Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεμιστοκλέους: Κάμψη στους εμβολιασμούς – Συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Θεμιστοκλέους: Κάμψη στους εμβολιασμούς – Συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών
Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά, ξεκαθάρισε ο Μ. Θεμιστοκλέους

«Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο Mega.
Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό ότι κλείνονται ραντεβού, «περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα», όπως είπε.
Ανέφερε δε, πως «η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα, αλλά δεν φαίνεται να μειώνεται αρκετά».

Τρίτη δόση από 15/9

«Είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους και ίσως από μια ηλικία και πάνω, γύρω στα 60-65 έτη. Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
«Είμαστε σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε.

Συζήτηση για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε άλλους κλάδους

Σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να ανακοινώσουμε αν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα».
«Σίγουρα στη συζήτηση μπαίνουν τα επαγγέλματα που είτε έχουν μεγάλο συνωστισμό, είτε είναι κρίσιμες δομές του κράτους», πρόσθεσε.
Ακόμη, ανέφερε ότι «για την υποχρεωτικότητα στα νοσοκομεία, ενώ υπήρχε φόβος ότι θα καταρρεύσουν, το μέτρο φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά. Έχουμε μεγάλη αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων. Τα κενά αντιμετωπίστηκαν. Από εκεί και πέρα όλα είναι στο τραπέζι και έχουν συζητηθεί».

Για ανεμβολίαστους

Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους που τίθενται σε εφαρμογή από τις 13/9, είπε ότι «το αν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους είναι αρκετοί, θα το δούμε προς το τέλος του μήνα. Τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 13 Σεπτεμβρίου».
«Κάθε μέτρο αξιολογείται και ανάλογα με το αποτέλεσμα που φέρνει προσαρμοζόμαστε», συμπλήρωσε.

Σχολεία - Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στα παιδιά

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως «το γενικότερο πνεύμα είναι ότι θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά. Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει τέτοιος αριθμός κρουσμάτων που θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε την απόφασή μας».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά.

Μεταλλάξεις

Κάνοντας αναφορά στη νέα μετάλλαξη Mu, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «η μετάλλαξη Mu είναι σε μικρό βαθμό. Δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως, για να δούμε αν θα κυριαρχήσει. Ο τρόπος για να σταματήσουμε τις μεταλλάξεις είναι να εμβολιαστούμε».

Για τους αρνητές διασωλήνωσης

Κληθείς να σχολιάσει τα περιστατικά με τους αρνητές διασωλήνωσης και το πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν, υπογράμμισε ότι «η ιατρική τα έχει λυμένα αυτά. Οι γιατροί γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις αυτές. Δεν είναι πρωτόγνωρα αυτά. Είναι πολύ λίγα, αλλά μπροστά στο φόβο του θανάτου όλοι επανέρχονται. Όταν δεν γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπάρχουν σχετικά μέτρα».

Κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται σε εικονικούς εμβολιασμούς

Τέλος, για την υπόθεση με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στην Καρδίτσα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «ήδη ο υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης, έχει διατάξει ΕΔΕ για το συγκεκριμένο περιστατικό».
Όπως είπε, «δεν είναι εύκολο να κλέψεις το σύστημα, είναι μια δύσκολη διαδικασία, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Για να γίνει αυτό, είτε έχουν συνεργαστεί πολλοί, είτε έχουν αμελήσει τα καθήκοντά τους. Θα διευκρινιστούν το επόμενο διάστημα οι διοικητικές κυρώσεις, αλλά υπάρχουν ήδη ποινικές κυρώσεις».www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης