντικές και ευαίσθητες τεχνολογίες - προκαλώντας ανησυχία σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και εμποδίζοντας τις δυτικές προσπάθειες να σφυρηλατήσουν μια ενιαία απάντηση την άνοδο της Κίνας.
Η στάση του Macron έγινε πιο έντονη με την ταπεινωτική απώλεια ενός γιγαντιαίου αυστραλιανού συμβολαίου υποβρυχίων.
Οι Γάλλοι μπλόκαραν επίσης τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και πυροδότησαν νέες διαιρέσεις στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Οι "εστίες" των διαφωνιών

Η αντίθεση στην προσέγγιση του Macron είναι πιο έντονη στην ανατολική Ευρώπη, όπου πολλές χώρες βλέπουν τις ΗΠΑ ως ασπίδα ενάντια στην πιθανή ρωσική επιθετικότητα και έχουν μικρή εμπιστοσύνη στους Γάλλους.
Αλλά οι χώρες της δυτικής Ευρώπης ανησυχούν επίσης ότι ο Macron μπορεί να εντείνει τις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης από τις ΗΠΑ.
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να είναι αφελείς», δήλωσε άλλωστε ο γάλλος πρόεδρος την Τρίτη, ενώ αποκάλυψε μια νέα συμφωνία ασφαλείας με την Ελλάδα.
«Πρέπει να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη και την ικανότητα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».
Προ ημερών, η Γαλλία έπεισε την ΕΕ να μειώσει την κοινή δήλωση, περικόπτοντας τις αναφορές στη συνεργασία σχετικά με τις προμήθειες ημιαγωγών και πίεσε να καταργηθούν οι αναφορές σε "αμοιβαίες εξαρτήσεις", σύμφωνα με τα προσχέδια που εξασφάλισε το Bloomberg.
Γάλλοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν επίσης ότι το έγγραφο χρησιμοποιούσε αμερικανικά και όχι ευρωπαϊκά ιδιώματα και τα σχέδια για κοινή συνέντευξη Τύπου απορρίφθηκαν, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι.
Αλλά οι πιο ουσιαστικές διαιρέσεις αυξάνονται εδώ και αρκετό καιρό.
Σε ιδιωτικές συζητήσεις των επιτρόπων, ο επικεφαλής των εσωτερικών αγορών της ΕΕ, Thierry Breton, πίεσε για τον αποκλεισμό ή τον περιορισμό των εκτός ΕΕ εταιρειών από βιομηχανικές συμμαχίες σε ημιαγωγούς, υπολογιστές cloud και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση άμυνας, σύμφωνα με δύο άτομα εξοικειωμένα με αυτές τις συνομιλίες.
Ο Breton - ο οποίος διορίστηκε από τη γαλλική κυβέρνηση - προέβαλε παρόμοια επιχειρήματα σχετικά με τη διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων στην ΕΕ.

Η ανεξαρτησία

Για τη Γαλλία και τον Breton η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να υπερασπιστεί τις δικές της βιομηχανίες και να θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον ανταγωνισμό.
Όταν πρόκειται για ζητήματα όπως η ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού, ο Breton βλέπει μικρή διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, είπε ένας από τους αξιωματούχους.
Σε αυτό το επιχείρημα δόθηκε βαρύτητα όταν οι ΗΠΑ εμπόδισαν τις κρίσιμες εξαγωγές κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για την προμήθεια εμβολίων νωρίτερα φέτος.
Μετά τη διακοπή της σύμβασης για τα υποβρύχια, ο Breton κάλεσε την περασμένη εβδομάδα για «παύση και επαναφορά» στη σχέση ΕΕ-ΗΠΑ, εμποδίζοντας διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ που θέλουν να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Στο Πίτσμπουργκ, ωστόσο, η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής εμπορίου Valdis Dombrovskis, υπέρμαχο των ανοικτών αγορών και τη συνάδελφο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Margrethe Vestager.
Και οι δύο υποστηρίζουν τη διατλαντική συνεργασία για τη διαμόρφωση των παγκόσμιων προτύπων, αντί να περιορίζουν την ενιαία αγορά της ΕΕ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Γάλλοι είναι τόσο αποφασισμένοι να επιβάλουν όρια στην αρμοδιότητά τους, δήλωσαν αρκετοί αξιωματούχοι.

Στο "παιχνίδι" και η Ursula von der Leyen

Οι προσωπικές αντιπαλότητες και οι ανταγωνιστικές φιλοδοξίες των ανώτερων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες παρεμποδίζουν επίσης τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας κοινής στάσης.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen εκνεύρισε τουλάχιστον έναν ανώτερο συνάδελφό της με μια τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ, σχετικά με τη μεταχείριση της Γαλλίας για το αυστραλιανό συμβόλαιο υποβρυχίων.
Εξόργισε τους άλλους όταν παρουσίασε ένα σχέδιο άμυνας της ΕΕ τον Μάρτιο - αυτή είναι η αρμοδιότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Τα κράτη μέλη δεν είχαν ιδέα για την ανακοίνωση της Ursula von der Leyen.
Αυτά έχουν σημασία, γιατί η καλή θέληση είναι ένα πολύτιμο αγαθό στον λεπτό χορό των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Οι 27 ηγέτες θα κληθούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη στρατηγική ασφαλείας τους μόλις ένα μήνα πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και τυχόν ατυχήματα θα μπορούσαν να βλάψουν τις προσπάθειες του Macron να αποκρούσει την πρόκληση της αντιπάλου του Marine Le Pen.
Οι ελιγμοί της Γαλλίας διαδραματίζονται επίσης στο ΝΑΤΟ, όπου οι Βρετανοί διπλωμάτες ανησυχούν ότι η συνέπεια της υπόθεσης των υποβρυχίων θα μπορούσε να ωθήσει το Παρίσι να ενεργήσει κατά της δομής της συμμαχίας.
Η Γαλλία επανεντάχθηκε στις δομές διοίκησης του ΝΑΤΟ το 2009, 43 χρόνια αφότου ο Πρόεδρος Charles de Gaulle είχε αποσύρει τη χώρα του.
Άλλωστε, ήδη έχουν εγερθεί ερωτήματα από γάλλους διπλωμάτες σχετικά με τον σκοπό της οργάνωσης που κάποτε ο Macron θεωρούσε εγκεφαλικά νεκρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης