Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βία και απελπισία στο Αφγανιστάν - Ανεπαρκής η Δύση μπροστά στο χάος - Επιστρέφει νικήτρια η... Al Qaeda;

Βία και απελπισία στο Αφγανιστάν - Ανεπαρκής η Δύση μπροστά στο χάος - Επιστρέφει νικήτρια η... Al Qaeda;
Στην «αναμπουμπούλα ο λύκος (η al Qaeda) χαίρεται...»
Σχετικά Άρθρα

Η απελπισία και ο φόβος έχουν πάρει συγκλονιστικές διαστάσεις στο Αφγανιστάν, όπως γίνεται έκδηλο από τις σκηνές αλλοφροσύνης που εκτυλίσσονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τα τελευταία 24ωρα.
Από την «παράδοση μωρών» στους Αμερικανούς στρατιώτες στο ανελέητο ποδοπάτημα μέχρι θανάτου ανθρώπων σε αδιέξοδο.
Οι εξελίξεις φαίνεται πως τίναξαν στον αέρα τα όποια πλάνα επί χάρτου εκπόνησε η αμερικανική κυβέρνηση όπως αποκάλυψε το Politico, πιάνοντας κυριολεκτικά στον... ύπνο το επιτελείο του Joe Biden.
Ο ίδιος εμμένει στο δίκαιο της απόφασης και μένει στις χώρες της περιοχής να ετοιμαστούν για να μην καταλήξει η καυτή πατάτα στα χέρια τους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel παραδέχτηκε ότι η αντίσταση του αφγανικού στρατού εναντίον των τρομοκρατών των Taliban είχε εκτιμηθεί λανθασμένα.
«Ο Αφγανικός στρατός κατέρρευσε με ρυθμούς που κόβουν την ανάσα», είπε η Merkel σε εκλογική εκδήλωση.
«Περιμέναμε ότι η αντίσταση θα ήταν ισχυρότερη».
Και μέσα σε όλο αυτό το χάος ένας αγώνας φυγής στη δύση κινδυνεύει να μείνει άγονος

Απομάκρυνση 17.000 ανθρώπων, 2.500 Αμερικανοί

Κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, ο αντιστράτηγος William Taylor δήλωσε ότι συνολικά 17.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί, ανάμεσά τους 2.500 Αμερικανοί.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Kirby δήλωσε ότι δεν έχει στην διάθεσή του «ακριβή αριθμό» των Αμερικανών που παραμένουν στην Καμπούλ και ευρύτερα στο Αφγανιστάν.

Borrell (EE): Αδύνατη η απομάκρυνση όλων των Αφγανών συνεργατών μας - Δεν υπάρχει πρόσβαση στο αεροδρόμιο

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell θεωρεί ότι είναι «αδύνατη» η απομάκρυνση όλων των Αφγανών που έχουν συνεργασθεί με τις ξένες δυνάμεις μέχρι τις 31 Αυγούστου και αποδοκίμασε το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παρεμποδίζουν αυτήν την επιχείρηση.
Σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), o Josep Borrell δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο.
Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά.
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες, να υποδεχθούν μέρος των Αφγανών προσφύγων που διαφεύγουν από την Καμπούλ και διαβεβαίωσε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα το κάνουν ότι θα έχουν την οικονομική στήριξη της Ευρώπης.

Τραγικές σκηνές: 4 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν

Χαοτικές σκηνές διαδραματίστηκαν καθώς η Αμερικανική πρεσβεία είπε σήμερα Σάββατο 21 Αυγούστου στους Αμερικανούς να μείνουν μακριά από το αεροδρόμιο, προειδοποιώντας για πιθανές απειλές ασφαλείας έξω από τις πύλες.
Κι ενώ χιλιάδες ντόπιοι προσπαθούσαν να φύγουν σε θερμοκρασίες 31 βαθμών Κελσίου, τουλάχιστον 4 γυναίκες που βρίσκονταν μπροστά στην ουρά συνεθλίβησαν.
Σύμφωνα με το Sky News, οι Βρετανοί στρατιώτες φώναζαν απελπισμένα για γιατρούς και φορεία, με στιγμιότυπα να δείχνουν αναίσθητους άνδρες και νεκρούς καλυμμένους με σεντόνια.
Άλλοι στρατιώτες προσπάθησαν να απομακρύνουν τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, από το χάος, και στέκονταν επάνω σε τοίχους, ρίχνοντας νερό με σωλήνες σε μια προσπάθεια να τους δροσίσουν, καθώς γιατροί έτρεχαν ανάμεσα στα θύματα.
Ο δημοσιογράφος Kim Segupta τουίταρε από το αεροδρόμιο σήμερα το απόγευμα και είπε ότι είδε «τέσσερις ανθρώπους, όλες γυναίκες, να πεθαίνουν είτε από την ζέστη είτε από την συντριβή».

Capture_83.JPG
Παράλυση της χώρας - Άδεια η Καμπούλ - Το αδιαχώρητο στο αεροδρόμιο

Από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία στις 15 Αυγούστου, τα κυβερνητικά κτίρια, οι τράπεζες, τα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν σε μεγάλο βαθμό μείνει κλειστά.

Μονάχα κάποιες ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες.
Από την κατάρρευση της κυβέρνησης, μία από τις κυριότερες ανησυχίες των Αφγανών είναι να συνεχίζουν να εισπράττουν έναν μισθό, κάτι που μοιάζει αδύνατο χωρίς την επανέναρξη των δραστηριοτήτων.
Οι περισσότεροι δρόμοι της Καμπούλ ήταν σήμερα σε μεγάλο βαθμό άδειοι, με εξαίρεση τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν, τις περιπολίες τους και τους οδικούς άξονες που οδηγούν στο αεροδρόμιο, όπου χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα.
ΑΦγαν3_3.jpg
Συνομιλίες Erdogan με Putin, Merkel και τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Vladimir Putin και της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan συζήτησαν, την επείγουσα ανάγκη να δοθεί μάχη κατά της τρομοκρατίας και να αντιμετωπιστεί η διακίνηση ναρκωτικών στο Αφγανιστάν
Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται πως, έδωσαν έμφαση στη σημασία του να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα, η αυστηρή τήρηση της τάξης και του κράτους δικαίου, με προτεραιότητα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε «προοδευτική» προσέγγιση απέναντι στους ταλιμπάν, αντί να τους τεθούν «σκληροί όροι».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel από την άλλη πλευρά, συμφώνησε με τον Τούρκο ηγέτη στην ύψιστη προτεραιότητα της απομάκρυνσης όσων έχουν ανάγκη να φύγουν από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Η Al Qaeda ετοιμάζει επιστροφή - Πόσο εφικτή είναι

Στην «αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται» λέει η παροιμία και αυτό φαίνεται να συμβαίνει στην περίπτωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Al-Qaeda
Η Al Qaeda στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) συνεχάρη τους Ταλιμπάν για την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον τζιχάντ (ιερός πόλεμος).
«Η νίκη αυτή και η κατάληψη της εξουσίας μας υπενθυμίζουν ότι ο ιερός πόλεμος και η μάχη αποτελούν νόμιμο και ρεαλιστικό μέσον, με βάση την σαρία, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και την εκδίωξη των εισβολέων και των δυνάμεων κατοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πτέρυγας της Al Qaeda στην Υεμένη.
Υπενθυμίζεται πως οι Ταλιμπάν είχαν προσφέρει στην Al Qaeda καταφύγιο κατά την προηγούμενη περίοδο της κυριαρχίας τους στο Αφγανιστάν (1996-2001), αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισβάλουν ως επικεφαλής πολυεθνούς συνασπισμού και να ανατρέψουν το καθεστώς τους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Η Al Qaeda χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή της, που εντοπίσθηκε από την ιστοσελίδα παρακολούθησης των τζιχαντιστικών δικτύων SITE «το παιγνίδι της δημοκρατίας» «απατηλό όραμα».
ΟΙ ΗΠΑ θεωρούν την AQAP την πλέον επικίνδυνη πτέρυγα του παγκόσμιου δικτύου της Al Qaeda και έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένες επιθέσεις κατά των μαχητών της στην Υεμένη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Την Δευτέρα, οι μαχητές της AQAP γιόρτασαν την επιστροφή στην εξουσία των ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με πυροτεχνήματα και πυρά στον αέρα στις επαρχίες της Υεμένης.
Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι δεν θα παράσχουν προστασία στους μαχητές της Al Qaeda.
Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα δύο ισλαμιστικά κινήματα θα διατηρήσουν στενούς, αλλά πιο διακριτικούς, δεσμούς.

αφγαν_1_2.jpg
Ποιο το δυναμικό της al Qaeda στο Αφγανιστάν

Ως επί το πλείστον, οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν αρνούνται ότι υπάρχουν μαχητές της al Qaeda στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Washington Post.
Όμως, η τελευταία έκθεση μιας επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών περιγράφει μια δύναμη της al Qaeda στο Αφγανιστάν που κυμαίνεται από αρκετές δεκάδες έως 500 άνδρες, με ηγεσία να κατοικεί στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν.
Η ίδια η al Qaeda επιβεβαίωσε την ένοπλη παρουσία της στη χώρα, αναφέροντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα Thabat για επιχειρήσεις σε 18 επαρχίες από το 2020. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η κύρια επαφή μεταξύ της al Qaeda και των Ταλιμπάν γίνεται μέσω του Δικτύου Χακάνι, ημιαυτόνομη συνιστώσα των Ταλιμπάν. Η
γείται ο Shirajudin Khakani, ο οποίος θεωρείται επίσης μέλος της ηγεσίας της al Qaeda.

Η ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια επιτυχία για την Al Qaeda
 


Η Al Qaeda διεκδικεί την απόσυρση μιας ξένης δύναμης ως νίκη, αν και ήταν οι Ταλιμπάν που έδιωξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι η Al Qaeda ή άλλες ομάδες τζιχαντιστών.
Το επιχείρημα είναι πιο αξιόπιστο, σύμφωνα με το Foreign Affairs αφού η ίδια η Ουάσινγκτον δικαιολόγησε τον 20χρονο πόλεμο ως αγώνα ενάντια στην διεθνή τρομοκρατία.
Η ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι επομένως άλλη μια επιτυχία σε επίπεδο υπερδύναμης για την Al Qaeda.
Οι υποστηρικτές της γιορτάζουν.
Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι Ταλιμπάν θα κόψουν τους δεσμούς τους με την οργάνωση.
Οι Ταλιμπάν αναγνωρίζουν την μαχητική ικανότητα και την αφοσίωση των μελών της Al Qaeda και αισθάνονται μια υποχρέωση απέναντί τους για τις θυσίες τους τα τελευταία 20 χρόνια.
Η Al Qaeda, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι παραμένει πιστή στην ηγεσία των Ταλιμπάν.

Κρίσιμο ερώτημα: Οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν ξανά στην Al Qaeda να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως βάση για διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις;

Το πιο σημαντικό ερώτημα, ωστόσο, είναι αν οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν ξανά στην Al Qaeda να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως βάση για διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις.
Πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η Al Qaeda και άλλοι ξένοι τζιχαντιστές διοικούσαν ένα αρχιπέλαγος στρατοπέδων στην χώρα.
Οι τρομοκράτες εκπαιδεύτηκαν σε αυτά τα στρατόπεδα, όπως και οι επίδοξοι τζιχαντιστές που συνέχισαν να πολεμούν σε συγκρούσεις στην Αλγερία, την Ινδονησία, την Λιβύη, την Σομαλία, και άλλες χώρες.
Οι Ταλιμπάν όμως πλήρωσαν ένα βαρύ τίμημα για την 11η Σεπτεμβρίου, χάνοντας την εξουσία για 20 χρόνια και βλέποντας μεγάλο μέρος της βασικής ηγεσίας τους να πεθαίνει στη μάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα κίνητρα των ίδιων των Ταλιμπάν να υποστηρίξουν την διεθνή τρομοκρατία κατά της Δύσης είναι λίγα,
ανεξάρτητα από τους δεσμούς που μπορούν να έχουν οι ηγέτες της ομάδας με την Al Qaeda, όπως αναφέρει το Foreign Affairs.
Από την άλλη το Πακιστάν, ο χορηγός των Ταλιμπάν, έχει επίσης λόγους να αντιταχθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Al Qaedaστην Δύση.
Η
ίδια η Al Qaeda έχει αλλάξει με τρόπους που την καθιστούν λιγότερο ικανή να εκμεταλλευτεί το Αφγανιστάν.
Η οργάνωση έχει χάσει πολλούς ηγέτες και μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής της και υπέστη σημαντική ζημιά από την 11η Σεπτεμβρίου.
Βραχυπρόθεσμα, τόσο οι Ταλιμπάν όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν γεμάτα τα χέρια τους.
Οι Ταλιμπάν πρέπει να εδραιώσουν την εξουσία τους σε όλο το Αφγανιστάν, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται σε χάος, και θα χρειαστεί χρόνος στην Al Qaeda για να ανασυνταχθεί πλήρως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης