Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Κατρακύλα για το Bitcoin, απέτυχε ως ψηφιακός χρυσός - Γιατί παραμένει πιο ασφαλές από τις μετοχές

Κατρακύλα για το Bitcoin, απέτυχε ως ψηφιακός χρυσός - Γιατί παραμένει πιο ασφαλές από τις μετοχές
Ραγδαία μείωση καταγράφει η τιμή του Bitcoin
Σχετικά Άρθρα

Ραγδαία μείωση καταγράφει η τιμή του Bitcoin τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, στον απόηχο των κινδύνων που αναδεικνύονται λόγω της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων, καταλύτης της οποίας υπήρξε ο κινεζικός κολοσσός στον χώρο του real estate και των κατασκευών Evergrande.
Παρότι λοιπόν το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα θεωρούνταν ασφαλές καταφύγιο, η τιμή του κατρακυλά απόρροια των πιέσεων που δέχεται από τις διεθνείς αγορές.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έχανε -10%, στα 43.000 δολάρια, σύμφωνα με την Coin Metrics.
Αλλά και η ευρύτερη αγορά, κατά τ’ άλλα, είναι στο κόκκινο, με το Ethereum να χάνει -8%, στα 3.053,15 δολ.
Αυτό το sell off είναι η συνέχεια ενός καθιερωμένου μοτίβου, με τους traders να ρευστοποιούν κέρδη και να πωλούν γενικότερα, μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα, ανέφερε ο Leah Wald, διευθύνων σύμβουλος στο crypto asset fund Valkyrie Investments.
«Αν το bitcoin είχε την ευκαιρία να εδραιωθεί ως ασφαλές καταφύγιο ή ως ψηφιακός χρυσός, τώρα ήταν η ευκαιρία του» πρόσθεσε.
Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών «πέφτουν» καθώς οι επενδυτές φοβούνται ντόμινο κρίσεων στην αγορά ακινήτων της Κίνας με καταλύτη την Evergrande, η οποία έχει χρέη άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σαφή ρόλο θα παίξει και το τι θα ειπωθεί στη Fed.
Οι επενδυτές θα πρέπει «να περιμένουν μέχρι αύριο για να αποφασίσουν αν θα μειώσουν την έκθεσή τους ή θα προχωρήσουν σε μια διαχείριση των assets όντας μέσα στην αγορά» αναφέρει η Katie Stockton, διευθύνουσα συνεργάτης της Fairlead Strategies.

Γιατί το Bitcoin μπορεί να σωθεί από την καταιγίδα που έρχεται 

Η έλλειψη ενσωμάτωσης του Bitcoin στο παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα και η μη πιθανότητα να υπάρξει sell off για την πιθανή κάλυψη οικονομικών ζημιών σημαίνει ότι η τιμή μπορεί να μην «καταρρεύσει» εάν υπάρξει παγκόσμια οικονομική κατάρρευση.
Ένας από τους λόγους πίσω από τη μεταβλητότητα του Bitcoin είναι η ασυμφωνία των περιπτώσεων χρήσης του.
Ορισμένοι αναλυτές το θεωρούν «ψηφιακό χρυσό», ένα πραγματικά σπάνιο απόθεμα αξίας (SoV).
Άλλοι το θεωρούν τεχνολογικό κατόρθωμα.
Η υιοθέτησή του από το Ελ Σαλβαδόρ ως νόμιμου χρήματος θα αποδείξει πιθανώς τη λειτουργία του ως μέσο συναλλαγής και πως μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το Lightning Network.
Η λύση Layer-2 επιτρέπει άμεσες και φθηνές μεταβιβάσεις χρημάτων, αν και απαιτεί κανονικές on-chain συναλλαγές για είσοδο ή έξοδο από το δίκτυο.
Όπως τα αφηγήματα για το Bitcoin μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου, έτσι αλλάζει και ο συσχετισμός του με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία.
Για παράδειγμα, υπήρξαν συνεχείς περίοδοι ισχυρής συσχέτισης με τον χρυσό.

Η συντριβή του Μαρτίου 2020 ήταν καταστροφική για σχεδόν κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, αλλά το μοτίβο ανάκαμψης που ακολούθησε αυτούς τους έξι ή επτά μήνες ήταν πανομοιότυπο για τον χρυσό και το Bitcoin.
Περιέργως, η αντίθετη κίνηση συνέβη το 2021, οπότε έλαβε χώρα αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των δύο assets.

Είναι το Bitcoin proxy μετοχών τεχνολογίας;

Από την άλλη πλευρά, το Bitcoin άρχισε να μιμείται το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπως μετρήθηκε από τον δείκτη Hang Seng (HSI).
Μεταξύ των κορυφαίων συνιστωσών του είναι η Tencent, η Alibaba και η Meituan, οι οποίες είναι ασιατικές εταιρείες τεχνολογίας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή η αλλαγή στην προοπτική των επενδυτών δημιουργεί το ερώτημα εάν το Bitcoin θα υποκύψει στην πτωτική κίνηση του Hang Seng που παρατηρήθηκε τις τελευταίες 90 ημέρες.
Έχει νόημα η αποσύνδεση αυτή τη στιγμή;
Εάν ναι, θα συνεχίσει να λειτουργεί το Bitcoin ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω μιας γενικής διόρθωσης; 
Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας, ο όμιλος Evergrande, ανακοίνωσε ότι μια σημαντική μείωση των πωλήσεων ανάγκασε την εταιρεία να αναστείλει τις πληρωμές της.
Αυτή η εταιρεία έχει υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες και σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την ευρύτερη αγορά.
Τον Αύγουστο, οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας απογοήτευσαν (στο 2,5%), σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπου οι επενδυτές περίμεναν ρυθμό ανάπτυξης 7%.
Προφανώς, η ανάπτυξη και η οικονομία επηρεάστηκαν σημαντικά το 2020 από την αντίδραση των κυβερνήσεων απέναντι στην πανδημία Covid-19.
Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι πιο σημαντικές Κεντρικές Τράπεζες έχουν υιοθετήσει σχεδόν μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια από το 1ο τρίμηνο του 2020.
Έτσι, εάν η οικονομία δεν καταφέρει να αποκτήσει δυναμική εν μέσω πολλών πακέτων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να αποφευχθεί μια γενικευμένη διόρθωση. 
Το πρόβλημα είναι ότι το Bitcoin μπορεί να είναι 12 ετών, αλλά ποτέ δεν ήλθε αντιμέτωπο με μια σημαντική οικονομική κρίση, τουλάχιστον τίποτα που δεν θέτει σε κίνδυνο τις παγκόσμιες αγορές χρέους με υποχρεώσεις 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επομένως, οποιαδήποτε ανάλυση ή εκτίμηση δεν θα έχει πιθανότατα μια αξιόπιστη εκτίμηση.

Το Bitcoin μπορεί να επηρεαστεί λιγότερο από την κατάρρευση της αγοράς

Ωστόσο, το κρυπτονόμισμα έχει πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών αγορών, όπως εμπορικά ακίνητα, μετοχές και ομόλογα.
Οι τράπεζες θα αποκλείσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία εάν οι πελάτες αθετήσουν τις πληρωμές τους, και αυτό προσθέτει περαιτέρω πίεση επειδή η τράπεζα ή το ίδρυμα δεν έχει συμφέρον να τα διατηρήσει.
Από την άλλη πλευρά, σε γενικές γραμμές, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.
Όσον αφορά τις συμβάσεις μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin, αυτά είναι απλά συνθετικά μέσα.
Αναμφίβολα τα γεγονότα θα επηρεάσουν την τιμή, αλλά στο τέλος της ημέρας το Bitcoin παραμένει αποτελεσματικό στα παράγωγα.
Με άλλα λόγια, μέχρι να εδραιωθεί πλήρως στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να γίνει αποδεκτό ως εγγύηση, ο μεσοπρόθεσμος συστημικός κίνδυνος για το κρυπτονόμισμα είναι χαμηλότερος από την παραδοσιακή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης