Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Στην Καμπούλ ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν για συνομιλίες με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης

Αφγανιστάν: Στην Καμπούλ ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν για συνομιλίες με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης
O μουλάς Abdul Ghani Baradar,  συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία των Taliban, βρίσκεται στην Καμπούλ

Στην Καμπούλ έφτασε ο συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία των Taliban, μουλάς Abdul Ghani Baradar, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με άλλα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος και πολιτικούς για την δημιουργία μιας νέας αφγανικής κυβέρνησης.
«Θα βρίσκεται στην Καμπούλ για να συναντήσει εκπροσώπους των τζιχαντιστών και πολιτικούς για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος των Taliban.
Ο μουλάς Baradar επέστρεψε στο Αφγανιστάν την Τρίτη 17/8, δύο ημέρες μετά την επάνοδο των Taliban στην εξουσία, προερχόμενος από το Κατάρ, όπου ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματός τους.
Ο Abdul Ghani Baradar έφτασε στην Kandahar (Κανταχάρ), στο νότιο Αφγανιστάν, την πόλη που ήταν το κέντρο της εξουσίας των Taliban μεταξύ του 1996 και του 2001. Στην ομώνυμη επαρχία γεννήθηκε εξάλλου το κίνημα αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ποιος είναι ο μουλάς Baradar

Ο Abdul Ghani Baradar γεννήθηκε στην επαρχία Ουρουζγκάν, στο νότιο Αφγανιστάν και μεγάλωσε στην Κανταχάρ.Είναι ο συνιδρυτής των Taliban , μαζί με τον μουλά M. Omar, ο οποίος πέθανε το 2013, αλλά απέκρυπταν τον θάνατό του για δύο χρόνια.
Η ζωή του σημαδεύτηκε από την σοβιετική εισβολή το 1979 και έγινε μουτζάχιντ, ενώ εκτιμάται ότι ήταν συμπολεμιστής του μουλά Omar.
Το 2001, μετά την αμερικανική επέμβαση και την πτώση των Taliban , μετείχε σε μικρή ομάδα ανταρτών που αν και είχαν πρόθεση να συνάψουν συμφωνία με την οποία θα αναγνώριζαν την κυβέρνηση της Καμπούλ, η πρωτοβουλία αποδείχθηκε ανεπιτυχής.
Το 2010 ως στρατιωτικός επικεφαλής των Taliban συνελήφθη στο Καράτσι, στο Πακιστάν και το 2018 αφέθηκε ελεύθερος, μετά από πιέσεις ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον.
Στη συνέχεια ο Baradar , ως πρόσωπο που είναι σεβαστό μεταξύ των υποστηρικτών διαφόρων τάσεων των Taliban, διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού τους γραφείου που βρισκόταν στο Κατάρ, απ΄όπου ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς που οδήγησαν στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και στη συνέχεια των ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική κυβέρνηση που δεν απέφεραν καρπούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης