Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μελέτη από Κίνα: Γιατί ο Covid 19 μετατρέπεται σε σοβαρή ασθένεια; - Ευθύνονται τα αντισώματα και τα εμβόλια;

Μελέτη από Κίνα: Γιατί ο Covid 19 μετατρέπεται σε σοβαρή ασθένεια; - Ευθύνονται τα αντισώματα και τα εμβόλια;
Τα δεδομένα των ερευνητών υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο αντισώματα που στοχεύουν την ακίδα πρωτεΐνης που επιτρέπει στον ιό COVID-19 να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα είναι «παθογόνα»
Σχετικά Άρθρα

Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν βαριά ή πεθαίνουν από covid 19;
Ευθύνεται ο covid 19 ή ορισμένα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός μας;
Τι συμβαίνει με τα εμβόλια και πόσο αποτελεσματικά είναι;
Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά επιχειρούν να δώσουν επιστήμονες από την Κίνα και την πόλη Hangzhou.

Τα αντισώματα μας έχουν ευθύνη;

Τα αντισώματα που παράγει το ανθρώπινο σώμα για την καταπολέμηση της μόλυνσης από τον COVID-19 προκαλούν σοβαρή ασθένεια;
Μια νέα μελέτη από επιστήμονες από την πόλη Hangzhou της Κίνας, φαίνεται να καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα.

Τα δεδομένα των ερευνητών υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο αντισώματα που στοχεύουν την ακίδα πρωτεΐνης που επιτρέπει στον ιό COVID-19 να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα είναι «παθογόνα», αυτό σημαίνει απλά ότι αυτά τα αντισώματα δημιουργούν ασθένεια από μόνα τους.

Είναι δύσκολο να σκεφτούμε τα αντισώματα - έναν από τους καλύτερους μαχητές που προστατεύουν από την μόλυνση το σώμα μας - ως "παθογόνα", αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει στις αυτοάνοσες ασθένειες.
Αντισώματα που αναπτύσσει το σώμα ως απάντηση σε ξένους εισβολείς προσκολλώνται στους ιστούς του σώματος, προκαλώντας μερικές φορές μεγάλες βλάβες.

Έρευνα από την Ιαπωνία

Στις αρχές του 2020, Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλοί θάνατοι από τον COVID-19 προκλήθηκαν ως μέρος της ανοσολογικής αντίδρασης του σώματος.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Inflammation and Regeneration, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ήταν μια «καταιγίδα κυτοκινών» που κατέκλυσε το σώμα προκαλώντας υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό.

Ωστόσο η νέα κινεζική μελέτη δείχνει ότι ένα ακόμη συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί επίσης να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.
Το γεγονός ότι τα αντισώματα που στοχεύουν την ακίδα πρωτεΐνης του COVID-19 είναι επιβλαβή είναι αρκετά ανησυχητική εξέλιξη, αλλά είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό να γνωρίζουμε ότι αυτά τα ίδια αντισώματα είναι πιθανό ενεργοποιηθούν και από εμβόλια για τον covid 19.
Και τα τρία εμβόλια που εγκρίθηκαν για επείγουσα χρήση από το CDC διεγείρουν την παραγωγή αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης αιχμής - τα εμβόλια mRNA της Moderna και Pfizer και το εμβόλιο της Johnson και Johnson.

Πρωτεϊνικά αντισώματα προσβάλλουν ιστούς στο σώμα

Οι Κινέζοι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι ορισμένα αντισώματα που παράχθησαν για να καταπολεμήσουν έναν παθογόνο ιό θα μπορούσαν να προσβάλουν τους ιστούς του σώματος.
Για να ελέγξουν την υπόθεση, εντόπισαν επτά διαφορετικά αντισώματα COVID-19.
Στη συνέχεια ανέλυαν πόσο από αυτά τα αντισώματα συνδέονται με τα ανθρώπινα κύτταρα στους πνεύμονες.
Τα αντισώματα που συνδέονται με τα δικά σας κύτταρα μπορεί να προκαλέσουν αυτοάνοση βλάβη.

Όπως ανέμεναν οι ερευνητές, δύο από τα αντισώματα συνδέονται έντονα με κατεστραμμένα κύτταρα στους πνεύμονες - και ένα από αυτά συνδέονται με υγιή κύτταρα.
Σε πειράματα που έγιναν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αντίσωμα που θα μπορούσε να συνδεθεί με υγιή ανθρώπινα κύτταρα, REGN10987, σκότωσε σχεδόν τα μισά πειραματόζωα.
«Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό εύρημα», λέει ο Zoey O'Toole, που ειδικεύεται στην ασφάλεια των εμβολίων και ο οποίος εξέτασε προσεκτικά τη μελέτη.

Πώς προκαλεί θάνατο ο SARS-CoV-2;

Ένα από τα πιο σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον SARS-CoV-2, γνωστό και ως COVID-19, είναι πώς ακριβώς προκαλεί σοβαρή ασθένεια, γιατί προκαλεί το θάνατο σε ορισμένους ενώ σε άλλους προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.

Οι περισσότεροι ιοί προκαλούν ασθένεια μόνο βραχυπρόθεσμα που υποχωρεί μόλις το σώμα αρχίσει να αναπτύσσει αντισώματα, κάτι που φαίνεται να ισχύει για την πλειοψηφία των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον COVID-19.

Γιατί, λοιπόν, μερικοί άνθρωποι πεθαίνουν μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες ασθένειας, όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει ήδη καθαρίσει τον ιό από το σώμα τους;

Και γιατί μερικοί άνθρωποι, μπορεί να υποστούν σοβαρή βλάβη σε πολλά όργανα του σώματος τους;

Γνωρίζουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ανοσολογική συμπεριφορά.
Με τον COVID-19, είδαμε επίσης ότι εκείνοι που αρρωσταίνουν βαριά έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών στο αίμα τους.
Αυτή είναι η «καταιγίδα κυτοκινών» στην οποία εστίασαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως εξήγηση για σοβαρή μολυσματική ασθένεια.

Πώς τα αντισώματα δημιουργούν σοβαρή ασθένεια

Αλλά οι αυξημένες κυτοκίνες είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας.
Οι ερευνητές έχουν υποψιαστεί από καιρό ότι ενεργοποιείται μια αυτοάνοση πτυχή της σοβαρής νόσου COVID-19 επίσης.
Ένα άρθρο στη Nature τον Ιανουάριο 2021 σημείωσε ότι εκπληκτικά υψηλά ποσοστά ατόμων με σοβαρή ασθένεια από τον COVID-19 είχαν αυτοάνοσα αντισώματα.
Αυτά τα αντισώματα στοχοποιούσαν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο COVID-19, είδαμε αυτοάνοσες αντιδράσεις να επιδεινώνουν την επίδραση της νόσου, να αυξάνουν τη φλεγμονή και να ενισχύουν την δραστικότητα του κορωνοιού.
Οι Κινέζοι ερευνητές δεν καταλήγουν στο συμπέρασμα πώς τα αντισώματα βλάπτουν τους ιστούς, αλλά οι ερευνητές περί της αυτοάνοσης ενεργοποίησης έχουν αντιληφθεί ότι οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες που παράγει το σώμα μας μπορεί να κάνουν ζημιά.

Ο σχεδιασμός των εμβολίων για τον covid 19

Προκειμένου ένα εμβόλιο να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο, θα πρέπει να ενεργοποιεί αντισώματα που εξουδετερώνουν τον παθογόνο κορωνοιό, αλλά ταυτόχρονα να μην συνδέονται με τους ιστούς του σώματος, έτσι ώστε οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν να είναι ασφαλείς από αυτοάνοσες επιδράσεις.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι επιστήμονες της βιομηχανίας δεν έλαβαν υπόψη τη μοριακή μίμηση κατά τον σχεδιασμό των εμβολίων για τον COVID-19.
Η πρωτεΐνη αιχμής που καθιστά τον SARS-CoV-2 τόσο μολυσματικό για τον άνθρωπο ήταν ο στόχος στον οποίο εστιάστηκαν οι φαρμακευτικές εταιρίες εμβολίων κατά τον σχεδιασμό των εμβολίων τους.
Πίστευαν ότι η ίδια η πρωτεΐνη αιχμής, εκτός από τον υπόλοιπο ιό, ήταν ακίνδυνη.
Εάν η απομονωμένη πρωτεΐνη δεν ήταν ο παράγοντας που προκαλεί ασθένεια, το να παράξει το σώμα την πρωτεΐνη για μικρό χρονικό διάστημα θα ήταν ασφαλής διαδικασία.

Αλλά, όπως υπογραμμίζει η νέα έρευνα από την Κίνα, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρία προβλήματα με αυτήν την προσέγγιση.

Πιθανά προβλήματα με τα εμβόλια πρωτεΐνης COVID-19

Πρώτον, η ίδια η πρωτεΐνη αιχμής δεν είναι ακίνδυνη.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από μια διεθνή ομάδα ερευνητών τον Μάρτιο στο περιοδικό Circulation Research, η πρωτεΐνη αιχμής μπορεί να βλάψει τα ενδοθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, όπως προέκυψε και από την κινεζική μελέτη, καθώς και τα ενδοθηλιακά κύτταρα που συνδέονται με τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα.

«Εάν αφαιρεθούν οι δυνατότητες αντιγραφής του ιού, εξακολουθεί να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στα αγγεία και στα κύτταρα», δήλωσε ο Δρ Uri Manor, που συνέταξε την μελέτη και ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών Salk στη La Jolla της Καλιφόρνια.
Κατά την μελέτη οι ακίδες των πρωτεϊνών «συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από αυτές που κωδικοποιούνται με ασφάλεια στα εμβόλια».
Ωστόσο, ούτε η ίδια η μελέτη παρουσιάζει στοιχεία που να δικαιολογούν αυτόν τον ισχυρισμό.
Ταυτόχρονα, είδαμε ότι πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων θρόμβων στο αίμα και εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι αγγειακά συμβάντα παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με την ίδια τη νόσο.

Δεύτερον, όπως δείχνει αυτή η νέα έρευνα, τα αντισώματα που δημιουργούνται για την εξουδετέρωση της πρωτεΐνης ακίδας μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικά για τα ανθρώπινα κύτταρα, ειδικά αν τα κύτταρα έχουν ήδη υποστεί βλάβη.

Τέλος, τα δεδομένα των ερευνητών Hangzhou κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αποτρέψει τις σοβαρές επιπτώσεις των παθογόνων αντισωμάτων είναι όταν υπάρχουν επίσης μη παθογόνα αντισώματα δίπλα τους, που κάνουν τη δουλειά τους κανονικά.
Αλλά αν τα εμβόλια όπως έχουν παρασκευαστεί μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν παραγωγή υγιών, μη παθογόνων αντισωμάτων παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι ορισμένα αντισώματα μπορούν να εξουδετερώσουν την πιθανή βλάβη των αντισωμάτων που ενεργοποιούνται από το σώμα εξηγεί ο O'Toole.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα.
Αλλά δεν υπάρχει ιός στα εμβόλια mRNA.
Έτσι, είναι πολύ απίθανο αυτά τα εμβόλια να μπορούν να παράγουν αρκετά ωφέλιμα αντισώματα για να βοηθήσουν το σώμα».

Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για την ικανότητα του SARS-CoV-2 να προσβάλλει τον άνθρωπο, υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημία.
Στην βιασύνη της η ανθρωπότητα να βρει έναν τρόπο πρόληψης της σοβαρής ασθένειας του COVID-19, μπορεί άθελά μας να κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό.
Μπορεί να περάσουν χρόνια πριν μάθουμε την πλήρη έκταση της ζημιάς.

Ποιο ήταν χειρότερο, η ασθένεια ή τα προληπτικά μέσα;
Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης