Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Το Ινστιτούτο ιολογίας του Wuhan όπου διέρρευσε ο Covid 19 είχε χρηματοδοτηθεί με 3,1 εκατ από τις ΗΠΑ

Αποκάλυψη: Το Ινστιτούτο ιολογίας του Wuhan όπου διέρρευσε ο Covid 19 είχε χρηματοδοτηθεί με 3,1 εκατ από τις ΗΠΑ
Περισσότερες από 900 σελίδες υλικού έλαβε το The Intercept μετά από αγωγή για την Ελευθερία της Πληροφορίας κατά των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH)

Νέα έγγραφα – περισσότερες από 900 σελίδες – αποκαλύπτουν ότι το ινστιτούτο ιολογίας του Wuhan, από το οποίο διέρρευσε ο covid 19, είχε χρηματοδοτηθεί με 3,1 εκατ δολάρια από τις ΗΠΑ.
Κυκλοφόρησαν νέα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς πως οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν έρευνες στο Ινστιτούτο ιολογίας του Wuhan για τύπους κορωνοϊών.
Περισσότερες από 900 σελίδες υλικού έλαβε το The Intercept μετά από αγωγή για την Ελευθερία της Πληροφορίας κατά των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH).
Τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς το έργο της EcoHealth Alliance, μιας αμερικανικής οργάνωσης υγείας που χρησιμοποίησε ομοσπονδιακά χρήματα για να χρηματοδοτήσει την έρευνα για τους κορωνοϊούς από νυχτερίδες στο κινεζικό εργαστήριο.

Περιλαμβάνονται δύο σχέδια επιχορήγησης που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, στο πλαίσιο έρευνας της EcoHealth Alliance.

Μία από τις επιχορηγήσεις που χορηγήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στην EcoHealth Alliance έχει τίτλο «Κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης του κορωνοϊού νυχτερίδων» και ανέρχεται σε 666.422 δολάρια.

Περιγράφει ένα φιλόδοξο σχέδιο με επικεφαλής τον Πρόεδρο της EcoHealth Alliance Peter Daszak για «διερεύνηση της οικολογίας, της εξελικτικής βιολογίας και της δυναμικής μετάδοσης των κορωνοϊών νυχτερίδων κατά την επαφή του ανθρώπου έναντι της άγριας ζωής».

«Συγκεκριμένα, θα διεξάγουμε επιτόπιες μελέτες στην Κίνα για τη λήψη δειγμάτων υψηλής ποιότητας από νυχτερίδες και θα εντοπίσουμε, θα χαρακτηρίσουμε και θα απομονώσουμε τον γνωστό και νέο κορωνοϊό.
Θα αναλύσουμε τα πρότυπα μετάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των νυχτερίδων και άλλων άγριων ζώων, καθώς και τον κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους», αναφέρει η πρόταση.
Η έρευνα περιελάμβανε επίσης τον έλεγχο ατόμων που εργάζονται με ζωντανά ζώα.

Τα έγγραφα σημειώνουν επίσης ότι βασικές πειραματικές εργασίες με πειραματόζωα ποντίκια διεξήχθησαν σε εργαστήριο βιοασφάλειας επιπέδου 3 στο Πανεπιστήμιο Wuhan Center for Animal Experiment και όχι στο Ινστιτούτο ιολογίας Wuhan, όπως είχε υποτεθεί προηγουμένως, ανέφερε το The Intercept.

Η πρόταση επιχορήγησης αναγνωρίζει επίσης τους πιθανούς κινδύνους της μελέτης, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της επιτόπιας εργασίας, δηλώνοντας ότι «ενέχει τον υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης σε SARS ή άλλα CoV, ενώ εργάζονται οι επιστήμονες σε σπήλαια με υψηλή πυκνότητα νυχτερίδων και τη δυνατότητα εισπνοής.

«Υπάρχει επίσης κάποιος κίνδυνος έκθεσης σε παθογόνους οργανισμούς ή σωματικούς τραυματισμούς κατά το χειρισμό νυχτερίδων, τρωκτικών ή άλλων ζώων, των δειγμάτων αίματος τους κ.α.», αναφέρεται στο έγγραφο.
«Η απομόνωση του ιού μπορεί να είναι μια πρόκληση», σημειώνουν οι ερευνητές.

Η επιχορήγηση για έρευνες κορωνοϊών σε νυχτερίδες στην EcoHealth έφθασε συνολικά 3,1 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 599.000 δολαρίων που χρησιμοποίησε το Ινστιτούτο Ιολογίας του Wuhan για να εντοπίσει και να τροποποιήσει τους κορωνοϊούς νυχτερίδων που είναι πιθανό να μολύνουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με το The Intercept.

Η επιχορήγηση δόθηκε αρχικά για πενταετή περίοδο από το 2014 έως το 2019.
Η χρηματοδότηση ανανεώθηκε το 2019, αλλά ανεστάλη από την κυβέρνηση Trump τον Απρίλιο του 2020.

Η δεύτερη επιχορήγηση που χορηγήθηκε από το NIH στην EcoHealth Alliance έχει τίτλο «Κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης ζωονοσογόνου ιού σε εστίες επείγουσας μολυσματικής νόσου της Νοτιοανατολικής Ασίας» και χορηγήθηκε τον Αύγουστο του 2020 έως το 2025.

Η πρόταση αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη και τρεις μεγάλες διοικητικές περιοχές της Μαλαισίας θα δημιουργήσουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία από απειλές πανδημίας»

Η ομάδα «θα εντοπίσει νέους ιούς από την άγρια ζωή της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα χαρακτηρίσει την ικανότητά τους να μολύνουν και να προκαλούν ασθένειες σε ανθρώπους και θα χρησιμοποιήσει ειδικά tests δειγμάτων από άτομα σε αγροτικές κοινότητες που έρχονται σε συχνή επαφή με άγρια ζώα».

Ο έλεγχος σε βάθος στα νοσοκομεία που εξυπηρετούν αυτές τις κοινότητες θα χρησιμοποιηθεί για να εξεταστεί εάν προκαλούνται εστίες μόλυνσης από αυτούς τους νέους παράγοντες, με στόχο να δημιουργηθεί μηχανισμός αντίδρασης.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, πολλοί επιστήμονες ανησυχούσαν για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τέτοια πειράματα και τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα αναμφίβολα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη θεωρία ότι η πανδημία του covid 19 προήλθε από διαρροή στο εργαστήριο ιολογίας του Wuhan.

Μετά την δημοσίευση των εγγράφων, ο Richard Ebright, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers έγραψε στο Twitter :
«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι επιχορηγήσεις στήριξαν την κατασκευή - στο Wuhan - νέων κορωνοϊών που σχετίζονται με το SARS και συνδύαζαν ένα γονίδιο από έναν κορωνοϊό με γενετικό υλικό από άλλο κορωνοϊό.
Επίσης προέκυψε κατά τις αναλύσεις ότι θα μπορούσαν να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα.

«Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι ισχυρισμοί του Διευθυντή του NIH, Francis Collins και του Διευθυντή NIAID, Anthony Fauci, ότι το NIH δεν υποστήριξε την έρευνα για κορωνοιούς στο Wuhan είναι αναληθείς»

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε την Κίνα να μοιραστεί δεδομένα από τα πρώτα κρούσματα COVID-19 , λέγοντας ότι είναι «ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε πώς ξεκίνησε η πανδημία COVID-19» και να αποτελέσει παράδειγμα για τον προσδιορισμό της προέλευσης στις μελλοντικές αναλύσεις.

Μια ομάδα υπό την ηγεσία του ΠΟΥ πέρασε τέσσερις εβδομάδες μέσα και γύρω από την κεντρική πόλη του Wuhan με Κινέζους ερευνητές τον Ιανουάριο του 2021 για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας.

Τον Μάρτιο 2021, οι ερευνητές είπαν ότι ο ιός πιθανότατα είχε μεταδοθεί από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου και ότι «η μόλυνση μέσω εργαστηρίου θεωρήθηκε εξαιρετικά απίθανη».
Ωστόσο, το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς αντιμετώπισε σφοδρή κριτική από τη διεθνή κοινότητα, η οποία τους κατηγόρησε ότι συμμετείχαν σε συγκάλυψη.
Τον Ιούλιο, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus ανέφερε ότι οι έρευνες για την προέλευση της πανδημίας του COVID-19 στην Κίνα παρεμποδίζονται από την έλλειψη των αρχικών - βασικών δεδομένων τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης και προέτρεψε το καθεστώς της Κίνας να είναι πιο διαφανές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης