Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι Σέρβοι της Βοσνίας θέλουν δικό τους στρατό

Γιατί οι Σέρβοι της Βοσνίας θέλουν δικό τους στρατό
Οι Σέρβοι της Βοσνίας θέλουν να σχηματίσουν «σε μερικούς μήνες» τον δικό τους στρατό,

Οι Σέρβοι της Βοσνίας θέλουν να σχηματίσουν «σε μερικούς μήνες» τον δικό τους στρατό, δήλωσε ο πολιτικός τους ηγέτης Milorad Dodic, μια απειλή που κινδυνεύει να συνδαυλίσει ακόμη περισσότερο μια πολιτική κρίση που προκλήθηκε τον Ιούλιο από το σερβικό μποϊκοτάζ των κεντρικών θεσμών της βαλκανικής χώρας.
«Θα αποσύρουμε τη συμφωνία μας για τον (κοινό βοσνιακό) στρατό», με μία ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας, της οντότητας των Σέρβων της Βοσνίας, δήλωσε χθες, Δευτέρα το βράδυ ο Milorad Dodic, ο οποίος εκπροσωπεί τους Σέρβους στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας.
Παράλληλα, «θα προτείνουμε, προκειμένου να ληφθεί απόφαση τις ερχόμενες ημέρες, τον σχηματισμό στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας μέσα σε μερικούς μήνες», δήλωσε ο Milorad Dodic στους δημοσιογράφους.
Η συμφωνία ειρήνης του Ντέιτον (ΗΠΑ) επικύρωσε τη διαίρεση της Βοσνίας, μιας πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, σε δύο οντότητες, μια σερβική και μια κροατο-βοσνιακή, που ενώνονται σε μια κεντρική κυβέρνηση.
Οι κοινές ένοπλες δυνάμεις, που αποτελούνται από 10.000 στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό, δημιουργήθηκαν το 2006, έντεκα χρόνια μετά τον διακοινοτικό πόλεμο που προκάλεσε 100.000 θανάτους από το 1992 έως το 1995.
Η μεταρρύθμιση αυτή θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας την οποία προκαλεί συχνά ο Milorad Dodic.
«Είναι μια εγκληματική πράξη ανταρσίας», αντέδρασε στη νέα του απειλή ο εκπρόσωπος των Κροατών στην προεδρία Zelico Komcic, σε δήλωσή του στο Radio Sarajevo.
Η συλλογική προεδρία της Βοσνίας, που αποτελείται από τρία μέλη (έναν Σέρβο, έναν Κροάτη και έναν Βόσνιο), είναι η ανώτατη ηγεσία του στρατού.
Ο Milorad Dodic αναφέρεται τελευταία συχνά στο ενδεχόμενο μιας ανεξαρτησίας της σερβικής οντότητας, λέγοντας πως η Βοσνία είναι μια «δοκιμή» της διεθνούς κοινότητας και μια «ανέφικτη χώρα».
Οι εκπρόσωποι των Σέρβων της Βοσνίας μποϊκοτάρουν από τον Ιούλιο τις εργασίες των κεντρικών θεσμών της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση της άρνησης της γενοκτονίας από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας, τον Αυστριακό Valedin Inzko, μερικές ημέρες πριν από το τέλος της θητείας του.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ένα αξίωμα το οποίο θα κατέχει στο εξής ο Γερμανός πολιτικός C. Smit, διαθέτει διακριτικές εξουσίες που του επιτρέπουν να επιβάλλει νόμους και να αποπέμπει αιρετούς σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας ειρήνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης