Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία – Μειώνει τη διαφορά το CDU – Τα σενάρια για την κυβέρνηση

Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία – Μειώνει τη διαφορά το CDU – Τα σενάρια για την κυβέρνηση
Χωρίς εκπλήξεις το τελευταίο debate των υποψηφίων για την καγκελαρία της Γερμανίας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Στο απόλυτο θρίλερ εξελίσσονται οι κρίσιμες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, καθώς η διαφορά μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) είναι οριακή, κάτι που σημαίνει πως όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της εποχής Merkel είναι πιθανά.
Αν και τους δύο τελευταίους μήνες το SPD διατηρούσε ένα σαφές και ξεκάθαρο προβάδισμα της τάξης των 5 με 6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των CDU/CSU, οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν καταφέρει να «ροκανίσουν» τη διαφορά και να τη ρίξουν στις 2 μονάδες, αφήνοντας έτσι να φανεί πως έχουν αναπτύξει μια δυναμική που μπορεί να είναι ικανή για να κάνουν την ανατροπή στις κάλπες.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ενισχύσουν τα ποσοστά τους, οι Χριστιανοδημοκράτες επιδόθηκαν με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες στο να αναφέρονται στο ενδεχόμενο το αριστερό κόμμα Die Linke, το οποίο θεωρείται ως ο πολιτικός κληρονόμος των κομουνιστών που κυβέρνησαν στην ανατολική Γερμανία, να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
Σε κάθε περίπτωση, οι μετρήσεις δείχνουν πως όλα τα σενάρια είναι πιθανά το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου, μια και ένα πολύ υψηλό ποσοστό Γερμανών – περίπου το 30% - υποστηρίζει πως ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι και εάν θα ψηφίσει.

Στις 2 μονάδες η διαφορά

Σύμφωνα με Πολιτικό Βαρόμετρο του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η διαφορά μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έχει μειωθεί στις 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα, το SPD παραμένει στο 25%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν μια μονάδα και ανεβαίνουν στο 23%.
Οι Πράσινοι κερδίζουν 0,5% και βρίσκονται στο 16,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) χάνει μία μονάδα και περιορίζεται στο 10% και Φιλελεύθεροι (FDP) και Αριστερά διατηρούν τις δυνάμεις τους, με 11% και 6% αντίστοιχα.
2_109.JPG
Σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνονταν στην κάλπη, τη μεγαλύτερη πλειοψηφία θα είχε ο συνασπισμός SPD - CSU/CSU, αλλά τα ποσοστά θα επαρκούσαν και για άλλους συνδυασμούς, όπως SPD - Πρασίνων - FDP, CDU/CSU-Πρασίνων - FDP και SPD - Πρασίνων - Αριστεράς.
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα των υποψηφίων για την Καγκελαρία, ο Olaf Scholz (SPD) κερδίζει την εμπιστοσύνη του 64% των ερωτηθέντων, ο Armin Laschet (CDU/CSU) του 26% και η Annalena Baerbock του 25%.
Αντίστοιχα, το 47% θα ήθελε Olaf Scholz για Καγκελάριο, το 20% τον Armin Laschet και το 16% Annalena Baerbock.
Στην ίδια δημοσκόπηση πάντως το 35% των ψηφοφόρων δήλωσε αναποφάσιστο για το εάν θέλει καν να ψηφίσει και το ποιο κόμμα θα επέλεγε.
3_76.JPG
Χωρίς εκπλήξεις το debate

Χωρίς εκπλήξεις, όπως αναμενόταν, εξελίχθηκε το τελευταίο debate, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων που είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία της Γερμανίας.
Οι επικεφαλής εμφανίστηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην κάνουν το λάθος που θα μπορούσε να τους κοστίσει σε ψήφους, με αποτέλεσμα όμως και κανείς να μην κερδίσει από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Στα πιο ενδιαφέροντα του χθεσινού debate ήταν η στιγμή που οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων εξέφρασαν την προτίμησή τους για τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Ο Laschet από το CDU δήλωσε ότι θα ήθελε μια κυβέρνηση υπό την Χριστιανική Ένωση, αποφεύγοντας να μιλήσει για τους πιθανούς εταίρους ενώ ο Soeder από το CSU δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ένωση θα κερδίσει τις εκλογές, τασσόμενος υπέρ ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.
Από την πλευρά του ο Scholz προτίμησε να παρακαλέσει τους πολίτες, να αποφασίσουν υπέρ του ιδίου ως επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης ενώ η Baerbock από τους Πράσινους περιορίστηκε να επαναλάβει ότι θέλει μια «κλιματική κυβέρνηση».
Από την πλευρά του ο Christian Lindner, από τους Ελεύθερους Δημοκράτες, υποστήριξε ότι «από άποψη περιεχομένου» η συνάφεια είναι μεγαλύτερη σε έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» ενώ η επικεφαλής του αριστερού Die Linke άφησε να εννοηθεί ότι είναι υπέρ μιας κυβέρνησης με το SPD, τους Πράσινους και το κόμμα της.
Την επιθυμία για συμμετοχή στην κυβέρνηση εξέφρασε και η επικεφαλής του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), αν και όλα τα κόμματα έχουν απορρίψει κάθε συνεργασία με το εν λόγω κόμμα.

Γερμανικός Τύπος: Ποιος θα συγκυβερνήσει με ποιον μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου;

Στα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου αναφέρεται ο Γερμανικός Τύπος, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται και το χθεσινοβραδινό debate των υποψηφίων όλων των κομμάτων.
Η DW επικαλείται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Die Zeit.
«Στην τελευταία μεγάλη τηλεοπτική συζήτηση πριν από τις εκλογές οι κορυφαίοι πολιτικοί των μεγαλύτερων κομμάτων έκλεισαν το μάτι σε πιθανές επιλογές συγκυβέρνησης.
Στον τελευταίο γύρο το βάρος έπεσε στο ποιος θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα με ποιον μετά τις εκλογές.
Τα κρατικά κανάλια ARD και ZDF είχαν ήδη κανονίσει να τοποθετήσουν τους πολιτικούς σε υποτιθέμενα «στρατόπεδα».
Από τη μια μεριά Αριστερά, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες, από την άλλη Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελεύθεροι και στην άκρη η Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Olaf Scholz έκανε πάντως για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι κατά προτίμηση θα συγκυβερνούσε μόνο με τους Πρασίνους ενώ η επικεφαλής των Πρασίνων Annalena Baerbock «κράτησε ρητά απόσταση από τα δύο νυν συγκυβερνώντα κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες».

Spiegel για Laschet

Από την πλευρά του το Spiegel Online εστιάζει στον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών Armin Laschet.
«Τι απομένει τελικά από αυτή την εμφάνιση του υποψηφίου της Χριστιανικής Ένωσης;
Ότι προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν CDU/CSU συνεχίζει να βασίζεται πλήρως σε μια εκστρατεία φόβου απέναντι στο ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς (…)
Πρέπει να είμαστε τόσο ισχυροί ως Χριστιανική Ένωση ώστε να μην καταστεί εφικτός ένας τέτοιος συνασπισμός, ανέφερε o Laschet» τονίζει το Spiegel.

Άγνωστος Χ οι Φιελεύθεροι

Σύμφωνα με το Stern, ο άγνωστος Χ στο μετεκλογικό σκηνικό είναι οι Φιλελεύθεροι.
«Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, δυνατές φαίνονται μετεκλογικές συνεργασίες τόσο με τη Χριστιανική Ένωση και τους Πράσινους, όσο και με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους (…)
Μέχρι στιγμής ο επικεφαλής του κόμματος Christian Lindner στέλνει σήματα προς την κατεύθυνση της Χριστιανικής Ένωσης - και αυτή τη φορά στο debate, ωστόσο άφησε μια μικρή πόρτα ανοιχτή στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, το βασικό ζήτημα των Φιλελευθέρων» αναφέρει το Stern.

FAZ: Φυσάει «κοκκινο-πράσινος» μετεκλογικός αέρας;

Σε σχόλιο στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στο SPD και τα σενάρια που το θέλουν να είναι το κόμμα εκείνο που θα καθορίσει τον σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης.
«Ούτε το ίδιο το SPD μπορεί ακόμη να πιστέψει καλά-καλά ότι μπορεί να κάνει το θαύμα την Κυριακή και να περάσει τη Χριστιανική Ένωση.
Το SPD διαθέτει την εμπειρία από τη δεκαετία του ’70, όταν είχε καταφέρει να μπει στην καγκελαρία ως δεύτερο κόμμα, πίσω από τη Χριστιανική Ένωση, με τη βοήθεια ενός κυβερνητικού εταίρου.
Αλλά τι μπορεί να συμβεί σήμερα;
Ακόμα κι από τη δεύτερη θέση ο Scholz θα είχε την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πρασίνους και την Αριστερά.
Ο συμπρόεδρος του SPD παραδέχθηκε έμμεσα ότι ο Scholz δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη αυτή την επιλογή (…)
Σα να μύρισε πρωινός «κοκκινο-πράσινος» αέρας με καγκελάριο τον Olaf Scholz» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης