Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη Harvard: Τουλάχιστον 16.600 θάνατοι από Covid σε γηροκομεία, δεν έχουν καταμετρηθεί στον επίσημο απολογισμό των ΗΠΑ

Μελέτη Harvard: Τουλάχιστον 16.600 θάνατοι από Covid σε γηροκομεία, δεν έχουν καταμετρηθεί στον επίσημο απολογισμό των ΗΠΑ
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε απαιτήσει να αναφερθούν κρούσματα και θάνατοι από Covid μέχρι τις 24 Μαΐου 2020, τρεις μήνες μετά το πρώτο ξέσπασμα της νόσου σε γηροκομείο στo Kirkland στην Ουάσινγκτον
Σχετικά Άρθρα

Έως και 16.623 θάνατοι από τον Covid σε οίκους ευγηρίας δεν έχουν προσμετρηθεί στην επίσημη καταμέτρηση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Harvard.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε απαιτήσει να αναφερθούν κρούσματα και θάνατοι από Covid μέχρι τις 24 Μαΐου 2020, τρεις μήνες μετά το πρώτο ξέσπασμα της νόσου σε γηροκομείο στo Kirkland στην Ουάσινγκτον.
Κατά την πρώτη περίοδο αναφοράς, οι εγκαταστάσεις είχαν επίσης τη δυνατότητα να αναφέρουν αναδρομικά δεδομένα.
Το γηροκομείο του Kirkland, για παράδειγμα, δεν ανέφερε κανένα κρούσμα ή θάνατο από Covid στην πρώτη του υποβολή στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), παρόλο που μια έρευνα έναν μήνα νωρίτερα ανέφερε 81 περιπτώσεις και 23 θανάτους από τον ιό.

Τα ευρήματα της έρευνας

Ενώ είναι ακόμα άγνωστο πόσα γηροκομεία επέλεξαν να μην αναφέρουν αναδρομικά κρούσματα και θανάτους από ιό τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η μελέτη του Harvard κατέληξε σε μια εκτίμηση συλλέγοντας δεδομένα κρουσμάτων και θανάτων από πολιτείες που τα συνέλεξαν πριν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα πολιτειακά και ομοσπονδιακά δεδομένα για να εκτιμήσουν την πιθανότητα να έχουν αναφερθεί κρούσματα και θάνατοι.
Οι εκτιμήσεις στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να καταλήξουν σε αθροιστικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων σε όλα τα γηροκομεία.
«Εξ όσων γνωρίζουμε, καμία προηγούμενη μελέτη δεν έχει χρησιμοποιήσει τις διαθέσιμες πηγές δεδομένων σε συνδυασμό με τα ομοσπονδιακά δεδομένα για τον υπολογισμό των περιστατικών και των θανάτων Covid στα γηροκομεία σε παναμερικανικό επίπεδο.
Αυτή η μελέτη στοχεύει να καλύψει αυτό το κενό », ανέφερε η μελέτη, στην οποία ηγήθηκε η Karen Shen στο Τμήμα Οικονομικών του πανεπιστημίου.

Τι πραγματικά συνέβη

Η μελέτη εκτιμά ότι σχεδόν το 40% των κρουσμάτων και των θανάτων σε γηροκομεία παραλείφθηκαν σε εθνικό επίπεδο πριν από τις 24 Μαΐου 2020.
Το ποσοστό των μη αναφερόμενων θανάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλό στη Νέα Υόρκη, το Μέριλαντ και τη Φλόριντα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η μελέτη δεν εντόπισε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά - όπως η περιοχή, η ιδιοκτησία ή αξιολόγηση των οίκων ευγηρίας που δεν ανέφεραν αναδρομικά περιπτώσεις και θανάτους από ιό. «Αυτό συνεπάγεται ότι τα γηροκομεία όλων των τύπων παρέλειψαν προηγούμενα κρούσματα και θανάτους στην πρώτη ενημέρωση προς τις ομοσπονδιακές αρχές», αναφέρει η μελέτη.
«Αυτό μπορεί να καταδείξει μια ευρεία αδυναμία των γηροκομείων να συλλέγουν αξιόπιστα δεδομένα στην αρχή της πανδημίας ή ότι οι πιέσεις για την αναφορά λιγότερων κρουσμάτων και θανάτων ήταν κοινές σε όλες τις εγκαταστάσεις», αναφέρει η μελέτη του Harvard.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης