Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς έκανε την Πορτογαλία ένας απόστρατος αντιναύαρχος - Στο 83% το ποσοστό της ανοσίας

Πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς έκανε την Πορτογαλία ένας απόστρατος αντιναύαρχος - Στο 83% το ποσοστό της ανοσίας
Η Πορτογαλία υπέστη μία από τις χειρότερες εξάρσεις στον κόσμο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021
Ο Henrique Gouveia e Melo, πρώην διοικητής υποβρυχίων έγινε ο ήρωας του αγώνα της Πορτογαλίας ενάντια στον Covid-19.
Ήταν αυτός που ενέπνευσε την εμπιστοσύνη στους Πορτογάλους, ώστε να προσέλθουν στα κέντρα να εμβολιαστούν, αλλά και αυτός που απάντησε στις μικρές μεν, αλλά όχι αμελητέες, διαμαρτυρίες από τους αντιεμβολιαστές.
Τέτοιες διαμαρτυρίες βέβαια ήταν σπάνιες στην Πορτογαλία.
Η συντριπτικά θετική απάντηση του κοινού είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που έχουν κάνει τη χώρα πρωτοπόρο στον παγκόσμιο αγώνα εμβολιασμού κατά του Covid.
Περίπου το 83% του πληθυσμού είναι ήδη τελείως εμβολιασμένο και το 86% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πλέον ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανοσίας στον κόσμο, παράλληλα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σιγκαπούρη.

Πως ήλθε η επιτυχία

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αποδίδουν την επιτυχία του εμβολιασμού της Πορτογαλίας στην εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ιατρών, στρατιωτικών και τοπικών αξιωματούχων.
Αναφέρουν επίσης τις αναμνήσεις του κοινού για το πώς ο εμβολιασμός χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς κατά της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών.
Ο Pedro Simas, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας Católica στη Λισαβόνα, πιστεύει ότι η ισχυρή δημόσια προσήλωση στο πρόγραμμα έχει τις ρίζες του στο πρώτο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού της Πορτογαλίας το 1965.
«Ήταν τρομερά επιτυχημένο και οι άνθρωποι κατάλαβαν και εμπιστεύονται τα οφέλη του εμβολιασμού από τότε», είπε.
Η Marta Temido, υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι η εθνική υπηρεσία υγείας της Πορτογαλίας είχε πάντα έντονη εστίαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας βρίσκονται στο επίκεντρο μιας στρατηγικής που βασίζεται σε κέντρα εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας, στα οποία η υποστήριξη του στρατού και των δήμων ήταν ζωτικής σημασίας», είπε στους Financial Times.

Ο ρόλος του δευτέρου κύματος

Ο φόβος έπαιξε επίσης τον ρόλο του στην επιτυχία του εμβολιασμού.
Η Πορτογαλία υπέστη μία από τις χειρότερες εξάρσεις στον κόσμο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, την ώρα που το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκινούσε.
Η χώρα ήταν μεταξύ των πρώτων της ΕΕ που επλήγησαν από την πιο μολυσματική παραλλαγή του κορωνοϊού, τη Delta.
"Οι εντυπωσιακές εικόνες ασθενοφόρων που παρατάχθηκαν έξω από νοσοκομεία είχαν σαφώς αντίκτυπο", δήλωσε ο Prudêncio του IMM.
Επίσης, «σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είχαμε ανάγκη να συζητήσουμε εντολές εμβολιασμού», δήλωσε ο Ricardo Baptista-Leite, γιατρός και εκπρόσωπος υγείας των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων καταλαβαίνει ότι η καλύτερη διαθέσιμη λύση για τον έλεγχο αυτής της ασθένειας είναι μέσω του εμβολιασμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης