Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τρομοκράτες Taliban στο Αφγανιστάν διασύρουν τις ΗΠΑ και τον Biden – Απέτυχε ο σχεδιασμός αποχώρησης

Οι τρομοκράτες Taliban στο Αφγανιστάν διασύρουν τις ΗΠΑ και τον Biden – Απέτυχε ο σχεδιασμός αποχώρησης
«Η ολική κατάρρευση του Αφγανιστάν και η επιστροφή των Taliban είναι μια καταστροφή για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ»
Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σχεδιαζόμενη αποχώρηση των αμερικανών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν… ήταν απόλυτα αποτυχημένη.
Όλα τα πλάνα που είχαν εκπονηθεί κατέρρευσαν επειδή η τρομοκρατική οργάνωση των Taliban κατέφεραν εντός 3 ημερών ή 72 ωρών να καταλάβουν όλη την χώρα και να περικυκλώσουν την Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
Το κίνημα των Taliban είναι ότι πιο αποτρόπαιο υπάρχει, θρησκευτικά φανατισμένοι, αιμοσταγείς, υπέθαλπαν εγκληματίες – τρομοκράτες της Al Qaida και του ISIS, ενώ είναι γνωστή η εκδικητικότητα απέναντι στους αντιπάλους τους.
Οι ΗΠΑ και ειδικά ο αμερικανός Πρόεδρος Biden δέχονται σφοδρότατη κριτική επειδή σχεδίασαν την αποχώρηση και ο τρόπος που επέλεξαν απέτυχε παταγωδώς.
Ο Biden ανέφερε ότι ήταν επιβεβλημένη η αποχώρηση μετά από 20 χρόνια στο Αφγανιστάν αλλά δεν είπε τίποτε για τις αποτυχημένες προβλέψεις του.
Όταν είχε ερωτηθεί πριν λίγες εβδομάδες εάν οι 300.000 Αφγανοί στρατιώτες μπορεί να αντιμετωπίσουν τους Taliban η απάντηση ήταν ναι 100%.
Όταν είχε ερωτηθεί η CIA πόσο καιρό μπορεί οι Taliban να χρειαστούν για να καταλάβουν την Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν είχαν αναφέρει 90 ημέρες, τελικά ήταν 3 ημέρες, χρειάστηκαν 72 ώρες οι Taliban να καταλάβουν την Καμπούλ και να ελέγξουν το Προεδρικό Μέγαρο.
Οι αμερικανοί κατηγορούν το ανδρείκελο – Πρόεδρο του Αφγανιστάν που αποχώρησε κλέβοντας τον λαό του, τον οποίο οι Ρώσοι διασύρουν ότι έφυγε με 4 αυτοκίνητα γεμάτα χρήματα.
Στην πράξη όμως και ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν και ο στρατός ήταν δημιούργημα των αμερικανών.
Ο στρατός του Αφγανιστάν σχεδόν 300.000 κατέρρευσε, αυτομόλησαν ήταν ένας στρατός θίασος.

Οι Taliban συγκεντρώνουν τα σύγχρονα όπλα των αμερικανών

Οι Taliban έλεγξαν την αστυνομία και τον στρατό και ζητούν και από τους πολίτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους.
Οι Taliban συγκεντρώνουν πλέον αμερικανικά όπλα, που προφανώς είναι σύγχρονα σε σχέση με τον αρχέγονο εξοπλισμό τους, οπότε θα καταστούν αποτελεσματικότεροι στρατιωτικά.
Ο μεγάλος φόβος είναι ότι οι Taliban εμφανίζονται δήθεν ήρεμοι τώρα που αποχωρούν οι αμερικανοί και θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο αργότερα.
Οι Taliban δεν έχουν αλλάξει, αντιθέτως για πολλούς θα είναι εκδικητικοί απέναντι στους αντιπάλους τους και όσους συνεργάστηκαν με τις νατοϊκές δυνάμεις.
Οι Αφγανοί γιατί συρρέουν να αποχωρήσουν κακήν κακώς από το Αφγανιστάν;
Η απάντηση έχει ήδη δοθεί από τους πολίτες της χώρας αυτής.

Στρατός και αστυνομία στο Αφγανιστάν ήταν ένας θίασος

Βετεράνος αξιωματικός των ΗΠΑ στον πόλεμο του Αφγανιστάν έδωσε πριν λίγες εβδομάδες μια συνέντευξη και αποκάλυψε πολλά.
Η δουλειά του βετεράνου στρατιωτικού ήταν να εκπαιδεύσει την αφγανική αστυνομία.
Θεωρεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας όχι μόνο αποτυχία αλλά φάρσα.
Διοχετεύονταν χρήματα για δωροδοκίες, όλοι ζούσαν με τα χρήματα που έδιναν οι αμερικανοί για να εκπαιδεύσουν στρατό και αστυνομία αλλά στην πράξη ήταν ένα όργιο σπατάλης.

Τα ψέματα Biden

Υπό το φως όλων αυτών, ο Biden έλεγε συνειδητά ψέματα όταν τον Ιούλιο του 2021 σε ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητα της αφγανικής στρατιωτικής και αστυνομικής δύναμης είχε δηλώσει ότι είναι άρτια εκπαιδευμένοι.
Τόσο άρτια που παρέδωσαν τον εξοπλισμό τους εντός 72 ωρών και παρέδωσαν όλο το Αφγανιστάν εντός 72 ωρών.
Οι ΗΠΑ είχαν την ηλεκτρονική επιτήρηση για πάνω από 10 χρόνια του Αφγανιστάν και τελικά δεν κατάφεραν τίποτε.
Η αμερικανική NSA που διεξάγει τις παρακολουθήσεις είχε αναπτύξει την ικανότητα, υπό την κωδική ονομασία SOMALGET, να υποκλέπτει κάθε τηλεφωνική συνομιλία.
Ανά πάσα στιγμή, μπορούσαν να ακούσουν τις συνομιλίες οποιωνδήποτε κλήσεων πραγματοποιούνται μέσω κινητού τηλεφώνου σε ολόκληρη τη χώρα.

Χαοτική αποχώρηση και συνέπειες

Η χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έχει ρίξει βαριά σκιά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Biden.
Το ότι οι Taliban κατέλαβαν εύκολα την Καμπούλ και σε 72 ώρες έφθασαν στο προεδρικό μέγαρο είναι ένα πλήγμα στα σχέδια και στις εκτιμήσεις των αμερικανών.
Στις 8 Ιουλίου, ο Biden ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Taliban ήταν αναπόφευκτη.
«Όχι, δεν είναι», είχε απαντήσει.
«Τα αφγανικά στρατεύματα διαθέτουν 300.000 καλά εξοπλισμένους - τόσο καλά εξοπλισμένους όσο κάθε στρατό στον κόσμο - και μια αεροπορία ενάντια σε περίπου 75.000 Taliban.
Δεν είναι αναπόφευκτο».
«Έχω εμπιστοσύνη στους Taliban; Όχι », συνέχισε ο Biden.
«Αλλά εμπιστεύομαι την ικανότητα του Αφγανικού στρατού, ο οποίος είναι καλύτερα εκπαιδευμένος, καλύτερα εξοπλισμένος και πιο ικανός όσον αφορά τη διεξαγωγή πολέμου».
Προφανώς η εκτίμηση του Προέδρου των ΗΠΑ ήταν 100% λάθος.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί; - Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα τα επόμενα χρόνια

Οι ΗΠΑ δεν προέβλεψαν την επερχόμενη καταστροφή, ούτε και οι υπηρεσίες πληροφοριών λειτούργησαν σωστά ανέφερε ο Simon Henderson, διευθυντής του Προγράμματος Bernstein στο Περσικό κόλπο για την ενεργειακή πολιτική στο Washington Institute for Near East Policy
«Ο πρόεδρος Biden φαίνεται να θεωρεί την αποχώρηση από το Αφγανιστάν σημαντική για την πολιτική του φήμη.
Αλλά έχει κάνει ένα τεράστιο λάθος για τη φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έγιναν πολλά λάθη.
«Οι μέχρι τώρα ειδήσεις και εικόνες έχουν κάνει ζημία στην εικόνα των αμερικανών διεθνώς.
«Η απόφαση να αποσυρθεί μετά από 20 χρόνια ήταν τουλάχιστον εξηγήσιμη. Η εφαρμογή ήταν καταστροφή ».
Ο Michael O'Hanlon είναι ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής έρευνας εξωτερικής πολιτικής στο Brookings Institution, όπου ειδικεύεται στην αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ.
«Μερικοί είδαν την καταστροφή να έρχεται, αλλά ο πρόεδρος Biden αποφάσισε ότι μπορούσε να αναλάβει αυτό τον κίνδυνο».
«Διαφωνώ μαζί του έντονα και ωστόσο πιστεύω ότι η ζημιά για την ευρύτερη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένη».
Ο Jonathan Schanzer, Πρόεδρος στο Foundation for Defense of Democracies, δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική αποσύνδεση μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και του στρατού σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, για να μην πω τίποτα για τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.
«Όλα αυτά είναι σημάδια κακού συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων, για να το θέσω ήπια.
Για να το πούμε πιο ξεκάθαρα, πρόκειται για κακή στρατηγική που μπορούσε να αποφευχθεί. Θα κοστίσει χιλιάδες ζωές».
«Η Αμερική θα πληρώσει ένα τίμημα για αυτήν την άθλια απόσυρση για τα επόμενα χρόνια».
«Η αναζωπύρωση των Taliban θα έχει αντίκτυπο στο παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα, το οποίο τώρα έχει ενεργοποιηθεί.
Η αντίληψη μιας απροετοίμαστης Αμερικής θα ενθαρρύνει δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία να την αμφισβητήσουν περισσότερο.
«Εν τω μεταξύ, οι σύμμαχοι της Αμερικής στη Μέση Ανατολή παρακολουθούν νευρικά και αναρωτιούνται θα μπορούσαν αυτά που συνέβησαν στο Αφγανιστάν να συμβούν και σε αυτούς».
Σύμφωνα με τον John Hannah, ανώτερο συνεργάτη της JINSA και πρώην Αμερικανό αξιωματούχο, «μόλις ο Πρόεδρος Biden την άνοιξη του 2021 ότι τα αμερικανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο δίνοντας αφορμή στους Taliban να ανακάμψουν».
«Σχεδόν όλοι μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση που μελέτησαν το Αφγανιστάν κατάλαβαν ότι αυτό θα ερχόταν αν ο αμερικανικός στρατός αποσυρόταν πολύ γρήγορα.
Δεν πιστεύω ότι οι εξελίξεις ήταν μια σημαντική αποτυχία για την CIA και τον αμερικανικό στρατό.
Ήξεραν τι πρόκειται να συμβεί».
«Ο Biden θεωρεί το Αφγανιστάν χαμένο στόχο και σπατάλη πόρων εδώ και 10 χρόνια».
«Είδε τη δέσμευση του πρώην προέδρου Trump ως μια μοναδική ευκαιρία να εκπληρώσει τη μακροχρόνια επιθυμία του να τερματίσει τη στρατιωτική εμπλοκή της Αμερικής στο Αφγανιστάν»
«Ο Biden πήρε μια συνειδητή απόφαση να αποδεχτεί αυτόν τον κίνδυνο και την πιθανή ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική».
«Πιθανότατα πιστεύει ότι ενώ η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού θα αισθάνεται άσχημα για τις φρικαλεότητες που περιμένουν τώρα τον αφγανικό λαό, θα επικροτήσουν την απόφαση να τελειώσει επιτέλους αυτός ο αιώνιος πόλεμος».
«Η ολική κατάρρευση του Αφγανιστάν και η επιστροφή των Taliban είναι μια καταστροφή για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ»
«Ο κίνδυνος της ισλαμικής τρομοκρατίας θα αυξηθεί, όχι μόνο εναντίον κυβερνήσεων σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και κατά της Δύσης επίσης»
Πολλοί σύμμαχοι ανά τον κόσμο, θα τρομοκρατηθούν, τι θα συμβεί εάν οι αμερικανοί τους εγκαταλείψουν;
Σίγουρα η εικόνα της Αμερικής διεθνώς αμαυρώθηκε.
skynews-kabul-airport-afghanistan_5481156.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης