Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τεράστιο πλήγμα των αυξημένων τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, στη μέγγενη και οι καταναλωτές - Αβέβαιη ανάκαμψη της οικονομίας

Το τεράστιο πλήγμα των αυξημένων τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, στη μέγγενη και οι καταναλωτές - Αβέβαιη ανάκαμψη της οικονομίας

Οι αυξημένες τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομία της Ευρώπης, εκτιμούν οι αναλυτές

Οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας έχουν αρχίσει ήδη να πλήττουν τις βιομηχανικές δραστηριότητες, απειλώντας και την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση της COVID.

Το πλήγμα είναι τριπλό, σύμφωνα με τους αναλυτές: μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, χαμηλότερη βιομηχανική παραγωγή και υψηλότερο λειτουργικό κόστος.
Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της Ευρώπης βλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αγγίζουν τα περιθώρια κέρδους τους και αναγκάζουν ορισμένες από αυτές να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους.
Ορισμένα εργοστάσια έκλεισαν λόγω των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου.
Τις επόμενες εβδομάδες είναι επίσης πιθανό να σημειωθεί μεγαλύτερη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το πρόβλημα του φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου στέλνουν τις ασιατικές τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε επίπεδα ρεκόρ για αυτήν την περίοδο του έτους - μεταξύ της αιχμής της θερινής ζήτησης και της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.
Τα προβλήματα στην αγορά αερίου της Ευρώπης, οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου, τα ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου και οι τιμές ρεκόρ στον άνθρακα αποτέλεσαν έναν συνδυασμό τις τελευταίες εβδομάδες που έστειλαν σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην ήπειρο και τις τιμές ισχύος στις μεγαλύτερες οικονομίες.
Σχεδόν καθημερινά, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνονται σε νέα ρεκόρ, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις καθώς οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.
Δεν είναι όμως μόνο οι καταναλωτές που παλεύουν με τις τιμές ρεκόρ ενέργειας.
Όλα αυτά τα προβλήματα για τη βιομηχανία της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή, ειδικά εάν ο χειμώνας που έρχεται στην Ευρώπη και την Ασία γίνει πιο κρύος από το συνηθισμένο, αυξάνοντας την περαιτέρω ζήτηση για φυσικό αέριο και ενέργεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης