Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρασκήνιο στο υπουργικό: Ανησυχία Μητσοτάκη και οικονομικού επιτελείου για τις ανατιμήσεις στην αγορά

Παρασκήνιο στο υπουργικό: Ανησυχία Μητσοτάκη και οικονομικού επιτελείου για τις ανατιμήσεις στην αγορά
Προβληματισμός υπουργών για την αύξηση του καφέ και άλλων βασικών αγαθών
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη είναι η ανησυχία της κυβέρνησης για τις ανατιμήσεις στην αγορά, ειδικά στο καφέ, στις ζωοτροφές και το ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, πέρα από τα θέματα της ατζέντας, η συζήτηση κυμάνθηκε γύρω από τα θέματα της οικονομίας. Τότε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι οι αυξήσεις στη τελική τιμή του καφέ θα είναι μεγάλες. «Μην απορήσουμε εάν δούμε την τιμή του καφέ να πάει στα 5 ευρώ από τα 2 ευρώ που είναι σήμερα, για ένα ποτήρι fredo espresso», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Προβληματισμός υπουργών για την αύξηση του καφέ και άλλων βασικών αγαθών

Τους προβληματισμούς του Υπουργού Γεωργιάδη φέρεται να έλαβε σοβαρά ο Πρωθυπουργός ο οποίος, όμως, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντέξει την αύξηση στον καφέ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χτύπησε καμπανάκι για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά που θα αυξήσουν τον γενικό τιμάριθμο. Το λόγο πήραν και άλλοι υπουργοί και συζήτησαν επί του θέματος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός μίλησε για τις αυξήσεις που παρατηρούνται στις ζωοτροφές και φτάνουν το 45%. Το πρόβλημα με τις ανατιμήσεις δεν περιορίζεται μόνο στον καφέ. Προφανώς και ο καφές είναι σημαντικός για τον Έλληνα, όμως έρχονται αυξήσεις 50% στο ρεύμα, αλλά και αυξήσεις 30% στο ψωμί. Ταυτόχρονα αυξήσεις παρατηρούνται σε πολλά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμους που αυξάνουν το διαθέσιμο «καθαρό» εισόδημα, όπως π.χ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά οι ανατιμήσεις καθιστούν το μέτρο αναποτελεσματικό.

Που οφείλεται το φαινόμενο των τελευταίων αυξήσεων;

Η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος εισαγωγέας καφέ παγκοσμίως και προμηθεύεται καφέ κυρίως από το Βιετνάμ. Αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ισχύουν στον κόμβο εξαγωγής αγαθών Χο Τσι Μιν στο Βιετναμ βάζουν «βόμβα» στις παγκόσμιες προμήθειες καφέ, αλλά στην τιμή του που μέχρι στιγμής καταγράφει αύξηση 50%. Το Βιετνάμ είναι ο παραγωγός μιας εκ των δύο βασικών ποικιλιών, της Ρομπούστα (Robusta) που χρησιμοποιείται στον στιγμιαίο καφέ αλλά και σε ορισμένες ποικιλίες εσπρέσο. Οι τιμές χονδρικής, σύμφωνα με το BBC, έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής από την αρχή του χρόνου κατά περίπου 50%. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα κόστη μεταφοράς με τα πλοία και σε συνδυασμό με τα lockdown που προηγήθηκαν, ακριβαίνουν οι εισαγωγές.

Μαξιμιλιανός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης