Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά τη Γαλλία, έρχεται και η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ (MDCA) – Το ταξίδι Δένδια και τα νέα δεδομένα

Μετά τη Γαλλία, έρχεται και η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ (MDCA) – Το ταξίδι Δένδια και τα νέα δεδομένα
Τελευταία στιγμή η Αυστραλία επέλεξε τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια αντί των συμβατικών γαλλικών
Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έθεσαν κάποιου είδους βέτο για το ζήτημα της ελληνογαλλικής συμφωνίας και της επιλογής των γαλλικών φρεγατών Belharra έναντι των αμερικάνικων ΜΜSC της Lockheed Martin.
Απεναντίας, φαίνεται να μην είχαν κανένα ζήτημα από την στιγμή που πολεμικές εταιρείες των ΗΠΑ πήραν την μεγάλη παραγγελία υποβρυχίων από την Αυστραλία.
Τελευταία στιγμή η Αυστραλία επέλεξε τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια αντί των συμβατικών γαλλικών και παράλληλα υπέγραψαν την συμφωνία ΑUKUS.

Οι ΗΠΑ δεν έθεσαν κανένα βέτο ούτε επέστρεψαν με νέα αντιπρόταση – Οι λόγοι και οι 3 προτάσεις

Η αμερικανική διπλωματία, ωστόσο, δεν ήθελε να φανεί ότι είναι εχθρική απέναντι στην γαλλική αμυντική βιομηχανία και έτσι δεν έθεσε κανένα εμπόδιο. Ούτε καν σκέφτηκε, μάλιστα, να κάνει νέα πρόταση στο ελληνικό Πεντάγωνο για το ζήτημα των φρεγατών.
Άλλωστε, η αμερικανική πρόταση για τον εξοπλισμό των φρεγατών δεν περιείχε τους αντιαεροπορικούς πυραύλους SM2 που θεωρούνται ατού απέναντι στην Τουρκία. Κι αυτό, διότι, όπως φαίνεται – και παρά τις κακές σχέσεις πλέον με την Τουρκία λόγω των S400-  δεν ήθελαν οι ΗΠΑ να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να δώσουν υπεροπλία σε κάποια από τις δύο χώρες. Σε κάθε περίπτωση στο ελληνικό Πεντάγωνο 3 ήταν οι κυρίαρχες προτάσεις στην λίστα.
Η γαλλική που πήρε την τελική έγκριση, η αμερικανική και η ολλανδική η οποία, ωστόσο, δεν μπορούσε να επιλεγεί καθώς δεν έθετε κανένα πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας και συνδρομής μεταξύ των δύο χωρών.
Παρ’ όλα αυτά οι επιτελείς μιλούσαν για πολύ καλές φρεγάτες.
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει έναν κύκλο συζητήσεων με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, και συγκεκριμένα τη Lockheed Martin, για τα F-35, που απασχολούν εδώ και καιρό το Πεντάγωνο.

Το ταξίδι Δένδια στις ΗΠΑ που θα κλείσει και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

Επίσης, η ελληνογαλλική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής δεν «ενοχλεί» την συζήτηση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για την ανανέωση της Αμυντικής Συμφωνίας (MDCA).
Μπορεί, μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από το ελληνικό ΥΠΕΞ να ανανεωθεί για άλλα 5 χρόνια ή να πάρει μία παράταση για ένα χρόνο ακόμα. Όλα θα ξεκαθαρίσουν, ωστόσο, στο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα μέσα του Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, συγκεκριμένα στις 14/10.
Όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να αρθούν κάποιες δυσκολίες σχετικά με τις νέες βάσεις (τοποθεσίες στάθμευσης) που θέλουν να έχουν οι ΗΠΑ στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, η μία συμφωνία δεν «πειράζει» την άλλη.
Πάντως, ξέχωρα από τις ελληνικές εκτιμήσεις, οι ΗΠΑ φαίνεται να μην δίνουν τόσο μεγάλη σημασία πλέον στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αφού το επίκεντρο του μεγάλου ενδιαφέροντος έχει μετατοπιστεί στον Ειρηνικό και στο στρατιωτικό ανταγωνισμό με την Κίνα που αρχίζει και εξοπλίζεται επικίνδυνα.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης