Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Harvard - Ισραήλ: Τετραπλάσιος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από covid -19, παρά από εμβόλιο

Έρευνα Harvard - Ισραήλ: Τετραπλάσιος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από covid -19, παρά από εμβόλιο
Τετραπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας από την covid-19, παρά από το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού
Σχετικά Άρθρα
Τετραπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας από την covid-19, παρά από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από έρευνα του ισραηλινού οργανισμού υγείας Clalit Health Services σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Harvard.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, σύμφωνα με την Jerusalem Post, τα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό είναι πιθανότερο να υποφέρουν μόνο από τις 4 εκ των 25 κλινικών παρενεργειών (μυοκαρδίτιδα, πρήξιμο των λεμφαδένων, σκωληκοειδίτιδα και έρπη ζωστήρα).
Αντίθετα, υψηλά ποσοστά πολλαπλών σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών συσχετίστηκαν με λοίμωξη από κορωνοϊό  σε μη εμβολιασμένους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας, αρρυθμιών, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, πνευμονικής εμβολής, θρόμβωσης βαθιάς φλέβας ή οξείας νεφρικής βλάβης.

Αυξημένος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από κορωνοϊό

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του καρδιακού μυός.
Οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από covid-19 είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα από ό, τι οι εμβολιασμένοι.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 2,7 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανά 100.000 εμβολιασμένα άτομα, σε σύγκριση με 11 περιστατικά ανά 100.000 μη εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν με τον ιό.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πειστικά ότι το εμβόλιο mRNA είναι πολύ ασφαλές και ότι η εναλλακτική λύση της «φυσικής ανοσίας» που προκαλείται από τον κορωνοϊό θέτει ένα άτομο σε σημαντικό, υψηλότερο και πολύ συχνότερο κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών»,  δήλωσε ο καθηγητής Ran Balicer, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Clalit και κύριος υπεύθυνος καινοτομίας για το Clalit.
«Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων για μεμονωμένους κινδύνους και οφέλη και, κατά την άποψή μας, να αποτελέσουν ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της επιλογής να εμβολιαστούν, ειδικά σε χώρες όπου ο ιός είναι ευρέως διαδεδομένος», σημειώνει.
Ο Balicer είναι επίσης πρόεδρος της εθνικής συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του Ισραήλ για την αντιμετώπιση της covid-19.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.
Συγκεκριμένα, η μελέτη διεξήχθη από την Clalit Health Services σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Εξετάζει περισσότερους από δύο εκατομμύρια Ισραηλινούς - εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.

Η έρευνα για τις παρενέργειες 

Οι  ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά 25 ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να εμφανιστούν βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα μετά τον εμβολιασμό μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων και ξεχωριστά, μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων που έχουν μολυνθεί και δεν έχουν μολυνθεί από Covid-19.
Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που βασίζονταν σε εθελοντική ενεργή αναφορά από εμβολιασμένα άτομα, αυτή βασίστηκε στην ανάλυση εκατομμυρίων ανώνυμων ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων.
«Η εκτεταμένη πανελλαδική εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ παρείχε στο ερευνητικό ινστιτούτο Clalit μια μοναδική ευκαιρία να αξιολογήσει, μέσω των πλούσιων και ολοκληρωμένων ψηφιακών συνόλων δεδομένων, την ασφάλεια του εμβολίου σε πραγματικό περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται να βασίζεται σε μεμονωμένα άτομα.
Η ανάλυση εμβολιασμού πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2020 και 24 Μαΐου 2021.
Περιελάμβανε 884.828 εμβολιασμένα άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών και 884.828 μη εμβολιασμένα άτομα που ταίριαζαν με βάση κοινωνικά, δημογραφικά, γεωγραφικά και σχετικά με την υγεία χαρακτηριστικά με την εμβολιασμένη ομάδα.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της μόλυνσης από covid-19 πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1 Μαρτίου 2020 και 24 Μαΐου 2021 και περιελάμβανε 173.106 μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, σε σύγκριση με 173.106 αντίστοιχους ελέγχους που δεν είχαν μολυνθεί.
«Η αρχική δοκιμή του εμβολίου Pfizer/BioNTech παρείχε αποδείξεις για την ασφάλειά του, αλλά οι εκτιμήσεις ήταν πολύ ανακριβείς λόγω του μικρού μεγέθους δείγματος», δήλωσε ο καθηγητής Miguel Hernán, διευθυντής του CAUSALab και καθηγητής στο Harvard.
«Αυτή η ανάλυση της υψηλής ποιότητας βάσης δεδομένων της Clalit μιμείται τον σχεδιασμό της αρχικής δοκιμής, χρησιμοποιεί τα ευρήματά της ως σημείο αναφοράς και επεκτείνεται σε αυτά για να επιβεβαιώσει την ασφάλεια του εμβολίου σε ένα ευρύ φάσμα ανεπιθύμητων ενεργειών.
Αυτός ο συνδυασμός στοιχείων από τυχαιοποιημένες δοκιμές και μελέτες παρατήρησης είναι ένα μοντέλο για αποτελεσματική ιατρική έρευνα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή της covid.
Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή φάσης III της Pfizer περιελάμβανε 21.720 εμβολιασμένα άτομα.
Όπως σημειώθηκε, υπήρχαν πολύ λιγότερες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που προέκυψαν από εμβολιασμό σε σύγκριση με τον ιό.
Οι άλλες τρεις παρενέργειες που σχετίζονται με τον εμβολιασμό ήταν το πρήξιμο των λεμφαδένων (78 περιπτώσεις ανά 100.000), η σκωληκοειδίτιδα (πέντε περιπτώσεις) και ο έρπης ζωστήρας (16 περιπτώσεις).
Πολύ μεγαλύτερος κατάλογος παρενεργειών συνδέθηκε με τον ιό: καρδιακές αρρυθμίες (166 περιπτώσεις ανά 100.000 μολυσμένους ασθενείς), νεφρική βλάβη (125 περιπτώσεις), περικαρδίτιδα (11 περιπτώσεις), πνευμονική εμβολή (62 περιπτώσεις), θρόμβωση βαθιάς φλέβας (43 περιπτώσεις) ), έμφραγμα του μυοκαρδίου (25) και εγκεφαλικό επεισόδιο (14).

Η ανησυχία για τις παρενέργειες αποτρέπει από τον εμβολιασμό

«Μέχρι σήμερα, ένας από τους κύριους παράγοντες διστακτικότητας για εμβολιασμό, ήταν η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου», δήλωσε ο καθηγητής Ben Reis, διευθυντής της Ομάδας Προγνωστικής Ιατρικής στο Πρόγραμμα Πληροφορικής Υγείας του Νοσοκομείου της Βοστώνης και στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ .
«Αυτή η προσεκτική επιδημιολογική μελέτη παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα είναι χρήσιμες για όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για τον εμβολιασμό», τονίζει.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης