Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Έως τα τέλη Οκτωβρίου οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ χωρίς επιβάρυνση

Σταϊκούρας: Έως τα τέλη Οκτωβρίου οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ χωρίς επιβάρυνση
Στις 22/9 αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά
Σχετικά Άρθρα

Τη δυνατότητα να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως τα τέλη Οκτωβρίου χωρίς την όποια επιβάρυνση, θα έχουν φέτος οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Βουλής, ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι αιτία για αυτήν τη διευκόλυνση είναι το στενό χρονικό περιθώριο από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών (αναμένεται να ξεκινήσει μεθαύριο Τετάρτη 22/9) έως την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος του τρέχοντος μηνός.
Υπενθυμίζεται πως ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται σε 6 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.
Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι τα ίδια με τα περυσινά για περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκτός εάν έχουν μεταβληθεί: η αξία της περιουσίας μέσω μεταβιβάσεων, ή ο αριθμός των τετραγωνικών μέσω της διαδικασίας νομιμοποίησης αδήλωτων επιφανειών, ή το δηλωθέν εισόδημα εξαιτίας της πανδημίας.
Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι δικαιούνται φέτος έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.

Απαλλαγή

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται εφέτος και οι πυρόπληκτοι, αρκεί να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως και αύριο.
Για όσους υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου εφέτος, η αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου με την απαλλαγή από τον φόρο.
Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως τις 21 Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης