Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – Στην ατζέντα επενδύσεις, συμμαχίες

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – Στην ατζέντα επενδύσεις, συμμαχίες
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σενάριο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται από σήμερα Τετάρτη 22/9 και για τις επόμενες τρεις ημέρες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να δώσει το παρών στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψης του αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές και συναντήσεις με διεθνείς παράγοντες αλλά και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας ενώ στην ατζέντα του κυριαρχούν η ενίσχυση των συμμαχιών της Ελλάδας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο αλλά και οι επενδύσεις.
Την ίδια στιγμή δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος βάσει του προγράμματος του αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από τις ΗΠΑ.

Στόχος

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος του πρωθυπουργού με αυτό το ταξίδι είναι να ενισχύσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια, που αποπνέει η χώρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη.
Επιπλέον, να καταδείξει πως η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τα νέα «στοιχήματα» της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ομιλία

Άλλωστε το ζήτημα της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης αναμένεται να κυριαρχήσει στην ομιλία που θα απευθύνει στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 24/9, ώρα Νέας Υόρκης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπενθυμίσει τις σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά και τους μετρήσιμους στόχους, που έχει ήδη υιοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας πως η ανάληψη αποφασιστικής δράσης επείγει, ειδάλλως, όπως τόνισε και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( EUMED9 ) οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για όλους.

Στο επίκεντρο η ανατολική Μεσόγειος – Έκκληση στην Τουρκία

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός και στα ζητήματα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας εκ νέου σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή περνούν μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να καλέσει εκ νέου την Τουρκία να εγκαταλείψει την παραβατικότητα και τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.

Συναντήσεις και επαφές

Ο κ.Μητσοτάκης θα παραβρεθεί επίσης στο δείπνο, που παραθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel σε ηγέτες Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών χωρών απόψε Τετάρτη 22/9 στη Νέα Υόρκη.
Αύριο Πέμπτη 23/9 αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, με τον οποίο και θα συζητήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, αλλά και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed Menfi καθώς και με τους ηγέτες Αμερικανο - εβραϊκών οργανώσεων.

Επενδύσεις

Ένας από τους στόχους του πρωθυπουργού είναι και η προοπτική της αύξησης των ξένων επενδύσεων προς την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να έχει επαφές με σημαντικούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη.
Αύριο Πέμπτη 23/9 ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, με τον οποίο διατηρεί άριστη προσωπική σχέση.

Ομογένεια

Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης και στις επαφές του με την Ομογένεια των ΗΠΑ καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με μέλη και εκπροσώπους της Ομογένειας σε δείπνο, που θα παρακαθίσει αύριο Πέμπτη 23/9 το βράδυ στην Αμερικανική μητρόπολη.
Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Ground Zero με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

Στο Ground Zero η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο


Τελικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκο Αμερικής, Ελπιδοφόρο στο Ground Zero της Νέας Υόρκης.
Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, καθώς νωρίτερα κυκλοφορούσε η πληροφορία πως και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης - μετά τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη - επρόκειτο να ακυρώσει την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ως αντίδραση στην παρουσία του στα εγκαίνια του "Τουρκικού Κέντρου" στη Νέα Υόρκη, τα οποία έγιναν από τον πρόεδρο Erdogan, παρουσία του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar.
Όπως έγινε γνωστό ο κ.Ελπιδοφόρος θα ξεναγήσει τον πρωθυπουργό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης