Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μίνι lockdown για Καστοριά, Ξάνθη, Δράμα - Συναγερμός στη Β. Ελλάδα - Ανησυχία για τα σχολεία

Μίνι lockdown για Καστοριά, Ξάνθη, Δράμα - Συναγερμός στη Β. Ελλάδα - Ανησυχία για τα σχολεία
Κλείνει λόγω covid η Βόρεια Ελλάδα, καλπάζει η Delta στα σχολεία - Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Στο κόκκινο βρίσκεται λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Βόρεια Ελλάδα, καθώς η μια περιφέρεια μετά την άλλη εισέρχεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να μην επαναληφθούν τα όσα δραματικά διαδραματίστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Αν και πολλοί ειδικοί ζητούν να εφαρμοστούν άμεσα περιοριστικά μέτρα για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, τη στιγμή που και οι υγειονομικοί προειδοποιούν πως οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ αρχίζουν να μειώνονται επικίνδυνα, η κυβέρνηση διαμηνύει πως είναι εκτός του τραπεζιού το σενάριο ενός καθολικού lockdown, καθώς κάτι τέτοιο δεν το αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία.
Πάντως τα μηνύματα είναι απαισιόδοξα, καθώς η έξαρση που καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα αποδίδεται και στον χαμηλό αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών, γεγονός που εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μια νέα επιβάρυνση του συστήματος υγείας.
Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές προκαλεί η επέλαση του ιού και στα σχολεία, όπου ήδη έχουν αρχίσει να κλείνουν τμήματα, αν και έχουν περάσει μόλις 10 ημέρες από την έναρξη της λειτουργίας τους.
Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, όπως άλλωστε εκτιμούν οι περισσότεροι ειδικοί, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία.

Στους 14.639 οι θάνατοι

Τα νέα 24/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.046 , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 643.055 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.487 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
h1_14.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.639 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 331 (65% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
x2_19.jpg


Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 298 (90,03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (9,97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.122 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 216 (ημερήσια μεταβολή +33.33%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 190 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
x7_10.jpg




Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Υπό έλεγχο η επιδημία, ανησυχία για Βόρεια Ελλάδα

Τη θέση πως η επιδημία του κορωνοϊού είναι σε ύφεση και υπό έλεγχο διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, ο οποίος πάντως εξέφρασε την ανησυχία του για την βόρεια Ελλάδα.
«Η κατάσταση στη χώρα μας βρίσκεται υπό έλεγχο, καθώς η πανδημία παρουσιάζει ύφεση.
Σημειώθηκε μείωση στο συνολικό αριθμό των κρουσμάτων κατά 7% παρά τον αριθμό-ρεκόρ σε τεστ (1,3 εκατομμύρια), που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Αρκουμανέας, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για την Βόρεια Ελλάδα αλλά και για άλλες περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, καθώς εκεί όπως είπε είναι επίφοβο να σημειωθεί έξαρση.
«Η τακτική των τοπικών, μίνι lockdown θα συνεχιστεί.
Όπως γίνεται και τώρα, θα βλέπουμε περιοχές να βγαίνουν και να μπαίνουν στο κόκκινο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παιδιά ηλικίας 4 – 18 ετών το 30% των κρουσμάτων

Όπως είπε ο κ.Αρκουμανέας, το 30% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας 4-18 ετών.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο το οποίο αν ξεπεραστεί θα επιφέρει την επιβολή οριζόντιων μέτρων, ο κ. Αρκουμανέας απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και χρειάζεται συνδυασμός πολλών παραγόντων για να ληφθούν αποφάσεις.
«Για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα, περίπου 2.000 με 2.500 κρούσματα» ανέφερε ο κ.Αρκουμανέας.

Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων

Οι επικίνδυνοι θύλακες μετάδοσης του κορωνοϊού και ανεμβολίαστων έχουν σημάνει συναγερμό σε ειδικούς και κυβέρνηση, εν αναμονή και του ψυχρότερου καιρού όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα.
Ήδη, επεσήμανε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αποκρυσταλλώνεται το επιδημιολογικό αποτύπωμα από τις χαμηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες σε περιοχές της Β. Ελλάδας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Μετά τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Καβάλας, υπό καθεστώς lockdown τίθενται οι ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.
«Έτσι ξεκινήσαμε και πέρυσι», υπενθύμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, για την περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας που, κόντρα στα σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας στη χώρα σήμερα, καταγράφει επιδημιολογική αύξηση 11% έως 36% στις περιοχές της και μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας.
Όχι τυχαία, τα πρώτα σχολικά τμήματα που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκονται στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών της ΠΕ Θεσσαλονίκης, περιοχή με ποσοστό θετικότητας 5,4%, υπερδιπλάσιο από της επικράτειας, υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η περίπτωση της Β. Ελλάδας δείχνει ότι η «επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων», όπως χαρακτήρισε την πανδημία η καθηγήτρια, πλέον οδηγείται από την ενδοοικογενειακή διασπορά και τη μετάδοση σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ο εμβολιασμός παραμένει το ουσιαστικό εργαλείο για την αποτροπή ενός απευκταίου επιδημικού εκτροχιασμού.

Ηλικίας 45-65 ετών 1 στους 3 νοσηλευόμενους

Σε αντίθετες τροχιές κινείται η πανδημία στη Β. Ελλάδα και την υπόλοιπη χώρα, τόσο στη διασπορά του ιού όσο και την πίεση στο σύστημα υγείας.
Χαρακτηριστικά, σε σύνολο 2.125 νέων κρουσμάτων, 345 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και 403 στην Αττική.
«Το τελευταίο επταήμερο, έχει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, προτάσσοντας επιπλέον την αύξηση κατά 100% στην Ξάνθη, 60% στην Κοζάνη και 40% σε Δράμα, Έβρο και Πιερία.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας είναι καθημερινά περισσότερες από τα εξιτήρια.
Αντιθέτως, στην υπόλοιπη χώρα παρατηρείται αποκλιμάκωση για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, με μείωση 6% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 11% στους θανάτους, οι οποίοι σήμερα καταγράφηκαν 31, αλλά και στους διασωληνωμένους ασθενείς στους 331 από 333.
Χθες τα ενεργά κρούσματα και νοσηλείες στη χώρα ανέρχονται σε 20.000 και 2.044 αντίστοιχα.
Περίπου 756 νοσηλευόμενοι ασθενείς, ένας στους τρεις (37%), είναι ηλικίας 45-65 ετών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι εμβολιασμοί στις ηλικίες αυτές δεν αγγίζουν ούτε το 77%.

Τετραπλάσιες νοσηλείες παιδιών σε περιοχές χαμηλού εμβολιασμού

Το στοιχείο από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επικαλέστηκε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως επρόκειτο για ανεμβολίαστα παιδιά, ανεμβολίαστων γονιών.
Η κατακλείδα της καθηγήτριας αποτέλεσε ενδεχομένως «καμπανάκι» για τους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, γεγονός που αναδεικνύει η διακύμανση των εμβολιασμών εφήβων στη χώρα, με τη Νότια Ελλάδα να έχει το προβάδισμα.
Επί του παρόντος, ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, ενώ το άθροισμα εμβολιασμών και προγραμματισμένων ραντεβού αντιστοιχεί σε πάνω από 60.000 παιδιά για την ομάδα 12-14 ετών και περισσότερα των 100.000 για την ομάδα 15-17 ετών.
Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν πως ο εμβολιασμός θα συμβάλει στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων, πλάι στα ήδη αποτελεσματικά μέτρα της χρήσης μάσκας και αυξημένου testing στους μαθητές, στα οποία μελέτες έχουν αποδώσει αποτροπή της διασποράς στα σχολικά περιβάλλοντα κατά 85%, σύμφωνα με την καθηγήτρια.
Αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα για τους ανηλίκους που ανακοίνωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, ένα στα τρία κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα σήμερα είναι κάτω των 18 ετών, ενώ οι νοσηλείες ασθενών κάτω των 17 ετών αποτελούν το 1,5% μόλις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός υπολογίζεται σε 31 περίπου ασθενείς στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Σε μίνι lockdown Καστοριά, Ξάνθη, Δράμα

Περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα 24/9 στις 06:00 το πρωί έως και την 1η Οκτωβρίου στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.
Οι περιοχές αυτές εντάσσονται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐού Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και δήμο σε εβδομαδιαία βάση.
Επιπλέον αποφασίστηκε η παράταση των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επίσης, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Εμβολιασμοί στα παιδιά - Απαντήσεις από τους ειδικούς για όσα πρέπει να ξέρετε


«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων», δήλωσαν πρόσφατα η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Με τη νέα χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει, και τα κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών να έχουν αυξηθεί από τον Ιούλιο, οι καθηγήτριες τόνισαν πως τα εμβόλια «είναι ασφαλή για τα παιδιά».
«Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει, να νοσήσει, να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από τον covid 19, ακόμα και με τη μετάλλαξη Δέλτα», υπογράμμισαν οι δυο καθηγήτριες.
Επίσης, ο ιός είναι «πιο αφιλόξενος στον οργανισμό των εμβολιασμένων.
Ακόμα και να κολλήσουν θα το μεταδώσουν λιγότερο στους γύρω τους», εξήγησαν.
Αυτό που αυξάνει τις μεταλλάξεις είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων.
Ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος, παρεκτρέπεται και μεταλλάσσεται, περιέγραψαν οι καθηγήτριες.
Παράλληλα πρόσθεσαν, πως «καλύτερος ο εμβολιασμός, παρά οι όποιες θεραπείες με τα αμφίβολα, ως και αντικρουόμενα αποτελέσματα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισαν ότι πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί σε παιδιά σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα.
ecdc.webp

Σε ερωτήσεις που δέχθηκαν σχετικά με τυχόν παρενέργειες των εμβολίων, απάντησαν πως «βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία έχουμε τόσο σημαντική, σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση. Συνεργάζονται διεθνείς οργανισμοί από όλο τον κόσμο, όπου γίνεται εμβολιασμός
Έχουμε μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την επαγρύπνηση για ανεπιθύμητες ενέργειες.
Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάθε Τρίτη πρωί, ξεκινάμε πάντα με την ενημέρωση από τους ειδικούς από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο».
Για παράδειγμα, υπάρχει «η σπάνια, αλλά αναγνωρισμένη, επιπλοκή για τη μυοκαρδίτιδα στα εμβόλια mRNA», που αφορά πρωτίστως σε αγόρια 16 με 29 χρονών και εμφανίζεται κυρίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Αύξηση των κρουσμάτων παιδιών και εφήβων

«Τροποποιήθηκε η συχνότητα και η βαρύτητα της νόσου εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα του covid 19 σε παιδιά και εφήβους.
Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν αύξηση των περιστατικών σε άτομα 5 με 17 ετών από το φετινό Ιούλιο, καθώς και των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ.
Η σοβαρότητα της νόσου δε φαίνεται να αυξάνεται, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά η «η πιθανότητα ενός παιδιού να νοσηλευτεί είναι τετραπλάσια αν μένει σε πολιτεία με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, τα κρούσματα μεταξύ 4 και 18 ετών αυξήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά όχι και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι.
«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να «χτυπά» περισσότερο τα παιδιά.
Παρά όλα αυτά, έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών».
«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, την αύξηση της κινητικότητας», είπαν, ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων.

«Ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια»

Η στάση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισαν οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου, είναι συντηρητική.
Εκτός από επαναληπτικές κλινικές και πληθυσμιακές μελέτες και τη διασταύρωση δεδομένων, εξετάζει τη μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού σε άλλες χώρες, πριν προτείνει την εφαρμογή τους στο γενικό πληθυσμό και τα παιδιά.
Αμερικάνικη μελέτη δείχνει τι θα γίνει, αν εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο αγόρια ηλικίας 12 με 17 ετών: προλαμβάνονται πάνω από 5.000 λοιμώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, 70-79 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 2 θάνατοι, ενώ 50-60 αγόρια 12 έως 17 ετών, πιθανόν να έχουν επιπλοκή με μυοκαρδίτιδα. Ακόμα ωστόσο και τα λίγα περιστατικά μυοκαρδίτιδας, είναι τα περισσότερα αυτοπεριορισμένα, τα παιδιά δεν χρειάζονται νοσηλεία ή παραμένουν στο νοσοκομείο 1 με 2 ημέρες με αντιφλεγμονώδη και επανέρχονται γρήγορα στη καθημερινότητά τους χωρίς παρενέργειες.
Σχετικά με μελλοντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες, «αιτιολογική συσχέτιση μπορεί κανείς να κάνει μόνο για τους πρώτους 1 με 2 μήνες, δε μπορεί να μιλήσει μακροχρόνια, ούτε για τα παλιά, ούτε για τα καινούργια εμβόλια».
Για παράδειγμα, ακόμα και για εμβόλια τα οποία υπάρχουν εδώ και 50 χρόνια, όπως της ιλαράς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τυχόν μακροχρόνιες επιπλοκές.
Ειδικότερα, τα εμβόλια mRNA παραμένουν στον οργανισμό ελάχιστες ημέρες και αποβάλλονται, δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν για μακροχρόνιες παρενέργειες.
Επίσης, «δεν επηρεάζεται το γενετικό υλικό από τα mRNA εμβόλια, επειδή δεν έχει σχέση με το DNA του πυρήνα».
Καμία επιπλοκή δεν έχει παρατηρηθεί στην ανάπτυξη, τη γονιμότητα αγοριών και κοριτσιών ή στην έμμηνο ρύση των κοριτσιών.
Επίσης, οι αλλεργίες, ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και άλλες παθήσεις δεν εμποδίζουν τον εμβολιασμό. Το ενδεχόμενο να εμφανιστεί αιφνίδιος θάνατος είναι σπάνιο και «δεν πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή του εμβολιασμού, αναφέρουν οι καθηγήτριες.
Επίσης, δεν χρησιμοποιούνται έμβρια στην παραγωγή εμβολιών, ξεκαθάρισαν οι καθηγήτριες.
Ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος και σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα οι ειδικοί γιατροί.
Αλλωστε, οι έλληνες παιδιάτροι έχουν εκφραστεί θετικά με την εφαρμογή του εμβολιασμού, κατέληξαν οι καθηγήτριες.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό των μαθητών

Σύμφωνα με νέες μελέτες τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας στα αγόρια 12 έως 15 ετών αυξάνονται μετά την δεύτερη δόση εμβολίου. Η αγγλική επιτροπή και η Νορβηγία τώρα ενέκριναν τους εμβολιασμούς εφήβων 12 έως 17 ετών με μία δόση. Ο γιος μου είναι 14 ετών, τι θα με συμβουλεύατε να κάνω;

Η μυοκαρδίτιδα είναι μία αναγνωρισμένη σπάνια επιπλοκή ιδίως στα αγόρια 16 έως 29 ετών μετά τη δεύτερη δόση.
Συνήθως εμφανίζεται 1 με 4 έως 7 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Όσον αφορά το κόστος – όφελος, στις ΗΠΑ έχουν μελετήσει την πιθανότητα, τί θα γίνει εάν εμβολιάσουν 1 εκατομμύρια αγόρια 12 έως 17 ετών. Σ
ύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, αυτό θα σήμαινε ότι θα αποφεύγαμε 100αδες νοσηλείες, 70 έως 79 νοσηλείες στις ΜΕΘ και δύο θανάτους από κοροναϊό. Ταυτόχρονα εμβολιάζοντας 1 εκατ. αγόρια 12 έως 17 ετών, θα είχαμε πιθανόν 50-60 παιδιά με μυοκαρδίτιδα.
Οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν ότι το κόστος όφελος της νοσηλείας ΜΕΘ με τη μυοκαρδίτιδα, είναι ότι καταρχάς η μυοκαρδίτιδα είναι αυτοπεριοριζόμενη, λίγα είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται, και πολύ σύντομα επανέρχονται στην άσκησή τους κλπ.
Η Νορβηγία επέλεξε τη χορήγηση μίας δόσης, γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της στρατηγική εμβολιασμού, και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού μελετά όλα τα δεδομένα συνεχώς.

Τι απαντάτε για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολιασμού;

Για τις μελλοντικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί ακόμα και για τα εμβόλια που έχουμε στα χέρια μας εδώ και 50 χρόνια, όπως αυτό τις ιλαράς, δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Η αιτιολογική συσχέτιση των εμβολίων μπορεί να φανεί τις πρώτες μέρες ή τους πρώτους μήνες, και όχι μετά από χρόνια.
Έχουν γίνει πάνω από 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο.
Επιπλέον το εμβόλιο με mRNA δεν παραμένει παρά λίγες ώρες στον οργανισμό και αποβάλλεται.
Δεν περιέχει στοιχεία που μπορεί να αθροίζονται και να ενοχοποιούναι για κάποια βλάβη

Ποιες μελέτες αποδεικνύουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού με ένα εμβόλιο που έχει πάρει παράταση της έκτακτης έγκρισης;

Η έκτακτη έγκριση διαφέρει με την πλήρη έγκριση διαφέρει στη χρονική διάρκεια παρακολούθησης από οργανισμούς.
Η έγκριση που δίνεται για έκτακτη ανάγκη δίνεται μετά από δύο μήνες παρακολούθησης του εμβολίου και στη συνέχεια συνεχίζεται για έξι μήνες.
Η βασική διαφορά μεταξύ έκτακτης και πλήρους έγκρισης είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός.
Η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού δεν σταματάει ποτέ και συνεχίζονται για χρόνια.

Εάν το παιδί νοσήσει, θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο; Εάν μετά από αιματολογικές εξετάσεις φανούν αντισώματα στο παιδί χρειάζεται να εμβολιαστεί;

Για τα παιδιά ισχύει ό, τι και για τους ενήλικες.
Εάν κάποιος έχει νοσήση, ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνει έξι μήνες μετά τη νόσηση.
Αναφορικά με τα αντισώματα δεν ενδείκνυται να κάνουμε τεστ για να δούμε αν είμαστε προστατευμένοι.
Δεν υπάρχει ακόμα η γνώση για τον αριθμό αντισωμάτων που μας προστατεύει, άρα ο εμβολιασμός συνίσταται σε κάθε περίπτωση

Παλιά η σύσταση στα παιδιά ήταν να νοσούν επίτηδες από ιλαρά, για να μην την περάσουν ως ενήλικες πιο σοβαρά. Γιατί δεν μπορεί να γίνει και τώρα το ίδιο;

Αυτή ήταν όντως μια πρακτική που όμως δεν ισχύει ότι ήταν ακίνδυνη. Πολλά παιδιά περνούσαν με φυσικό τρόπο το νόσημα, αλλά δεν συνυπολογίζονται οι επιπλοκές από τη νόσο, που ήταν ιδιαίτερα βαριές, όπως εγκεφαλίτιδες και πνευμονίες.

Τι ισχύει με τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν; Πόσο επικίνδυνη είναι η δική τους έκθεση και πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για μικρότερες ηλικίες;

Μελέτη σε Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η χρήση της μάσκας με καθημερινό testing έχουν το ίδιο όφελος με το να κλείσει το σχολείο για 10 μέρες.
Για τα παιδιά των βρεφονηπιακών η κατάσταση είναι δυσκολότερη, και εκεί θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο συντηρητικοί.
Έχουν ξεκινήσει μελέτες για εμβολιασμούς παιδιών 5 με 11 ετών, τις οποίες παρακολουθεί η Επιτροπή.

Τι ισχύει με τον θάνατο του 15χρονου στην Αρκαδία και πόσο συνδέεται με το εμβόλιο;

Έχει γίνει λεπτομερής νεκροτομική εξέταση και συνεχίζονται οι μελέτες σε επίπεδο τοξικολογικό.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα ευρήματα με την εφαρμογή του εμβολιασμού.
Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το θέμα, είπε η κ. Θεοδωρίδου, μέχρι να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του θανάτου

Επηρεάζει το εμβόλιο την ανάπτυξη των εφήβων;

Δεν υπάρχει πουθενά στη βιβλιογραφία κάτι που να συνδέει την ανάπτυξη των παιδιών με την εφαρμογή των εμβολίων.
Αντιθέτως οι εμβολιασμοί βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών

Αλλεργικό παιδί κινδυνεύει από τον εμβολιασμό;

Οι συνήθεις αλλεργίες που απασχολούν την ελληνική οικογένεια, από φάρμακα, χρωστικές κλπ δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία για τον εμβολιασμό.
Παιδιά που παρουσιάζουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δεν έχουν κανέναν κίνδυνο να εμβολιαστούν.

Οι τρεις εβδομάδες είναι το κατάλληλο διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις;

Είναι, αλλά μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερο διάστημα από τις τρεις εβδομάδες, όπως στον ένα μήνα.
Είναι μία πρακτική που ακολουθείται και έχει αποτελεσματικότητα.

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για το πως επηρεάζει το εμβόλιο την έμμηνο ρύση των κοριτσιών ή τη γονιμότητα;

Μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν επηρεάζεται η γονιμότητα ούτε των κοριτσιών ούτε των αγοριών.
Αναφορικά με τις διαταραχές στην έμμηνο ρύση, οι μελέτες δεν μπόρεσαν να τις συνδέσουν με την εφαρμογή του εμβολίου.
Οι περισσότεροι συνομολογούν ότι ίσως το άγχος έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών 12 με 15 ετών. Εδώ γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο;

Η βασική διαφορά είναι στο ποσοστό ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού, που στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνει στο 80%.

Σε πόσα παιδιά έγιναν οι μελέτες; Ήταν μόνο υγιή παιδιά;

Το βασικότερο είναι ότι πέρα από τις έρευνες το ποσοστό των εμβολιασμών στον πληθυσμό είναι πολύ μεγάλο.
Συγκεντρώνοντας τα δεδομένα από την εφαρμογή του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, που είναι πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις, και έτσι υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών.

Γιατί ένας ανεμβολίαστος μαθητής υποβάλλεται σε self test στο σχολείο, rapid test σε αθλητικές δραστηριότητες και σε τίποτα στα ΜΜΜ; Γιατί τα εμβολιασμένα παιδιά δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε ελέγχους;

Οι εμβολιασμένοι μαθητές μεταδίδουν πολύ λιγότερο τον ιό και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει η διάκριση αυτή.

Μπορεί ένα παιδί που έχει εμβολιαστεί με κάποιο άλλο εμβόλιο μπορεί να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού; Μπορούν να γίνουν σχετικά κοντά διαφορετικά εμβόλια;

Είναι πολύ σημαντικό να μην μεταβληθεί ο εμβολιαστικός προγραμματισμός της εφηβείας.
Μπορεί να γίνουν εμβόλια με μικρή χρονική απόσταση δύο ή τριών ημερών, και αυτό για λόγους προγραμματισμού.
Δεν υπάρχει καμία αλληλοκάλυψη μεταξύ των εμβολίων.

Χρειάζονται εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό;

Όχι δεν χρειάζεται να γίνει καμία ιατρική εξέταση, ο μόνος λόγος για να μην εμβολιαστεί ένα παιδί στο προγραμματισμένο ραντεβού είναι το παιδί να είναι άρρωστο.
Στη συνέχεια έγιναν μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούσαν ασθένειες που μπορεί να έχουν κάποια παιδιά και κατά πόσο μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Σε όλες τις περιπτώσεις ο εμβολιασμός είναι όχι μόνο εφικτός αλλά και απαραίτητος, με τις ειδικούς να επιμένουν ότι οι μαθητές που έχουν κάποια ασθένεια δεν θα πρέπει να φοβηθούν να κάνουν το εμβόλιο.
Στην ερώτηση εάν το εμβόλιο μπορεί να φέρει στο αρχικό στάδιο της νόσησης ένα παιδί με αυτοάνοσο, οι ειδικοί απάντησαν ότι σύμφωνα με μελέτη που συνέκρινε τις περιπτώσεις παιδιών με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έχουν εμβολιαστεί με αυτά που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο αριθμός υποτροπής ήταν ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις, αλλά όσο προχωρούν οι έρευνες η υπόθεση ο εμβολιασμός να οφείλεται σε υποτροπές απομακρύνεται.
Στις ερωτήσεις για το αν το εμβόλιο μπορεί να επιδράσει στο DNA ή αν περιέχει έμβρυα οι απαντήσεις ήταν κατηγορηματικά αρνητικές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης