Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία - AUKUS: Η Αυστραλία έκανε ένα τεράστιο λάθος ακυρώνοντας τη συμφωνία για τα υποβρύχια

Γαλλία - AUKUS: Η Αυστραλία έκανε ένα τεράστιο λάθος ακυρώνοντας τη συμφωνία για τα υποβρύχια
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει την παραγγελία για τα γαλλικά υποβρύχια
Σχετικά Άρθρα

Η Αυστραλία έκανε ένα «τεράστιο» διπλωματικό λάθος, δήλωσε το Σάββατο (18/9/2021) ο πρεσβευτής της Γαλλίας, τον οποίο ανακάλεσε το Παρίσι, αφότου η Καμπέρα αποσύρθηκε από μια παραγγελία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων γαλλικών υποβρυχίων για να συνάψει μια εναλλακτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
«Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, μια πολύ, πολύ καλή διαχείριση της εταιρικής σχέσης, διότι δεν ήταν ένα συμβόλαιο, ήταν μια εταιρική σχέση, η οποία υποτίθεται ότι βασιζόταν στην εμπιστοσύνη, την αμοιβαία κατανόηση και την ειλικρίνεια», δήλωσε ο πρεσβευτής Jean-Pierre Thebault σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.
«Θα ήθελα να βρεθώ σε μια μηχανή του χρόνου, εάν θα ήταν δυνατόν, και σε μια κατάσταση, όπου δεν θα καταλήγαμε σε μια τόσο απίστευτη, αδέξια, ακατάλληλη, κατά της Αυστραλίας κατάσταση», είπε ο Thebault.
«Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να φύγω, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες επανεκτιμήσεις».
Η Αυστραλία δήλωσε πως λυπάται για την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή κι ότι εκτιμάει τη σχέση με τη Γαλλία.

Έντονες αντιδράσεις

Λύπη για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι εξέφρασε η διπλωματία της Αυστραλίας, ενώ «σύμμαχο ζωτικής σημασίας» θεωρεί η διπλωματία των ΗΠΑ τη Γαλλία και ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για τις αντιδράσεις της Αυστραλίας και των ΗΠΑ λίγες ώρες μετά την απόφαση της Γαλλίας να καλέσει για εξηγήσεις τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε η ανακοίνωση της στρατιωτικής συμφωνίας AUKUS.

Αυστραλία για AUKUS: Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα

Λύπη για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψε με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασε η διπλωματία της Αυστραλίας , διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.
«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου.
«Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (...). Θα επιδιώξουμε να διεξάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», σύμφωνα με την ανακοίνωση του αυστραλιανού ΥΠΕΞ.

ΗΠΑ - AUKUS: Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας – Τι αναμένει η Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας», επαναβεβαίωσε η διπλωματία των ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Παρισιού να ανακαλέσει τους πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον και στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, με αφορμή την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου – Αυστραλίας.
«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του State Department σε σχετική ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, κυρίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Τι προηγήθηκε - Η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τους πρέσβεις της από ΗΠΑ - Αυστραλία λόγω της συμμαχίας AUKUS

Για εξηγήσεις κάλεσε τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε η ανακοίνωση της στρατιωτικής συμφωνίας AUKUS.
Παράλληλα, η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις της από ΗΠΑ και Αυστραλία για διαβουλεύσεις.
Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Jean Ives Le Drian .
«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.Yπενθυμίζεται ότι βάσει της AUKUS η Αυστραλία θα αναπτύξει με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας 8 πυρηνοκίνητα υποβρύχια, σπάζοντας συμφωνία με τη Γαλλία
Στην ανακοίνωση της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean Ives Le Drian έκανε λόγο για πισώπλατη μαχαιριά.
«Αυτή η μονομερής, ωμή, απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με ό,τι έκανε ο Trump.
Αισθάνομαι θυμό, μαζί με πολλή πικρία.
Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης.
Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε» υποστήριξε ο Le Drian, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε υπογράψει το «συμβόλαιο του αιώνα» με την Αυστραλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης