Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ξέσπασμα Δένδια κατά Τουρκίας: Έχουν ξεφύγει – Προκαλεί στο Αιγαίο ο Erdogan, επιμένει για συνάντηση με Μητσοτάκη

Ξέσπασμα Δένδια κατά Τουρκίας: Έχουν ξεφύγει – Προκαλεί στο Αιγαίο ο Erdogan, επιμένει για συνάντηση με Μητσοτάκη
Η τουρκική συμπεριφορά δε συνάδει με την εικόνα της κανονικότητας που θέλει να προβάλει η Άγκυρα είπε στους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ ο κ.Δένδιας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Με ιδιαίτερα επιθετικούς τόνους απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.
Ο κ.Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής.

Απαράδεκτη ενέργεια

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εστίασε στην απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως τόνισε, το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία.
Όπως σχολίασε, πρόκειται για μια εικόνα που δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό αυτό συνέβη την περασμένη Παρασκευή όταν το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo έκανε επιστημονικές εργασίες εντός της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μόλις 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης.
Τουρκικό πολεμικό πλοίο το προσέγγισε και μέσω ασυρμάτου, το κάλεσε να αποχωρήσει καθώς όπως υποστήριξε, αυτό κινούνταν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Διάβημα

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων.
«Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά.
Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Τουρκία με αυτήν την κίνηση θέλησε να δείξει πως είναι σε ισχύ το τουρκολιβυκό σύμφωνο, βάσει του οποίου δίνεται της δίνεται η δυνατότητα να έχει λόγο στις θαλάσσιες ζώνες πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα σε Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδος.

Μπαράζ προκλήσεων

Αλλά το περιστατικό αυτό με το τουρκικό πολεμικό πλοίο στα ανοιχτά της Κρήτης είναι μέρος μιας σειράς προκλήσεων, στις οποίες επιδίδεται η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα.
Σημειώνεται πως είναι ήδη σε εξέλιξη μεγάλη τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο, τη στιγμή που τουρκικά αλιευτικά αμφισβητούν την ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο ενώ εντύπωση προκάλεσε και το πρόσφατο περιστατικό με το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής το οποίο συνοδεύοντας λέμβο με μετανάστες κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς πλωτό του Ελληνικού Λιμενικού, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στην περιοχή και αντιλήφθηκε την κίνηση της λέμβου προς το Φαρμακονήσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό πλωτό δεν περιορίστηκε στους επιθετικούς ελιγμούς προς το σκάφος του Λιμενικού, αλλά έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το Ελληνικό περιπολικό.
Μέλη του πληρώματος του τουρκικού σκάφους έστρεψαν τα όπλα και σημάδεψαν το ελληνικό πλωτό και τα στελέχη του Λιμενικού με την ένταση να χυτά κόκκινο.
Τελικά το ελληνικό σκάφος κατάφερε να αποτρέψει την λέμβο να περάσει σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα και να αποχωρεί μαζί με το Τουρκικό πλωτό.
Την ίδια στιγμή, η ένταση χτυπά κόκκινο και στον αέρα με μπαράζ παραβιάσεων από συνολικά 26 τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Επιμένει η Τουρκία για συνάντηση Erdogan – Μητσοτάκη

Υπό αυτό το σκηνικό έντασης, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να μιλά για συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Λίγο πριν την αναχώρηση του για τις ΗΠΑ ο Erdogan σε συνέντευξη τύπου εμφάνισε ως δεδομένο ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ωστόσο, η Αθήνα υποστηρίζει πως δεν έχει κανονιστεί καμία συνάντηση… μέχρι στιγμής, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο πως θα υπάρξει θετική απόκριση, εφόσον διατυπωθεί σχετικό αίτημα από την Άγκυρα.
Από την κυβέρνηση διαψεύδουν ότι υπάρχει συνεννόηση με την τουρκική πλευρά για μια τέτοια συνάντηση ούτε με προσυνεννοημένη ατζέντα ούτε υπό τη μορφή μιας σύντομης ανταλλαγής απόψεων.
Μάλιστα, η στάση αυτή της Τουρκίας και του Erdogan αποδίδεται στην πρόθεση της Άγκυρας να δείξει πως είναι πρόθυμη για διάλογο με την Ελλάδα.

Oktay (αντιπρόεδρος Τουρκίας): Επιθετική η στάση της Ελλάδας – Θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους τη Γαλάζια Πατρίδα

Επιμένει στις προκλήσεις και στην επιθετική ρητορική η Τουρκία, η οποία διά στόματος του αντιπροέδρου της Fuat Oktay, κατηγορεί την Ελλάδα για επιθετική στάση.
«Η Ελλάδα τηρεί επιθετική στάση κάτω από τη μύτη μας», είπε ο Oktay κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar στην Άγκυρα.
«Δεν εποφθαλμιούμε τη γη κανενός και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να προσβληθούν τα δικαιώματά μας.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και τα δικαιώματά μας.
Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πραγματοποίηση της περιφερειακής διάσκεψης.
Θα συνεχίσουμε με συνεργασία», είπε ο Oktay, ο οποίος παράλληλα διεμήνυσε πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη Γαλάζια Πατρίδα.
«Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας περιλαμβάνει τη βούληση μας να εκμεταλλευτούμε τα δηλωμένα ή τα διεθνή δικαιώματα της Τουρκίας, από ζωντανούς και μη ζωντανούς πόρους στις θάλασσες.
Αν το CHP (σ.σ. το αντιπολιτευόμενο κόμμα στην Τουρκία) θέλει να δει ποιος ακολουθεί μια επεκτατική, μαξιμαλιστική πολιτική, δεν θα δει την Τουρκία αλλά την Ελλάδα που από απόσταση 600 χιλιομέτρων από τα δικά της εδάφη έρχεται και επιδεικνύει επιθετική στάση ακριβώς κάτω από τη μύτη μας.
Όπως κάνουμε σε κάθε σπιθαμή των εδαφών μας υποστηρίζοντας την εθνική στάση του Προέδρου μας, έτσι θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους κάθε σημείο της Γαλάζιας Πατρίδας και δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας» υποστήριξε ο Oktay.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης