Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Τριών ταχυτήτων τα εκκαθαριστικά - Σε ποιους ιδιοκτήτες έπεσε βαρύς ο πέλεκυς

ΕΝΦΙΑ: Τριών ταχυτήτων τα εκκαθαριστικά - Σε ποιους ιδιοκτήτες έπεσε βαρύς ο πέλεκυς
Για πολλούς ο «λογαριασμός» είναι βαρύτερος σε σχέση με πέρυσι
Σχετικά Άρθρα

Τριών ταχυτήτων τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που ανάρτησε η ΑΑΔΕ για 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με τον συνολικό «λογαριασμό» να φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Από αυτά τα 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα καθώς η δόση του Οκτώβρη είναι διπλή (περιλαμβάνει και τη δόση του Σεπτεμβρίου).
Για πολλούς ο «λογαριασμός» είναι βαρύτερος σε σχέση με πέρυσι, οι περισσότεροι θα καταβάλλουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2020 ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμη και κατά 100% λόγω της πτώσης των εισοδημάτων από την πανδημία.
Ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, τους ίδιους συντελεστές και τις ίδιες εκπτώσεις, αλλά το ύψος του φόρου είναι διαφορετικό για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.
Ειδικότερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι:

«Φουσκωμένα» για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2020:
Απέκτησαν ακίνητα με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.
Τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους.
Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9.
Δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.
Οσοι δεν είχαν εμφανίσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

«Παγωμένα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.
Σημειώνεται ότι πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο καθώς η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.
Για τα φυσικά πρόσωπα ισχύουν και φέτος οι μειώσεις 10% - 30% στο φόρο ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους και συγκεκριμένα:
30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.
27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.
25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.
20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.
10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

«Κουρεμένα» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικά για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν το 2020 καθώς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ή κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά στις επιχειρήσεις τους ή εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.


Η πανδημία «έριξε» τα εισοδήματα πολλών ιδιοκτητών ακινήτων κάτω από τα όρια που προβλέπονται για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να πληρώνουν φέτος μισό φόρο για τα ακίνητά τους ή και να απαλλαγούν πλήρως με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος το 50% του ΕΝΦΙΑ ενώ για περισσότερους από 70.000 φορολογούμενους ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικός.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης