Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρηγιάννης: Παιδιά και ανεμβολίαστοι έφηβοι το 44% των νέων κρουσμάτων μέχρι το τέλος του έτους

Σαρηγιάννης: Παιδιά και ανεμβολίαστοι έφηβοι το 44% των νέων κρουσμάτων μέχρι το τέλος του έτους
Σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του ΑΠΘ, θα ξεπεράσουν τον Οκτώβριο τα 4.000 τα ημερήσια κρούσματα και μέχρι το τέλος του 2021 ένα στο δυο περιστατικά θα είναι παιδιά

Τον Οκτώβριο αναμένουν οι επιστήμονες την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας λόγω της διασποράς του ιού στην σχολική και πανεπιστημιακή κοινότητα, εάν δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Μάλιστα, σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του ΑΠΘ, θα ξεπεράσουν τον Οκτώβριο τα 4.000 τα ημερήσια κρούσματα και μέχρι το τέλος του 2021 ένα στο δυο περιστατικά θα είναι παιδιά.
«Με τα σημερινά μέτρα υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους μεσοσταθμικά τα παιδιά και οι ανεμβολίαστοι έφηβοι θα καταγράφουν το 44% των νέων κρουσμάτων», αναφέρει στην εφημερίδα Realnews ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Σημειώνεται ότι ήδη μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδας που λειτουργούν τα σχολεία το 30% των κρουσμάτων αφορά παιδιά από 4-18 ετών.
Στο τέλος του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του ΑΠΘ, η πορεία της πανδημίας θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα ανάλογα με εκείνα του περσινού Νοεμβρίου.
Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, «στις αρχές Σεπτεμβρίου το Rt είχε πέσει γύρω στο 0,7, αλλά την εβδομάδα 13-19/9 είχε ανοδική πορεία που το έφερε πρακτικά στη μονάδα. Το μοντέλο μας δείχνει ότι μπορεί να ανέβει στο 1,3-1,4 περίπου μέσα στον Οκτώβριο».
Προσθέτει πως «αν καταφέρουμε να φτάσουμε στον πλήρη εμβολιασμό του 65% του πληθυσμού (χρειαζόμαστε περίπου ένα εκατομμύριο πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας επιπρόσθετα από τη σημερινή κατάσταση) , τότε μπορεί να φτάσουμε στις αρχές Οκτωβρίου γύρω στα 4.200 κρούσματα την ημέρα, αλλά μετά από αυτήν την τιμή κορυφής θα δούμε μια αργή αποκλιμάκωση με έντονες διακυμάνσεις που μπορεί να συνεχιστούν και όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα», ενώ προειδοποιεί πως αν εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 60% του πληθυσμού θα υπάρξει μια συνεχιζόμενη αυξητική πορεία και μετά τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης