Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Προτιμητέος επενδυτής για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ η Macquarie

ΔΕΗ: Προτιμητέος επενδυτής για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ η Macquarie
Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου 2021.
Σχετικά Άρθρα
Η ΔΕΗΑ.Ε. ενημερώνει ότι σε συνέχεια της από 10.9.2021 ανακοίνωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης στη σημερινή 23/9 του συνεδρίαση, αποφάσισε την ανάδειξη της Spear WTE Investments Sari, μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Οπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου 2021, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του Κλάδου του Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Οι Goldman Sachs Bank Europe SE και Eurobank SA ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ% Α.Ε., οι Milbank και Καρατζάς & Συνεργάτες ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι για τη συναλλαγή και η BNP Paribas παρείχε στο ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. Fairness Opinion Letter.

Θετική έκπληξη

Το αποτέλεσματα του διαγωνισμού είναι καλύτερο από ότι αναμενόταν από την αγορά και στηρίζουν την ΔΕΗ με κεφάλαια, για να προχωρήσει στο δεύτερο βήμα της αναδιάρθρωσης και των επενδύσεων στις Ανανενώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία υποβολής προσφορών.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, το τίμημα είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες.
Στο διαγωνισμό υπήρξε από την αρχή πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον από 9 επενδυτές και οδήγησε στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από 4 επενδυτικούς κολοσσούς με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους €1 τρισ.
Η προσφορά ανήλθε σε € 2,1 δισ για το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value), συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €0,8 δισ και παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης
Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.
Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Ποιος είναι ο όμιλος Macquarie Group Limited

Ο Macquarie Group Limited είναι μια πολυεθνική ανεξάρτητη επενδυτική εταιρία και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα την Αυστραλία.
Ο όμιλος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας (ASX : MQG).
Ο όμιλος Macquarie απασχολεί περισσότερους από 15.000 υπαλλήλους σε 31 χώρες, είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων υποδομής στον κόσμο και ο κορυφαίος σύμβουλος συγχωνεύσεων και εξαγορών της Αυστραλίας, με περισσότερα από 595 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης