Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Άμεσα 20.000 ευρώ σε όσους έχασαν τα σπίτια τους από το σεισμό σητν Κρήτη - Στήριξη σε επιχειρήσεις

Μητσοτάκης: Άμεσα 20.000 ευρώ σε όσους έχασαν τα σπίτια τους από το σεισμό σητν Κρήτη - Στήριξη σε επιχειρήσεις
Αναλυτικές εξαγγελίες τις επόμενες ώρες - Άμεση ενίσχυση 1 εκατομμυρίου για τους δύο δήμους που έχουν πληγεί – Διευκολύνσεις για δανειολήπτες– Δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2023 οι σεισμόπληκτοι

Μέτρα για τη στήριξη των περιοχών αλλά και των κατοίκων που επλήγησαν από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στην Κρήτη, προκειμένου να δει και να ενημερωθεί από κοντά για την κατάσταση που επικρατεί, μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ χθες το πρωί στο Ηράκλειο.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχει ήδη εκταμιευθεί άμεση ενίσχυση 1 εκατομμυρίου ευρώ για τους δύο δήμους που έχουν πληγεί».
Επίσης, σημείωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία διαθέτει πλέον πλαίσιο κρατικής αρωγής, για άμεση και ουσιαστική στήριξη στους συμπολίτες μας που πέφτουν θύματα κρατικών καταστροφών.
Είναι το πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια και θα ενεργοποιηθεί άμεσα.
«Αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας που έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει εγκριθεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο, θα μπορεί να πάρει άμεσα από το κράτος 20.000 ευρώ», τα 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 κρατική αρωγή.
Αυτή τη στιγμή, η Πολιτεία μεριμνά για το ζήτημα της στέγης των πολιτών, καθώς και για την αποκατάσταση των σχολείων, που υπάρχουν σημαντικές ζημιές.
Το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να στέλνει σχετικά κοντέινερ, ενώ δεν αποκλείεται για ένα διάστημα να αξιοποιηθεί η τηλεκπαίδευση, για να μην μείνουν πίσω οι μαθητές.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στήριξη για τις επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να υπάρξουν διευκολύνσεις σε δανειολήπτες.
Παράλληλα, όσοι σεισμόπληκτοι έχουν εκδώσει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, δεν θα πληρώσουν τον φόρο για το 2021, το 2022 και το 2023.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στους πληγέντες και δεσμεύτηκε ότι δεν θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.
«Θα το δούμε, δεν υπάρχει πλαφόν» είπε, ερωτηθείς για το ύψος των αποζημιώσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης που βρισκόταν στη Γαλλία, επέστρεψε στην Ελλάδα και προσγειώθηκε απευθείας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου τον υποδέχτηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο πρωθυπουργός πήγε στο Χουδέτσι Αρχάνων Αστερουσίων, περιοχή που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, σε οδικό δίκτυο αλλά και κτίρια.
Εκεί, συνομίλησε με κατοίκους, μικρά παιδιά αλλά και στελέχη της ΕΜΑΚ.
Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα αλλά και τοπικούς φορείς ο κ. Μητσοτάκης είδε τις καταστροφές που έχουν υποστεί κτίσματα αλλά και το οδικό δίκτυο.
Μετά το Χουδέτσι, ο πρωθυπουργός πήγε στο Αρκαλοχώρι και επισκέφτηκε στο παλιό τμήμα της κωμόπολης όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία έχουν καταγράφει σοβαρές ζημιές.
Ο κ. Μητσοτάκης από χθες μετά τη σεισμική δόνηση, έδωσε εντολή να βρεθεί στην περιοχή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως επίσης ζήτησε να αναπτυχθεί τάχιστα ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκληθεί.
Σύμφωνα με πηγές, η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες.
Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.
Ανάλογα των μέτρων για τους πυρόπληκτους θα είναι τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Επεσήμανε δε, ότι «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης