Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έρχονται 5 σκληροί μήνες με ανεξέλεγκτο κόστος – Τρομάζει την κυβέρνηση η «ορφανή δυσαρέσκεια»

Έρχονται 5 σκληροί μήνες με ανεξέλεγκτο κόστος – Τρομάζει την κυβέρνηση η «ορφανή δυσαρέσκεια»
Η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί την απρόβλεπτη συνθήκη της πανδημίας μέσα στο χειμώνα και κυρίως σε χώρους που γίνεται μεγάλη διασπορά όπως τα σχολεία και οι εργασιακοί χώροι
Σχετικά Άρθρα

Μετά τον ανασχηματισμό και τη ΔΕΘ, πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι τελειώνουν τα όπλα στη φαρέτρα του Πρωθυπουργού με τα οποία θα μπορούσε να εκτονώσει την δυσαρέσκεια του κόσμου. Διότι μπορεί με τον ανασχηματισμό να έφερε αστάθεια στην κυβέρνηση αλλά με τη ΔΕΘ υπήρξε μία σχετική εξισορρόπηση. Σημειωτέον ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ κρίνεται αδύναμη, διότι δεν μπόρεσε να δώσει μία ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης και αναλώθηκε στα τετριμμένα περί διαγραφών χρέους και διαχωρισμού κόμματος-κυβέρνησης.

Τρομάζει την κυβέρνηση η «ορφανή δυσαρέσκεια»

Τα παραπάνω, αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις αλλά και στο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο. Υπάρχει μία τεράστια φθορά για την κυβέρνηση κυρίως σε θέματα πανδημίας, παιδείας και εμβολιασμών αλλά, όπως φαίνεται είναι «ορφανή» και κανένα κόμμα δεν μπορεί να την κεφαλαιοποιήσει. Ωστόσο, τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά. Έρχονται 5 δύσκολοι μήνες μέσα στο χειμώνα από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο που όλα, πλέον, είναι πιθανά. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι εάν δεν γίνει μία σοβαρή «γκάφα» αυτούς τους 5 μήνες, τότε ο πολιτικός ορίζοντας Μητσοτάκη είναι καθαρός με την έννοια θα έχει περάσει από δύσκολες συγκυρίες.

Το κλείσιμο σχολείων και ο δύσκολος χειμώνας των γονέων

Στην πολιτική, όμως, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί την απρόβλεπτη συνθήκη της πανδημίας μέσα στο χειμώνα και κυρίως σε χώρους που γίνεται μεγάλη διασπορά όπως τα σχολεία και οι εργασιακοί χώροι. Οι λοιμωξιολόγοι είναι μοιρασμένοι γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας, άλλοι θεωρούν σίγουρη την αύξηση των κρουσμάτων και την επιβολή οριζόντιων lockdown ενώ στα σχολεία είναι σίγουρο ότι θα έχουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα με κλείσιμο τάξεων, τηλεκπαίδευση και γκρίνια των οικογενειών.

Παιδεία, εργασιακά και e-food ανοίγουν ξανά το μέτωπο με τους νέους

Στην Παιδεία τα ίδια. Υπάρχει γενική αντίδραση για τους εμβολιασμούς στα πανεπιστήμια και τους ακαδημαϊκούς, παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Συν τοις άλλοις, οι αλλαγές στα πανεπιστήμια, το κλείσιμο σχολών, η έξοδος 40 χιλ μαθητών από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η τάση για διοχέτευση σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια καθώς και σε δημόσια ΙΕΚ, έχουν δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό κλίμα. Οι παροχές της κυβέρνησης για τους νέους κρίνονται από λίγες και αδύναμες μέχρι και αναποτελεσματικές. Και η αναστολή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε για να μη έχουμε κάθε εβδομάδα πορεία φοιτητών στα Προπύλαια και κλειστά πανεπιστήμια. Ακόμα και τα εργασιακά, μετα το περιστατικό της E-food, θα βρεθούν εκ νέου στην ατζέντα διεκδίκησης των νέων.

Ακρίβεια, ανατιμήσεις που θα ενισχυθούν το χειμώνα

Η αυξανόμενη ακρίβεια σε βασικά είδη και προϊόντα πρώτης γραμμής είναι γεγονός. Οι αυξήσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήρθαν για να μείνουν, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι οι τιμές θα πέσουν με τον καιρό. Συνήθως ότι ανεβαίνει, δύσκολα πέφτει στο λιανεμπόριο. Οι αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο βάζουν βόμβα στα νοικοκυριά και πλέον είναι έναν παγκόσμιο ζήτημα που μπήκε και στην ατζέντα της ΕUMED 9. Όλα τα παραπάνω, προβλέπεται να οξυνθούν στους πιο κρύους μήνες που έρχονται και βεβαίως το πολιτικό κόστος θα πέσει πάνω στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ανοίγει ξανά την ατζέντα της η Τουρκία

Στο τραπέζι της κυβερνητικής ατζέντας πέφτει εσχάτως και το μέτωπο με την Τουρκία. Όσοι πίστευαν ότι με την έλευση Μπάιντεν, η Τουρκία θα έμενε σιωπηλή πλανήθηκαν. Η Τουρκία μετά το modus vivendi του καλοκαιριού του 2021, έχει αρχίσει και αναμοχλεύει την πολύπλευρη ατζέντα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Θαλάσσιες ζώνες, μεταναστευτικό, Αφγανιστάν και φυσικά μία νέα κυοφορούμενη συμφωνία με Αίγυπτο μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή. Η σιγουριά Ερντογάν με την οποία επικαλέστηκε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει ότι κάποιοι προσπαθούν να επισπεύσουν μία τέτοια συνάντηση. Και από την στιγμή που η ελληνική πλευρά αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μη μας εκπλήξει να δούμε τελικά τους δύο άνδρες να συζητάνε στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΟΗΕ. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι ο παράγοντας Τουρκία κινείται και θα βρίσκεται στην ατζέντα του Μαξίμου ως μία χειμερινή εκκρεμότητα.

Μόνο όπλο της κυβέρνηση Μητσοτάκη οι δείκτες της οικονομίας αλλά όχι οι πολίτες

Το μόνο όπλο που διατηρεί στη θητεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι δείκτες της οικονομίας, οι οποίοι θα είχαν καλύτερη εικόνα εάν δεν είχαν επιβληθεί πολύμηνα lockdown στην ελληνική οικονομία. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη ανάμεσα στο 6%-8% δικαιολογείται από την εκτίναξη του ελατηρίου της οικονομίας με κύριο οδηγό την οικονομική δραστηριότητα, την κατανάλωση και βεβαίως την τουριστική κίνηση που παραμένει ζωηρή και τον Σεπτέμβριο. Με βάση αυτή την εικόνα συνδυαστικά με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ανάσταση της κτηματαγοράς, τις ακριβές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΔΔΗΕ, Εγνατία, ΔΕΠΑ Υποδομών) αλλά και την μείωση των κόκκινων δανείων στις Τράπεζες καλλιεργείται συστηματικά το αφήγημα της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας επί Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, όσο δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού ως όπλου για την αυξανόμενη ακρίβεια, τότε θα ισχύει: ότι ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι πολίτες.

Μαξιμιλιανός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης