Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διπλό «crash test» με θεσμούς τον Σεπτέμβριο για δόση 4,2 δισ - Αγώνας δρόμου για τις 15 μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Διπλό «crash test» με θεσμούς τον Σεπτέμβριο για δόση 4,2 δισ -  Αγώνας δρόμου για τις 15 μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης
Στον κατάλογο με τις 15 μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν την πρώτη δόση των 3,5 δισ. ευρώ μετά την προκαταβολή των 4 δις. ευρώ κυριαρχεί το νέο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων
Σχετικά Άρθρα

Με βαριά «ατζέντα» υποχρεώσεων για επενδυτικά έργα και μνημονιακά προαπαιτούμενα έχει μπει ο Σεπτέμβριος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο στο τέλος του μήνα περνάει διπλή αξιολόγηση από τους θεσμούς πριν φθάσει στην είσπραξη των 4,2 δις. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το πρώτο «κρας - τεστ» για την ελληνική πλευρά έχει να κάνει με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα είναι παραδοτέα στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Στον κατάλογο με τις 15 μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν την πρώτη δόση των 3,5 δισ. ευρώ μετά την προκαταβολή των 4 δις. ευρώ κυριαρχεί το νέο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων.
Μάλιστα ειδική αναφορά για το πλέγμα των φορολογικών κινήτρων που εισάγονται για την μεγέθυνση των εταιριών με σκοπό να γίνουν ανταγωνιστικές πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Με το νομοσχέδιο μειώνεται κατά 50% η φορολογία για διάστημα 5 ή 7 ετών για τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε συνενώσεις, συμπράξεις ή εξαγορές ενώ με άλλες διατάξεις θα δίνονται επιδοτήσεις για την κάλυψη του κόστους της συγχώνευσης. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα και στόχος είναι να κατατεθεί άμεσα στη βουλή ώστε να έχει ψηφιστεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα άλλα ορόσημα για την πρώτη δόση είναι:

  1. Έναρξη ισχύος του νέου νόμου για τα εργασιακά που ψηφίστηκε πριν 50 μέρες και προβλέπει το ελαστικό οκτάωρο, ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ειδικές άδειες για εργαζομένους με παιδιά και άλλα μέτρα για εκσυγχρονισμό και απλούστευση του εργατικού δικαίου, με στόχο την προώθηση της απασχόλησης, δημιουργία θέσεων εργασίας, πάταξη της εισφοροδιαφυγής κλπ.
  2. Έναρξη της νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ. Προβλέπει αναδιάρθρωση και επαναπροσδιορισμό του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ, με στόχο την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
  3. Έναρξη νομοθεσίας για εξορθολογισμό στις νοσοκομειακές δαπάνες, με στόχο τον δραστικό περιορισμό των περικοπών «clawback» που επιβάλλονται στους κρατικούς προμηθευτές των νοσοκομείων και έχει φτάσει σε υπέρογκα ύψη (άνω του 1 δισ. ετησίως) δημιουργώντας στρεβλώσεις (ή και ελλείψεις) στον άκρως ευαίσθητο χώρο της Υγείας.
  4. Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας: θα ανακοινωθεί ειδικό Πρόγραμμα κωδικοποίησης της χαώδους φορολογικής νομοθεσίας, που θεωρείται σοβαρό αντικίνητρο στην οικονομική δραστηριότητα καθώς, μέσα στην σε μυριάδες γνωστές ή άγνωστες, ξεχασμένες, αντιφατικές ή δυσερμήνευτες διατάξεις για φορολογικές υποχρεώσεις ή δικαιώματα, είναι αδύνατον να λειτουργήσουν τόσο οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όσο και οι ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.
  5. Ανακοίνωση του Χάρτη για Μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα στη χώρα μας.
  6. Έναρξη 1ου γύρου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για ενεργειακή αναβάθμισης κατοικιών (εκπληρώθηκε).
  7. Εκπόνηση και έγκριση ειδικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι 18 % του συνολικού πληθυσμού δεν είναι σε θέση να θερμάνει την οικία του, ενώ το ποσοστό στους οικονομικά ευάλωτους είναι διπλάσιο (περίπου 34 %)! Η στρατηγική θα περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα πολιτικής για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021.
  8. Έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου για εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε καθορισμένα σημεία φόρτισης.
  9. Έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης.
  10. Διαγωνισμός για δημιουργία 13 ξεχωριστών περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα (έχει ξεκινήσει) .
  11. Καθορισμός νέων Κτιρίων ως επιλέξιμα για να στεγάσουν τα Δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
  12. Νομική ανάθεση στην ΕΔΕΛ για θέσπιση συστημάτων διαχειριστικών και λογιστικών ελέγχων (με προσλήψεις εξωτερικών ελεγκτών κλπ) στα κονδύλια και στις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης.
  13. Ολοκλήρωση Επιχειρησιακής Συμφωνίας με τουλάχιστον ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα (πχ Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ή και με τις δύο ενδεχομένως ) για δανειακές διευκολύνσεις που θα διοχετευθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
  14. Δημοσίευση Πρόσκλησης προς τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου και αυτές να υποβάλουν τις δικές τους προσφορές για σύναψη συμβάσεων δανειακής διευκόλυνσης για δάνεια που θα εκταμιεύονται προς τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου.           
        

Με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων η Αθήνα θα αποστείλει στις Βρυξέλλες ειδικό αίτημα τον Οκτώβριο.Η Κομισιόν θα εξετάσει τον φάκελο για να ακολουθήσει η εκταμίευση των 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς.


Οκτώβριος με 12η αξιολόγηση

Η δεύτερη δέσμη χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία ύψους 747 εκατ. ευρώ θα προέλθει μετά την ολοκλήρωση της 12ης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων τέλος Σεπτεμβρίου και με τους επικεφαλής αργότερα και ο βαθμός δυσκολίας της θα είναι πολύ μεγαλύτερος από την προηγούμενη. Το βάρος θα δοθεί στα πάσης φύσεως μέτρα και δράσεις που εκταμιεύθηκαν από τον προϋπολογισμό για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πανδημίας αλλά και για αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές οι οποίες μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 21,5 εκατ. ευρώ με τον λογαριασμό να συνεχίζει να ανεβαίνει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη ζητήσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία με τα χρήματα που έχουν δοθεί μέσα από τις πλατφόρμες που ενεργοποιήθηκαν για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, την «Γέφυρα 1 και 2», το πρόγραμμα Συνεργασία, τις επιδοτήσεις Ενοικίων και Παγίων . Στοιχεία έχουν επίσης ζητήσει για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης