Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι εμβολιασμένοι Covid 19 ρωτούν γιατί νοσούν... αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν απάντηση - Το παράδοξο της πανδημίας

Bloomberg: Οι εμβολιασμένοι Covid 19 ρωτούν γιατί νοσούν... αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν απάντηση - Το παράδοξο της πανδημίας
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι φαίνεται να προσβάλλονται από τον κορωνοϊό με εκπληκτικά υψηλό ρυθμό
Σχετικά Άρθρα
Παρά την πρόοδο στον εμβολιασμό ολόκληρου του πλανήτη έναντι του Covid 19, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν είναι θετική.
Όπως αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι φαίνεται να προσβάλλονται από τον κορωνοϊό με εκπληκτικά υψηλό ρυθμό.
Αλλά πόσο συχνά δεν είναι σαφές, ούτε είναι βέβαιο πόσο πιθανό είναι να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
Αν και είναι προφανές ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να παρέχει ισχυρή προστασία από τον ιό, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες από ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά.
Αλλά και πάλι, υπάρχει έλλειψη επιστημονικών μελετών με συγκεκριμένες απαντήσεις, αφήνοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τα στελέχη εταιρειών να διαμορφώσουν σχέδια βασισμένα σε κατακερματισμένες πληροφορίες.
Και όλα αυτά μοιάζουν με χάος.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

«Πρέπει να είμαστε ταπεινοί για αυτά που ξέρουμε και όσα δεν γνωρίζουμε», δήλωσε ο Tom Frieden, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Resolve to Save Lives.
Ελλείψει σαφών μηνυμάτων δημόσιας υγείας, τα εμβολιασμένα άτομα παραμένουν μπερδεμένα για το πώς να προστατευθούν.
Το πόσο ευάλωτοι είναι αποτελεί μια βασική μεταβλητή όχι μόνο για τους επιστήμονες που προσπαθούν να καταλάβουν πότε μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις.
Αντί για απαντήσεις, αυτό που προέκυψε είναι μια σειρά από περιπτωσιολογικές μελέτες που παρέχουν κάπως διαφορετικές εικόνες των λοιμώξεων.
Μεταβλητές που περιλαμβάνουν πότε διεξήχθησαν οι έρευνες, αν υπήρχε η παραλλαγή Delta, πόσοι από τον πληθυσμό εμβολιάστηκαν και ακόμη και πώς ήταν ο καιρός εκείνη τη στιγμή, καθιστούν δύσκολη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων και την εξεύρεση προτύπων.
Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια δεδομένα ενδέχεται τελικά να έχουν μεγαλύτερο βάρος.
«Είναι απολύτως σαφές ότι έχουμε περισσότερες ανακαλύψεις τώρα», δήλωσε η Monica Gandhi, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο.
«Όλοι γνωρίζουμε κάποια δεδομένα, αλλά δεν έχουμε μεγάλα κλινικά δεδομένα».

Η περίπτωση της Provincetown

Μία από τις πιο γνωστές εστίες εμβολιασμένων σημειώθηκε στη μικρή παραλιακή πόλη Provincetown της Μασαχουσέτης, καθώς χιλιάδες εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι συγκεντρώθηκαν σε πάρτι και εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου.
Και αυτό φάνηκε σαν σημείο καμπής στην πανδημία.
Περίπου τα τρία τέταρτα των 469 λοιμώξεων ήταν μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων.
Οι συντάκτες μιας μελέτης περίπτωσης του CDC είπαν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ήταν εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον Covid-19 όσο και οι μη εμβολιασμένοι.
Ακόμα κι έτσι, προειδοποίησαν, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, είναι φυσικό ότι θα αντιπροσωπεύουν επίσης μεγαλύτερο μερίδιο λοιμώξεων από Covid-19 και αυτή η μελέτη δεν ήταν αρκετή για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Το περιστατικό ώθησε το CDC να άρει τη σύσταση που είχε εκδώσει μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα και να παροτρύνει για άλλη μια φορά τους εμβολιασμένους να καλυφθούν σε ορισμένες ρυθμίσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Gandhi οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτού του συνόλου των κρουσμάτων μπορεί να μετατρέψουν αυτό το ξέσπασμα σε ένα νέο κύμα.
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη, πολύ μεγαλύτερη μελέτη περίπτωσης του CDC στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των σημαντικών λοιμώξεων αυξήθηκε σταθερά από τον Μάιο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 4% των περιπτώσεων μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Αυτοί οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι παράγοντες όπως η χαλάρωση των περιορισμών στη δημόσια υγεία και η άνοδος της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Delta μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Ακόμα μια μελέτη περίπτωσης του CDC, στο Κολοράντο, διαπίστωσε ότι το σημαντικό ποσοστό μόλυνσης σε μια κομητεία, τη Mesa, ήταν σημαντικά υψηλότερο από την υπόλοιπη πολιτεία, στο 7% έναντι περίπου 5%.
Η έκθεση πρότεινε ότι ίσως ήταν επειδή η παραλλαγή Delta κυκλοφορούσε ευρύτερα εκεί, αλλά σημείωσε επίσης τις ηλικίες των ασθενών στη Mesa και το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού μπορεί να έπαιξε ρόλο.
relates to The Vaccinated Are Worried and Scientists Don’t Have Answers

Η εικόνα του Ισραήλ

Η έρευνα στο Ισραήλ φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα ότι η προστασία από σοβαρές ασθένειες εξασθενεί τους μήνες μετά τον εμβολιασμό, και πιο πρόσφατα, ότι τα κρούσματα των παραλλάξεων μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε αύξηση των νοσηλειών.
Οι πληροφορίες είναι προκαταρκτικές και τα σοβαρά περιστατικά εξέλιξης είναι ακόμα σπάνια, αλλά ενισχύει την υπόθεση ότι ορισμένοι άνθρωποι θα χρειαστούν ενισχυτικές λήψεις τους επόμενους μήνες.
Μελέτες περιπτώσεων και δεδομένα από ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ έδειξαν παρόμοια αύξηση των κρουσμάτων με την πάροδο του χρόνου.
Αλλά με την παραλλαγή Delta επίσης να αυξάνεται, είναι δύσκολο να πούμε εάν φταίει η εξασθένηση της ασυλίας σε οποιοδήποτε τύπο μόλυνσης από τον κορωνοϊό ή εάν τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Delta.
Θα μπορούσε να είναι και τα δύο, φυσικά.
Η αλλαγή συμπεριφοράς μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας, καθώς επιστρέφουν σε κοινωνικές δραστηριότητες, ταξιδεύουν και γευματίζουν σε εσωτερικούς χώρους.

Αναμφίβολη η προστασία

Αυτό πάντως που φαίνεται πιο βέβαιο είναι ότι τα εμβολιασμένα άτομα και αυτά που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο, πολύ λιγότερο πιθανό να χρειαστούν διασωλήνωση και πολύ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από την ασθένεια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμβόλια παρέχουν σημαντική προστασία.
Αλλά ένα μεγάλο ποσοστό - σχεδόν το 30% των ενηλίκων των ΗΠΑ - δεν έχει εμβολιαστεί, γεγονός που εάν συνυπολογιστεί με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta θα ωθήσει τη χώρα σε ένα νέο κύμα πανδημίας.
"Η μεγάλη εικόνα εδώ είναι ότι τα εμβόλια λειτουργούν και ο λόγος για την άνοδο στις ΗΠΑ είναι ότι έχουμε πολύ μικρή πρόσληψη εμβολίου", δήλωσε ο Frieden.
Σε κάποιο βαθμό, αναμένονται νέες περιπτώσεις οποιουδήποτε ιού.
Σε κλινικές δοκιμές, κανένα εμβόλιο Covid δεν ήταν 100% αποτελεσματικό - ακόμη και τα καλύτερα εμβόλια δεν ήταν ποτέ.
Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης κρουσμάτων.
Είναι επίσης σύνηθες για ορισμένες πτυχές της ιογενούς ανοσίας να εξασθενίζουν φυσικά με την πάροδο του χρόνου.
Προς το παρόν, υπάρχουν απλώς περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις, καταλήγει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης