Τελευταία Νέα
Οικονομία

POS και ταμειακές μηχανές σε ολόκληρη την αγορά από το 2022 - Ποιο το σχέδιο

POS και ταμειακές μηχανές σε ολόκληρη την αγορά από το 2022 - Ποιο το σχέδιο
Ποιες οι νέες δραστηριότητες που θα προμηθευτούν τερματικά
Σχετικά Άρθρα
Καθολική χρήση του μέτρου των ηλεκτρονικών πληρωμών σε ολόκληρο το φάσμα των συναλλαγών με την αγορά προωθεί η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου του 2022, καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τέλος Σεπτεμβρίου στη βουλή.
Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS, όπως είναι τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ταξί, τα περίπτερα και πολλοί άλλοι ακόμα θα πρέπει θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο μέτρο το οποίο σήμερα εφαρμόζουν 110 επαγγελματικές δραστηριότητες.

Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εκδίδεται ταυτόχρονα η απόδειξη λιανικής πώλησης με την απόδειξη του POS καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των συναλλαγών όπου επιχειρήσεις έχουν φτάσει να μην εκδίδουν αποδείξεις μολονότι οι αγορές από τους καταναλωτές έχουν γίνει με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να ελαχιστοποιήσουν αυτά τα φαινόμενα με την επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που θα ξεκινήσει σταδιακά από το Φθινόπωρο παράλληλα με το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης για την έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data) από την 1η Οκτωβρίου και τη διασύνδεση των νέων ταμειακών μηχανών με το πληροφοριακό σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό περίπου 500.000 ταμειακές μηχανές παλαιού τύπου θα αντικατασταθούν από νέες «έξυπνες» μηχανές που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο στο TAXIS την εικόνα των συναλλαγών των επιχειρήσεων συμβάλλοντας έτσι στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Επειδή ακριβώς πρόκειται για ταμειακές μηχανές νέου τύπου με εξελιγμένο λογισμικό θα είναι δύσκολο να «πειραχθούν» από επιτήδειους που θα επιχειρήσουν να εγκαταστήσουν προγράμματα που θα αλλοιώνουν την εικόνα των φορολογικών στοιχείων μεταδίδοντας έτσι λάθος πληροφορίες στο TAXIS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης