Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενεργειακός χειμώνας απειλεί να σαρώσει την Ευρώπη – Διακοπές ρεύματος και κλείσιμο εργοστασίων

Ενεργειακός χειμώνας απειλεί να σαρώσει την Ευρώπη – Διακοπές ρεύματος και κλείσιμο εργοστασίων

Ο τριπλασιασμός των τιμών του φυσικού αερίου, τα δικαιώματα ρύπων και οι έλλειψη ενεργειακών εφεδρειών 

Σχετικά Άρθρα

H Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμασθεί για έναν ιδιαιτέρα δύσκολο χειμώνα καθώς μια ενεργειακή κρίση η οποία κυοφορείται εδώ και χρόνια αφήνει την ήπειρο εκτεθειμένη στις ορέξεις των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σαββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021.
Αντιμέτωπες με την εκρηκτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία θα πρέπει ευεργετηθούν από ήπιες θερμοκρασίες για να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της θέρμανσης το χειμώνα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Η Ευρώπη έχει έλλειψη σε φυσικού αερίου και άνθρακα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα ενώ χειρότερο σενάριο θα ήταν δυνατό να περιλαμβάνει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που αναγκάζουν τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια να κλείσουν.

Οι αιτίες - ενεργειακή μετάβαση 

Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση κυοφορείται εδώ και χρόνια, με την Ευρώπη να εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από μη σταθερές πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, ενώ οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα μειώθηκαν.
Η περιβαλλοντική πολιτική ώθησε επίσης ορισμένες χώρες να κλείσουν τις μοναδες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και πυρηνική ενέργεια «καίγοντας» τις εφεδρείες της για την αντιμετώπιση εκτάκτων ελλείψεων

Αποθήκευση

«Θα μπορούσε να γίνει πολύ άσχημο αν δεν ενεργήσουμε γρήγορα για να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευθούμε κάθε…εκατοστό στη δυνατότητα αποθήκευσης», δήλωσε ο Marco Alvera, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ενεργειακών υποδομών Snam SpA.
«Μπορείς να ζήσεις μια εβδομάδα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς φυσικό αέριο», συμπληρώνει .

Αυξηση της ζήτησης

Η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την παγκόσμια πανδημία, ενισχύοντας τη βιομηχανική δραστηριότητα και τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Οι τιμές είναι τόσο υψηλές στην Ευρώπη ώστε δύο μεγάλοι παραγωγοί λιπασμάτων ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα εργοστάσια ή περιορίζουν την παραγωγική τους ικανότητα.

Έκτακτα μέτρα από τις κυβερνήσεις για τον πληθωρισμό 

Και δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις.
Οι κυβερνήσεις ανησυχούν επίσης για το πλήγμα στα νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, από τρόφιμα έως μεταφορές.
Καθώς οι τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου σπάνε ρεκόρ μέρα με τη μέρα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία προχωρούν για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τον πληθωρισμό.

Εκτίναξη του κόστους

«Θα πλήξει τοσο τους καταναλωτές όσο και τους μεγάλους χρήστες ενέργειας», δήλωσε ο Dermot Nolan, πρώην διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής ρυθμιστικής εταιρείας ενέργειας Ofgem, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.
«Οι οικιακές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου θα είναι υψηλότερες από ό, τι θα ήθελαν όλοι και θα είναι υψηλότερες από ό, τι ήταν για περίπου 12 χρόνια».

Η ιστορία συνεχίζεται…

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί φέτος, καθώς ο κορυφαίος προμηθευτής της Ρωσίας περιορίζει τις πρόσθετες παραδόσεις που χρειάζεται η ήπειρος για να ανανεώσει τα αποθέματα μετά τον κρύο χειμώνα πέρυσι.
Ήταν δύσκολο να αποκτηθούν εναλλακτικές προμήθειες, με τα πεδία της Βόρειας Θάλασσας να αντιμετωπίζουν τις ζημίες στη παραγωγή που προκλήθηκαν από ta lockdoawns και η Ασία να διεκδικεί απεγνωσμένα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση εκεί.

ΑΠΕ και ορυκτά καύσιμα

Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου αύξησαν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ελλειμματικές.
Οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου ανάγκασαν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να καίνε ακριβό άνθρακα, εξαντλώντας τα αποθέματα των πιο «βρώμικων» ορυκτών καυσίμων.
Η ενεργειακή πολιτική έπαιξε επίσης ρόλο, με το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπερνά το 80% φέτος.
παροχή φυσικού αερίου είναι μικρή, η παροχή άνθρακα είναι σύντομη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν πάνε καλά, οπότε είμαστε τώρα σε αυτή την τρελή κατάσταση", δήλωσε ο Dale Hazelton, επικεφαλής του τμήματος άνθρακα στην Wood Mackenzie Ltd.

Αποθέματα

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία για αυτήν την εποχή του έτους, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom PJSC, Alexey Miller, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα εισέλθει στον χειμώνα σε περίπου ένα μήνα χωρίς να αναπληρώσει πλήρως τα αποθέματά της.
ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου πιέζει να ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2.

Καιρικές συνθήκες

Η Ευρώπη χρειάζεται τώρα ευνοϊκό καιρό.
Ενώ οι μετεωρολόγοι επιβεβαιώνπουν ότι οι θερμοκρασίες είναι απίθανο να πέσουν κάτω από το κανονικό τον επόμενο μήνα, οι μετεωρολογικές προβλέψεις μπορούν πάντα να αλλάξουν.
Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν πέρυσι οδήγησαβ τις τιμές LNG στην Ασία σε ρεκόρ τον Ιανουάριο.
«Μπορεί να συμβεί ξανά», δήλωσε ο Ogan Kose, διευθύνων σύμβουλος της Accenture.
«Αν καταλήξουμε να έχουμε έναν πολύ κρύο χειμώνα στην Ασία καθώς και στην Ευρώπη, τότε μπορεί να καταλήξουμε να δούμε μια ταράστια άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου».

Διακοπές ηλεκτροδότησης

«Δυστυχώς, ο τρόπος που λειτουργούν τα κλιματικά φαινόμενα είναι δεδομένος: κάνει κρύο για τις ΗΠΑ, κάνει κρύο για την Ευρώπη και στη συνέχεια κάνει κρύο για την Ασία», δήλωσε ο Snam's Alvera, ο οποίος ποντάρει στο υδρογόνο ως το μελλοντικό πράσινο καύσιμο.
Η Ευρώπη θα χρειαστεί να περιορίσει τη ζήτηση εάν ο χειμώνας είναι κρύος, δήλωσε η Goldman Sachs., προβλέποντας ότι η περιοχή θα αντιμετωπίσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών αλλά και παραγωγικών δραστηριοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης