Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χρηματιστήριο θυμίζει εποχές ΣΥΡΙΖΑ… βάλτος και απραξία – Πως η Εθνική τράπεζα θα μπορούσε να αλλάξει το σκηνικό;

Το χρηματιστήριο θυμίζει εποχές ΣΥΡΙΖΑ… βάλτος και απραξία – Πως η Εθνική τράπεζα θα μπορούσε να αλλάξει το σκηνικό;
Πως η Εθνική τράπεζα θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναθέρμανση της χρηματιστηριακής αγοράς;
Σχετικά Άρθρα

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο χρηματιστηριακής απραξίας, όπου η ελληνική αγορά ήταν παραγκωνισμένη και αδιάφορη επί εποχής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι χρηματιστές ήλπιζαν ότι με την έλευση της ΝΔ το κλίμα θα αλλάξει.
Προφανώς η πανδημία επιδείνωσε το κλίμα, αλλά τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε παγκόσμιο ράλι...στην wall και διεθνώς, οι επενδυτές στράφηκαν στα χρηματιστήρια.
Το 52% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ έχουν επενδύσεις στο χρηματιστήριο.
Μόνο τον τελευταίο 1 χρόνο άνοιξαν σχεδόν 13,34 εκατ κωδικοί μικρομετόχων στην Wall.
Τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα διεθνώς έφθασαν στα 28 τρισεκ. δολάρια οι παρεμβάσεις καταιγιστικές, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων συνεχείς από τις κεντρικές τράπεζες και μια ωραία φούσκα… δημιουργήθηκε…
Όμως ένα χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι επενδυτικά αδιάφορο, να συντηρείται το κλίμα απαξίωσης, απραξίας, ένας επενδυτικός βάλτος…
Όχι δεν είναι το χρηματιστήριο της Γκάνα ή το χρηματιστήριο της Ακτής Ελεφαντοστού είναι το χρηματιστήριο της Ελλάδος.
Επί διακυβέρνησης ΝΔ το ελληνικό χρηματιστήριο, σχεδόν 6 μήνες στάσιμο, θυμίζει την τραγική περίοδο ΣΥΡΙΖΑ όπου οι άνθρωποι δεν ήξεραν να ξεχωρίζουν την πρωτογενή από δευτερογενή αγορά.
Είχαμε ένα χάλια χρηματιστήριο και συνεχίζουμε να έχουμε ένα χάλια χρηματιστήριο.
Τι και εάν οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2021 κάνουν λόγο για ανάπτυξη 7,2% με 7,4%... ο ΣΕΒ υποστηρίζει – και ορθά – ότι είναι λογιστικό όχι πραγματικό.
Τι και εάν η Ελλάδα έλαβε 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης… το χρηματιστήριο δεν το αγγίζει….

Πως η Εθνική τράπεζα θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναθέρμανση της χρηματιστηριακής αγοράς;

Μπορεί η Εθνική Τράπεζα να συμβάλλει στην αναθέρμανση της χρηματιστηριακής αγοράς;
Ναι υπό ποια παράμετρο;
Στο παρελθόν π.χ. το 2006 ή 2007 οι μικρομέτοχοι έλεγχαν το 40% της Εθνικής… τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν ζωηρό και τα hedge funds λιγότερα... όσο περισσότεροι μικροί επενδυτές συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρίας τόσο μεγαλύτερο το επενδυτικό ενδιαφέρον και η καιρδοσκοπία.
Σήμερα οι περισσότεροι επενδυτές είναι hedge funds ή επενδυτές δυνητικοί πωλητές και οι μικρομέτοχοι ελέγχουν μόλις το 10% των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.
Κάποια στιγμή στα μέσα του 2022 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει σε placement του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας.
Θα μπορούσαν αυτά τα placement να αποτελέσουν απαρχή αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης των ελληνικών τραπεζών… ελληνοποιώντας το σύστημα.
Θα μπορούσε το ΤΧΣ να διαθέσει 10% σε ξένους θεσμικούς και 10% σε μικρομετόχους, ώστε σταδιακά οι μικρομέτοχοι να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στις χρηματιστηριακές ισορροπίες.
Εάν η οικονομία ανακάμπτει και λεφτά υπάρχουν όπως διατείνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, εάν λεφτά υπάρχουν και οι πολίτες ευημερούν, τότε θα εμφανιστούν και θα αγοράσουν μετοχές της Εθνικής, μιας τράπεζας ορόσημο και σύμβολο στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Το 10% σήμερα της Εθνικής αποτιμάται 225 εκατ ευρώ, άνετα μπορούν να βρεθούν από μικρούς επενδυτές…
Πιστεύουμε ότι και με πολιτικά κριτήρια θα ήταν ένα καλό κίνητρο, η άνοδος της μετοχής της Εθνικής σε βάθος χρόνου, θα δημιουργήσει κοινωνικές ομάδες ικανοποιημένων πολιτών και θα δημιουργήσει την προσδοκία ότι η ανάκαμψη και το χρήμα διαχέεται στην κοινωνία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να το αξιοποιήσει πολιτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης