Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ναυάγιο ο ανασχηματισμός για τον Κ. Μητσοτάκη - Τα λάθη, οι εμμονές, οι συμβιβασμοί και η φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης

Ναυάγιο ο ανασχηματισμός για τον Κ. Μητσοτάκη - Τα λάθη, οι εμμονές, οι συμβιβασμοί και η φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης
Οι αστοχίες στην επιλογή προσώπων, οι αδικίες όσων έφυγαν από το σχήμα, η προχειρότητα με την οποία έγιναν οι συνεννοήσεις του χθεσινού ανασχηματισμού πιστώνονται αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό
Σχετικά Άρθρα

Αν η 31η Αυγούστου 2021 έβγαλε ένα συνολικό συμπέρασμα για την κυβέρνηση είναι το εξής:
Ο ανασχηματισμός που επιχείρησε ο Πρωθυπουργός «κάηκε» παντελώς και το ναυάγιο αυτό φέρει αυτούσιο την υπογραφή «Κυριάκος Μητσοτάκης».
Οι αστοχίες στην επιλογή προσώπων, οι αδικίες όσων έφυγαν από το σχήμα, η προχειρότητα με την οποία έγιναν οι συνεννοήσεις του χθεσινού ανασχηματισμού πιστώνονται αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό καθώς ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού…
Η εικόνα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού βγαίνει τραυματισμένη από τη χθεσινή μέρα, ο ανασχηματισμός δεν έδωσε καμία πνοή στην κυβέρνηση, αντιθέτως πολλαπλασίασε τη φθορά της κυβέρνησης από τα ανοικτά μέτωπα που έχει μπροστά της. Κυρίως, όμως έδωσε την εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός είναι δέσμιος από εξωγενή συμφέροντα, από τις κομματικές βαρωνίες και από εμμονές σε πρόσωπα, τακτικισμούς όπως αυτή με τον Ευάγγελο Αποστολάκη που δεν του βγήκε τελικά.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα λάθη αυτού του ανασχηματισμού:

Η παραμονή της συντηρητικής Κεραμέως θα δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα στη Παιδεία

Ο Πρωθυπουργός έκανε συμβιβασμούς με τη διατήρηση στις θέσεις προσώπων που έχουν ενοχλήσει την κοινωνία.
Τρανό παράδειγμα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι κόκκινο πανί για το σύνολο της εκπαίδευσης: μαθητές, φοιτητές, ακαδημαϊκούς, πανεπιστήμια.
Κανείς δεν υποτιμά ότι εφάρμοσε το κυβερνητικό πρόγραμμα και πέρασε νομοσχέδια αλλά εάν κάποιος μπορούσε να πιάσει τον παλμό των εκπαιδευτικών και των φοιτητών, θα συμβούλευε τον Πρωθυπουργό να βάλει ένα πρόσωπο με πιο λαϊκό και προοδευτικό προφίλ στην θέση αυτή. Από το φθινόπωρο έρχονται μεγάλες συγκρούσεις στη Παιδεία.

Οι πιέσεις έκαμψαν τον Μητσοτάκη για αλλαγές στο Πολιτισμού

Επίσης, έκανε συμβιβασμό στις πιέσεις που δέχθηκε για να μην φύγει από την θέση της η Λίνα Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη που φέρει ευθύνη για το σκάνδαλο Λιγνάδη είναι κολλητή φίλη με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και διατηρεί μία περίεργη ασυλία από στελέχη του Μαξίμου αλλά και διάφορα ΜΜΕ. Ενώ θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε αυτό το θώκο ένα κοινοβουλευτικό στέλεχος, φοβήθηκε και δεν το τόλμησε.

Ο Μητσοτάκης φοβάται την βαρωνία Σαμαρά στη ΝΔ

Ο Πρωθυπουργός φάνηκε να φοβάται την συνιστώσα του Α. Σαμαρά στην Νέα Δημοκρατία και τη ζημιά που μπορεί να κάνει στη κυβέρνηση. Γι’ αυτό πέρα από το να διατηρήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη στη κρίσιμη αυτή θέση, διατήρησε τη Νίκη Κεραμέως, τον Μάκη Βορίδη, έκανε υπουργό τον Θανάση Πλεύρη, τον Μιχάλη Παπαδόπουλου αλλά και τον Ανδρέα Κατσανιώτη (γνωστά σαμαρικά στελέχη).

Ο Θεοδωρικάκος που πριν από 9 μήνες αποπέμφθηκε ως αποτυχημένος, μπορεί να διαχειριστεί το ΠΡΟ.ΠΟ;

Ο Πρωθυπουργός καρατόμησε από τη θέση του τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη με το σκεπτικό ότι είχε την πολιτική ευθύνη για την διαχείριση των πυρκαγιών. Ωστόσο, καλώς ή κακώς, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης γνωρίζει πολύ καλά το Υπουργείο καθώς και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του. Είναι αμφίβολο εάν ο Τάκης Θεοδωρικάκος διαθέτει την ίδια εμπειρία στο υπουργείο αυτό. Πέρα από αυτό, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση με το Μαξίμου τότε να λέει ότι δεν είχε πιάσει τους στόχους που του είχαν τεθεί. Άρα τον έβγαλαν ως αποτυχημένο και αναποτελεσματικό. Και τώρα τον παίρνουν σε ένα πολύ κρίσιμο υπουργείο; Είναι, το λιγότερο οξύμωρο!

Παρασκηνιακός πόλεμος Κοντοζαμάνη – Κικίλια και επιβράβευση των τηλεοπτικών επιστημόνων

Η καρατόμηση του Βασίλη Κοντοζαμάνη αποτελεί μία έκπληξη καθώς ο αναπληρωτής υπουργός είχε τις περισσότερες αρμοδιότητες και εκείνος που ουσιαστικά διοικούσε το υπουργείο. Ήταν, άλλωστε, για όσους θυμούνται αυτός που είχε συντάξει το πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το παρασκήνιο, είχε πολύ κακές σχέσεις με τον Βασίλη Κικίλια και μερικές μέρες πριν τον ανασχηματισμό οι δύο άνδρες είχαν ένα μεγάλο τσακωμό που έφτασε στα αυτιά του Μεγάρου Μαξίμου.
Το Μαξίμου τον «καθάρισε» και έφερε νέα πρόσωπα.
Τον Θανάση Πλεύρη που πριν λίγο καιρό είχε διατυπώσει ως βουλευτής του ΛΑΟΣ γραμμή επιφυλακτικότητας κατά των εμβολίων.
Και τώρα καλείται από το νέο του πόστο να πείσει για την αξία του εμβολιασμού.
Όσον αφορά τη κ. Γκάγκα η υπουργοποίηση απέδειξε την δύναμη που ξαφνικά έχουν αποκτήσει οι τηλεοπτικοί επιστήμονες.
Αν και από το Μαξίμου θεωρούν ότι η υπουργοποίησή της θα κλείσει το χάσμα με τους υγειονομικούς που άνοιξε λόγω υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Μηδαμινές οι αλλαγές στους υφυπουργούς- Σε δυσαρέσκεια οι βουλευτές

Οι αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό δυσαρέστησαν πάρα πολλά στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που περίμεναν να αξιοποιηθούν έστω σε θέσεις υφυπουργών.
Αντί αυτού είδαν τον Σίμο Κεδίκογλου που ήταν εξαφανισμένος στις φωτιές της Εύβοιας, να λαμβάνει θώκο.
Το Μαξίμου περί δομικού ανασχηματισμού είχε δώσει την προσδοκία ότι θα έχουμε ουσιαστικό rotation στο υπουργικό συμβούλιο.
Υπάρχουν υφυπουργοί με αμφιλεγόμενο έργο που δεν έχουν αλλάξει από την αρχή, το 2019…

Μεγάλο λάθος το κόψιμο του Ζαββού από το Μαξίμου

Η κατάργηση της υπουργικής θέσης του Γιώργου Ζαββού είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα ότι ο Πρωθυπουργός επηρεάζεται πολύ από στενούς συνεργάτες του που δεν ξέρουν που φθάνουν τα όριά τους και που δεν διστάζουν να χαλάσουν τις ισορροπίες στο οικονομικό επιτελείο. Στον Γιώργο Ζαββό πιστώνεται για πρώτη φορά μία συντονισμένη προσπάθεια να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, βοηθώντας στην ευρύτερη εξυγίανσή τους. Και όμως, έπρεπε για κάποιους να φύγει…

Κάποιοι πρότειναν τον Αποστολάκη ως μεγάλη πολιτική κίνηση στην σκακιέρα

Και φθάνουμε στο μεγάλο φιάσκο με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Ανεξάρτητα εάν και ο ίδιος λιγοψύχησε όταν η Κουμουνδούρου τον αποκαλούσε αποστάτη, θα πρέπει να πούμε ότι για να χαλάσει ο αρραβώνας φταίνε δύο. Ο Πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος όχι μόνο για την συμπεριφορά Αποστολάκη αλλά και γιατί κάποιοι από το ιδιαίτερό του γραφείο τού είχαν προτείνει τον Β.Αποστολάκη και, μάλιστα, τον παρουσίαζαν ως «κλεισμένη» υπόθεση. Ο Πρωθυπουργός πίστεψε ότι με αυτή τη κίνηση θα έχει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και ένα επιτελικό πρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων σε θέση κλειδί και θα έχει αρπάξει ένα ακόμα στέλεχος από τον Α.Τσίπρα. Κίνηση που θυμίζει κουτοπονηριά. Ένα επιτελικό πρόσωπο με γνώση του αντικειμένου του υπουργείο θα ήταν ο Αλκιβιάδης Στεφανής με μεγάλο σεβασμό και επιρροή στο στράτευμα… Αλλά προερχόταν από τη Δεξιά και χαλούσε τη σούπα…

Απουσία πολιτικού αισθητηρίου, απειρία διαχείρισης και ελιτισμός

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι δεν έχει μόνο ευθύνη για το χθεσινό στραπάτσο ο Πρωθυπουργός. Φταίνε και οι στενοί του συνεργάτες. Μπορεί να πρόκειται για ιδιαίτερα καταρτισμένους ανθρώπους αλλά δεν διαθέτουν κανένα πολιτικό αισθητήριο στην κοινωνία. Αν διέθεταν, έστω για επικοινωνιακούς λόγους θα άλλαζαν υπουργό Παιδείας διότι η κατάσταση είναι έκρυθμη. Αν διέθεταν, θα άλλαζαν την επικοινωνιακή τακτική του διαχωρισμού της κοινωνίας μέσα στη πανδημία. Αν διέθεταν, δεν θα έκαναν ανασχηματισμούς παρωδίες. Θυμίζω πέρυσι τον Αύγουστο προανήγγειλαν ανασχηματισμό από το Ισραήλ που έγινε μήνες μετά και τελικά δεν άλλαξε ούτε ένας υπουργός. Αρχές του έτους έκαναν ανασχηματισμό, έβαλαν ως κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κ. Ταραντίλη που παραιτήθηκε μερικές μέρες μετά. Τώρα κάνουν έναν ανασχηματισμό που δεν σιγουρεύουν 100% την συμμετοχή Αποστολάκη. Προχειρότητα; ελιτισμός; Μπορεί και τα δύο.

Η υπόθεση Δάφνη Μητσοτάκη: Ένα παράδειγμα κακής επικοινωνιακής διαχείρισης την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρόλο το μεγάλο επικοινωνιακό επιτελείο που διαθέτει, πέφτει σε παγίδες. Για παράδειγμα, γιατί την ημέρα των ανακοινώσεων των βάσεων να ανακοινωθεί ότι ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει με την κόρη του στην Αμερική προκειμένου να την εγγράψει σε ένα από το πιο ακριβά πανεπιστήμια του κόσμου; 40.000 παιδιά μένουν εκτός πανεπιστημίων και άλλες πολλές χιλιάδες δεν περνάνε στην πρώτη τους επιλογή ή στην πόλη που θέλουν. Γιατί να προκαλέσεις ότι εσύ ως Πρωθυπουργός μπορείς να στείλεις τη κόρη σου σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αμερική; Είναι επικοινωνιακό το ζήτημα. Και άλλα αρχηγοί έχουν στείλει τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα. Αλλά δεν το δημοσιεύσανε την μέρα που ανακοινώνονταν οι βάσεις των πανεπιστημίων. Είναι πρόκληση χωρίς να το θες.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης