Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η αποχώρηση Merkel, το κενό και η ακροδεξιά

Γερμανία: Η αποχώρηση Merkel, το κενό και η ακροδεξιά

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα συγκεντρώσει ένα μάλλον απογοητευτικό ποσοστό στις εκλογές

Γερμανία: Η αποχώρηση Merkel, το κενό και η ακροδεξιά

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα συγκεντρώσει ένα μάλλον απογοητευτικό ποσοστό στις εκλογές της Κυριακής. Η εμμονή στη μετανάστευση δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο. Κορυφώνονται οι εσωτερικές διαμάχες.

Κάπου 60,4 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται την Κυριακή 26η Σεπτεμβρίου στις κάλπες για να αναδείξουν τη νέα ομοσπονδιακή κάτω Βουλή - την Μπούντεσταγκ -, τη νέα κυβέρνηση και τον (ή την) επόμενο καγκελάριο, που θα διαδεχθεί την Merkel.
Η 67χρονη αρχηγός της κυβέρνησης, η οποία κυβερνά τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης από το 2005, είχε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως δεν θα είναι υποψήφια. Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κυβέρνησης αποφάσισε να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του από το 1949.
Η Merkel που εκλέχθηκε για την πρώτη της θητεία την 22α Νοεμβρίου 2005, πλησιάζει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ, που παρέμεινε καγκελάριος για πάνω από 16 χρόνια, ή 5.869 ημέρες. Έχει ήδη ξεπεράσει τον C. Adenauer, τον καγκελάριο του λεγόμενου γερμανικού μεταπολεμικού οικονομικού θαύματος στη Δυτική Γερμανία, την οποία κυβέρνησε για 14 χρόνια.
Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τη διαδοχή της είναι ο O. Scholz των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που οι δημοσκοπήσεις φέρουν να είναι ο δημοφιλέστερος, ο A. Lachet της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), καθώς και η A. Burbock των Πρασίνων.
Αλλά, καθώς ο καγκελάριος δεν εκλέγεται απευθείας, τα πάντα θα κριθούν από τα ποσοστά που θα καταλάβει κάθε κόμμα και το ποιος θα είναι ο μετεκλογικός συνασπισμός που θα σχηματιστεί, όπως συμβαίνει κατά παράδοση στη χώρα εδώ και δεκαετίες πλέον.

Απογοητευτικό το ποσοστό του ακροδεξιού AfD

Με την επικείμενη αποχώρηση της Merkel από την πολιτική σκηνή της Γερμανίας η ακροδεξιά στη χώρα θα χάσει τον βασικό της στόχο και θα πρέπει να ανανεώσει το πολιτικό της οπλοστάσιο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα συγκεντρώσει ένα μάλλον απογοητευτικό ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, όμως το κόμμα έχει εδραιωθεί στην εθνική πολιτική σκηνή.
Το σύνθημα «η Merkel πρέπει να φύγει» -βασικό σλόγκαν του αντιμεταναστευτικού, αντισυστημικού κόμματος- θα πάψει να έχει νόημα μετά την αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου από την πολιτική και θα αφήσει στη θέση του μια πιο διάχυτη οργή με περισσότερες μορφές.
«Η αποχώρηση της καγκελαρίου είναι κάτι καλό προς το παρόν διότι δημιουργεί χώρο για αλλαγή», εκτίμησε ο T. Hroupala, συμπρόεδρος και ομοσπονδιακός εκπρόσωπος του AfD.
«Οι επιπτώσεις της εποχής Merkel θα βαραίνουν τη Γερμανία για καιρό», πρόσθεσε. «Η Merkel θα παραμείνει ως η χειρότερη καγκελάριος στην Ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», τόνισε ο Hroupala.
Το AfD κατηγορεί για πολλά την Merkel: από «τη μαζική, παράνομη μετανάστευση» στη Γερμανία μετά την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της χώρας στους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ το 2015 και την «κοστοβόρα ενεργειακή μετάβαση» αφού αποφάσισε το 2011 να εγκαταλείψει σταδιακά η Γερμανία την πυρηνική ενέργεια, ως «την αέναη ροή ευρώ» στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Ρατσιστικό κόμμα

Η στρατηγική αυτή κατά της Merkel επέτρεψε στο AfD το 2017 να εισέλθει με εντυπωσιακό τρόπο στο κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας το 12,6% των ψήφων, και να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Το AfD ιδρύθηκε το 2013 υιοθετώντας μια αντιευρωπαϊκή στάση, όμως κέρδισε ψηφοφόρους -κυρίως στην ανατολική Γερμανία-- χάρη στην ολοένα και πιο ακραία ξενοφοβική και αντιισλαμική ρητορική του.
Όμως η στρατηγική αυτή φαίνεται ότι δεν λειτουργεί πια. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το AfD συγκεντρώνει μόλις το 11% στη πρόθεση ψήφου και πλέον αναζητεί τρόπους να ανανεωθεί.
«Η περίοδος αυτής της πολιτικής εναντίον ενός προσώπου έχει τελειώσει. Πρέπει να επιτεθούμε στην πολιτική ατζέντα της παγκοσμιοποίησης, χωρίς να αναφερόμαστε σε ονόματα», τονίζει ο Hroupala.
«Η Merkel ως πρόσωπο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον, αλλά εκπροσωπεί ένα σύστημα μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε το ‘η Merkel πρέπει να φύγει’ με το ‘ο Lachet πρέπει να φύγει’, με το ‘ο Scholz πρέπει να φύγει’ ή ‘η Burbock πρέπει να φύγει’», ισχυρίζεται ο C. Berd, επικεφαλής της ομάδας Zukunft Ηeimat (Μέλλον Πατρίδα), αναφερόμενος στα δύο φαβορί των ομοσπονδιακών εκλογών, τον Σοσιαλδημοκράτη Scholz και τον συντηρητικό A. Lachet.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος θα επιτευχθεί «όταν οι πολιτικές της αποφάσεις θα έχουν αντιστραφεί και η Merkel θα έχει λογοδοτήσει πολιτικά και, εφόσον είναι απαραίτητο, δικαστικά».

Στο στόχαστρο οι πρόσφυγες

«Αποφασίζοντας σκοπίμως να μην κλείσει τα γερμανικά σύνορα το 2015 όταν έφτασαν οι πρόσφυγες στη Γερμανία μέσω της Ουγγαρίας και της βαλκανικής οδού η Merkel αναδείχθηκε στην προσωποποίηση του κακού για τη γερμανική ακροδεξιά», σχολιάζει ο Γιαν Ρίμπε του ιδρύματος αντιμετώπισης του ρατσισμού Amadeu- Antonio.
Το σύνθημα «η Merkel πρέπει να φύγει» ήταν «περισσότερο ένα σύνθημα κατά του συστήματος παρά εναντίον του προσώπου της Merkel και θα εξακολουθήσει να υφίσταται», συμφωνεί ο M. Didrih, ειδικός του παρατηρητηρίου της ακροδεξιάς CeMAS.
Οι απόγονοι της Merkel «δεν θα λειτουργήσουν τόσο καλά ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, όμως αυτό σίγουρα δεν θα οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη αποδυνάμωση της ακροδεξιάς», προειδοποιεί ο Ribe.
Η ακροδεξιά «θα εξακολουθήσει να κατηγορεί τη Γερμανία ότι είναι μια δικτατορία και τους Scholz και Lachet ως εκπροσώπους του συστήματος Merkel.
Αν η (επικεφαλής των Πρασίνων A. Burbock γίνει καγκελάριος, το μίσος κάποιων ενδέχεται να εκραγεί», προσθέτει.
Εξάλλου το AfD πρέπει να αλλάξει και πολιτικό πρόγραμμα.
Η εμμονή του στη μετανάστευση δεν έχει πλέον τον ίδιο αντίκτυπο στους Γερμανούς όπως το 2017: μόνο το 20% εκτιμά ότι αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Bild, πολύ πίσω από τη διάσωση του κλίματος (35%) και τις συντάξεις (33%).
Σε αυτό προστίθενται οι συνεχείς εσωτερικές διαμάχες στο AfD, με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ της πιο ακραίας πτέρυγας και των υπερμάχων μιας πιο ήπιας στάσης, αλλά και τη σχετική του αποτυχία μέχρι στιγμής να εκμεταλλευθεί το κίνημα κατά των μασκών στη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης