Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε αναστολή από σήμερα 1/9 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Ποιες οι συνέπειες

Σε αναστολή από σήμερα 1/9 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Ποιες οι συνέπειες
Έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους
Σχετικά Άρθρα

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου το μέτρο της αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί κατά της covid.
Ωστόσο, η σημερινή ημέρα είναι και η τελευταία που οι υγειονομικοί μπορούν να εμβολιαστούν ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες των όσων προβλέπονται.
Σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρεωτικός για λόγους δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο 'Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).
Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε.

Συνέπειες

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές.
Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.
Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.
Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

Αντιδράσεις

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του αριθμούτ ων εμβολιασμών και για αυτό η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης